2024. február 27. keddÁkos, Bátor

Magyarországi üzletember veheti meg a CFR-t?

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 22:31 GMT +2, 2020. szeptember 12.

A román sajtó a CFR eladásáról spekulált az elmúlt napokban. Először kicsit kételkedtünk, utána már nagyon.


Az elmúlt napokban egyetlen portál értesüléseire hivatkozva több romániai (lásd: ITT, ITT és ITT) és magyarországi oldal is lehozta, hogy a CFR-től megválik a tulajdonosa. Szkeptikus beszámolónk következik.

A Prosport portál értesülései szerint eladó a CFR, a legkomolyabb vevő pedig magyar. A lap cikke nem egyértelmű arra nézve, hogy magyarországi, vagy erdélyi a potenciális vásárló (ez már önmagában kérdéseket vet fel), a magyarországi futballközeli üzletemberek tevékenységét elnézve azonban racionális a felvetés, hogy anyaországi üzletember venné meg a klubot.

Az első kérdés, ami felmerül egy ilyen hírrel kapcsaolatban, hogy miért akarná Ioan Varga, a Liga1 regnáló bajnokának tulajdonosa „levágni az aranytojást tojó tyúkot”? Nos a Prosport szerint Varga pénzügyei már nem teszik lehetővé az alkalmazottak (játékosoktól takarítókig) összesen mintegy 800.000 eurós havi fizetésének kiutalását.

Ez két okból is furcsa. Az első, hogy a 800.000 euró elég soknak tűnik (persze pontos számot senki nem tud), még akkor is, ha tudjuk, hogy a kolozsvári gárda bérei magasabbak, mint a Liga1 élcsapatainak fizetései. Havi 800.000 euró, az éves szinten 9.6 millió, és akkor még nem beszéltünk a játékosok és az edző (igencsak borsos) bónuszairól. Mindenestől (esetleges meccsprémiumokkal, a bajnoki címért kapott bónuszokkal és az európai kupaszereplésért járókkal együtt) ez megemelkedhet 11-12 millió euróra. Ha ezt az összeget a harmincfős keret játékosaira vetítjük az átlagban évi 366.000-400.000 eurót jelent, ez pedig kelet-európai viszonylatban brutális pénz, figyelembe véve, hogy a globalsportssalaries 2019-20-as jelentése szerint ilyen összeggel topligák alján találkozhatunk, (Nimes, Metz, Amiens, Dijon, Paderborn).


(fotó: CFR Facebook)

A második ok, hogy a CFR elég sok pénzt termelt az elmúlt két évben (zsinórban három bajnoki cím és a tavalyi európai menetelés, ami olyan 16 millió euró körüli összeget hozhatott) és az eddigiek alapján egyáltalán nem tűnik úgy, mintha a kolozsvári gárdánál észszerűtlen pénzszórás folyna, kizárt dolog, hogy a klub egyik hétről a másikra fizetésképtelenné váljon.

A román sajtó időnként felhozza a „magyar témát”, lásd a Fanatikot, amelyik pár éve Garancsi Istvánt, a Fehérvár Fc. (akkor még Videoton) tulajdonosát jelölte meg a CFR következő tulajdonosaként, vagy a GSP-t, amelyik két hónapja arról írt, hogy Varga a magyar kormánytól kért pénzt a CFR-re. Ezekben az estekben utólag kiderült, hogy a „hírek” nélkülözték a valóságalapot, ugyanilyen módon szerintünk most is erről van szó.

Túl sok konkrétumot nem tartalmaznak ezek az írások, annak a realitását, hogy a CFR-t eladják bárkinek belátható időn belül, mi nem látjuk. Fontos, hogy a fenti hírt (és az ehhez hasonlókat) a helyükön kezeljük.

Borítókép: CFR Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Vélemény