2024. február 27. keddÁkos, Bátor

Újból Csapattá kovácsolódott a magyar válogatott

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 17:48 GMT +2, 2019. június 17.

Marco Rossi legénysége az Eb-selejtezőben három egymást követő győzelemmel feledtette a nyitókörben elszenvedett szlovákiai vereséget: a vb-ezüstérmes horvátok után az azerieket, majd a legutóbbi Európa-bajnokságon elődöntős walesieket is sikerült legyűrni. Él a remény, hogy a magyar labdarúgó-válogatott kijuthat a 2020-as kontinenstornára.  


Amikor tavaly decemberben kisorsolták a jövő évi labdarúgó-Eb selejtezőcsoportjait, nem mertünk volna komolyabb összeget tenni arra, hogy a magyar válogatott ötöse vezetőpozíciójában tölti a nyarat. Hogy miért nem? Akadt három erős ellenérv: Horvátország, Wales és Szlovákia. Jelenleg a kvalifikáció félidejénél tartunk, és ami valószínűtlennek tűnt, bekövetkezett, azaz a magyar együttes négy mérkőzést követően az első helyről várja a szeptemberi folytatást.

fotó: valogatott.mlsz.hu

A válogatott mostani játékával arra a csapatra emlékeztet, amely Bernd Storck irányításával 2015 őszén kiharcolta az Eb-részvételt a norvégok elleni, szép emlékű pótselejtezőn. Mint emlékezetes, Franciaországban is csodálatos eredményeket ért el a csoportjából elsőként továbbjutó Storck-csapat, de aztán jött egy andorrai vereséget is magába foglaló sikertelen vb-selejtező, a német edzőnek pedig mennie kellett. Storckot megbízottként előbb Szélesi Zoltán, majd Georges Leekens követte a szövetségi kapitányi poszton, de a mindössze négy felkészülési meccs után menesztett belga edzőt és eredményeit nagyon hamar el akarta felejteni a magyar futballtársadalom.

Storck után egy másik jelentős focikultúrából érkező mester, Marco Rossi juttathatja ki újra Eb-re a nemzeti tizenegyet, bár ne felejtsük el, a neheze még hátra van. Továbbra is aktuálisnak érezzük egy régebbi cikkünk kulcsmondatát, miszerint a kijutáshoz bravúr kell.

Rossival már a Nemzetek Ligájában mutatott pozitív jeleket a válogatott, a selejtezősorozat ugyanakkor nem indult valami fényesen, Szalai Ádámék nem tudták meglepni a szlovákokat Nagyszombaton. A 2:0-s idegenbeli vereséget egy óriási meglepetés követte hazai pályán, a Ferencváros-stadionban hátrányból fordítva sikerült legyűrni a vb-ezüstérmes horvátokat. A felemás márciusi kezdés fényében nagy kérdés volt, hogy melyik a válogatott igazi arca. Erre a legutóbbi két fordulóban egyértelmű választ kaptunk.

A neccesnek ígérkező azerbajdzsáni mérkőzést a válogatott nagycsapat módjára abszolválta: rögzített helyzetekből profitálva, magabiztosan zsebelte be a három pontot. Willi Orbán újból bizonyította, mennyire jól járt „leigazolásával” a magyar csapat, a Lipcse hátvédje rövid idő alatt lett a válogatott egyik vezére a pályán, nemcsak a védőmunkát végzi el kiválóan, hanem gólerős bekknek is számít. Olyan minőséget hozott magával, amely régóta hiánycikk a válogatottnál.

Wales gárdáját már csoportelsőként fogadta Marco Rossi legénysége, s bár az elsőség megtartásához döntetlen is elég lett volna, egy ponttal nem elégedtek meg a magyarok: kulturált focival, összességében stabil védekezéssel arattak megérdemeltnek mondható egygólos győzelmet. Ez legalább akkora fegyvertényt jelent, mint a horvátok elleni siker. A Bundesliga legjobbjának megválasztott Gulácsi Péter egy olyan ellenféllel szemben nem kapott gólt, amely a legutóbbi Európa-bajnokságon elődöntőt játszott. A walesiek sztárjátékosa, Gareth Bale csúnyán elpuskázta csapata legnagyobb gólszerzési lehetőségét, míg az eddigi pályafutása során kizárólag az NB I-ben játszó Pátkai Máté a horvátok után Walesnek sem kegyelmezett, ezúttal is győztes gólt szerzett. Igaz, utóbbi találatban fontos szerepe volt Szalai Ádámnak is, akit két védő sem tudott lebirkózni.

Meglehet, hogy Ryan Giggs együttese kissé nagy mellénnyel érkezett Budapestre, s bár a magyar labdarúgó-válogatott egy meccsel többet játszott riválisainál, vesztett pontok tekintetében ugyanúgy áll, mint Horvátország vagy Szlovákia. Ugyanakkor a selejtezőből a magyarok az egyedüliek, akik a negyedik kalapból indulva vezetik csoportjukat. Szeptember 9-én a szlovákoknak mindenképp vissza kell vágni a Groupama Arénában, a magyar válogatott a következő játéknapon pihenhet, miközben a szlovákokra három nappal korábban nehéz meccs vár Nagyszombaton a horvátokkal szemben – a kedvező programból a Rossi-csapatnak feltétlenül előnyt kell kovácsolnia.

A három meccs után nullapontos azerieket kihúzhatjuk a számításokból, de a többi négy válogatott továbbra is esélyes a kijutást érő első két hely valamelyikén végezni. Okosabbak csak ősszel leszünk, a magyar válogatott szurkolóit viszont addig is örömmel töltheti el, hogy van egy szenvedélyes, rendkívül elkötelezett szövetségi kapitány, van elképzelés, van taktika, vannak egyéniségek, de ami legfontosabb, van egy Csapatunk.

véleményselejtező2020-as labdarúgó-Ebmagyar labdarúgó-válogatottfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Vélemény