2022. aug. 15. hétfõMária

A Formula–1-be készül akkreditálni – sportfotózás kicsit másképp

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 16:33 GMT +2, 2019. január 19.

Szabó Attila egy személyben panziótulajdonos és sportfotós. Brassói portréalanyunk tavaly portugáliai WRC-futamon készített képeket, idén pedig a királykategóriában, vagyis az F1-ben szeretne debütálni.    


A történet eleje eléggé prózai, a brassói Szabó Attilával a Facebookon ismerkedtünk meg néhány hónapja, amikor egy hokis írásunknál kisegített pár képpel. Lenyűgöző fotóit azóta is csodáljuk a közösségi felületen, most pedig arra kértük, ossza meg olvasóiknnal munkáinak egy részét, illetve a sztoriját is. Attila nem kizárólag sportfotókat készít, de portfoliójában mindenképp ez a hangsúlyosabb vonal, azon belül is a motorsport, valamint a rali.

Attila és huskyja, Kronos

„Brassóban a Rakodó-negyedben nőttem fel és a közelben volt egy motocross-pálya. Jobb szórakozási lehetőségek hiányában, mindig kilátogattunk a vasárnapi futamokra. Még most is érzem a kétütemű motoroknál használt benzinkeverék szagát, emlékszem a zajra, arra a rengeteg emberre, aki összegyűlt a dombon. Később az Áprily Lajos-líceumban tanultam, az iskola pedig pontosan a pojánai útnál helyezkedett el. A suli udvaráról láthattam a hegyi futamokat, a raliautókat, ez mind nagy élményt jelentett akkoriban” – meséli Attila a motorsportok iránti szenvedélyének kezdetét.

Kétezertízben vállalkozásba kezdett, panziótulajdonossá vált és az újonnan épített fogadóját helyi festők és fényképeszek alkotásaival akarta feldobni. Így ismerkedett meg Sorin Onișor fotógráfussal, akivel elkezdett különböző workshopokra járni. Mivel ifjú korában a brassói csapatban futballozott és amúgy is szerette a sportot, az elsők között a sportfotózást próbálta ki. Később, 2013-ban az F64 szakportál és a Red Bull közös fotóversenyén bekerült a legjobbak közé, így részt vehetett egy bukaresti műhelymunkán. A fővárosban barátkozott össze az osztrák energiaital-gyártó romániai versenyeinek hivatalos fotósával, Mihai Ștețcuval.

A következő évben meghívást kapott a Red Bull Oslea viadalra, ahol freeride sízők és snowboardosok mutathatják meg tudásukat. Ezt követte az első nagy kihívás, a rendszerint Nagyszebenből rajtoló Red Bull Romaniacs, amely a világ egyik legkeményebb enduroversenye, minden évben jelentős nemzetközi mezőnnyel. Idővel az országos ralibajnokság szakaszait is fotózta, eljárt különböző mérkőzésekre, bedolgozott a Mediafax hírügynökségnek és helyi újságoknak, mint például a Brassói Lapok. Az amerikai PDN (Photo District News) folyóirat által meghirdetett versenyen az amatőrök kategóriájában 2015-ban díjat nyert.

Szabó Attila nagy rajongója a WRC-nek, azaz a rali-világbajnokságnak. Nézőként először 2010-ben, Bulgáriában volt lehetősége élőben követni futamot, tavaly pedig régi célkitűzése teljesült, amikor Portugáliába már akkreditált fotósként utazhatott el. Korábban a híres német autóverseny-sorozatot, a DTM-et is lencsevégre kapta a Hungaroringen, 2016-ban pedig meghívottként vett részt a Formula–1-es Abu Dhabi nagydíjon. Portálunknak elmondta, idén megpróbál akkredtiációt szerezni az F1-es világbajnokság egyik európai versenyére, ugyanakkor több WRC-futamra is készül, tervei szerint a rali-vb hét-nyolc versenyén fotózna 2019-ben.

Attilát arra kértük, a Lelátónak küldött csomagból válasszon ki egyetlen képet, amely különleges a számára. Választása az alábbi fotóra esett:

„A fotó a Delta-ralin készül. Ez volt az első eset, hogy mellettem borult fel autó. Szerencsére nem történt komolyabb sérülés. Nem ijedtem meg, végignyomtam az összeeset, ennek a borulásnak megvan mindegyik kockája. Keleti Edwinnek is nagyon tetszett a fotó, ő újságíróként sokat dolgozott az Auto Motor Sport magazinnál, úgyhogy igazán tudja értékelni a fotókat.

Előfordultak máskor is meleg helyzetek, volt, hogy el kellett szaladjak autó elől. Többször sérültem meg, kő repült rám, vagy motoros ütött el. Ami nagyon veszélyes, az a murva, azon könnyedén szállnak a kövek, olyankor nagyon kell óvni az optikát. Normális esetben nem szabad az életedet kockáztasd egy fotóért. Vannak olyan dolgok, amiket nem lehet kiszámolni, például egyes pozíciókból nagyon biztonságosnak tűnhet belső kanyart lőni, de bármikor leszakadhat az érkező autó felfüggesztése, vagy netán leblokál a differenciálmű… A ralifotózás veszélyes, minél több kamerát kell kitenni, kioldóval, vagy GoProkat használni” – avatott be a részletekbe Szabó Attila, akit arról is kérdeztünk egy-egy kiszállás alkalmával, milyen gépekből áll a felszerelése.

„Sok mindent cipelek magammal. Mindig használok egy full-frame- és egy crop-kamerát, egy széles látószögűt és egy teleobjektívet. Jelen pillanatban Canon felszerelésem van, de lőttem Nikonnal, Sonyval, Fujival. Számít a felszerelés, de az enyém nem tartozik a topkategóriába. A legfontosabb ugyanakkor, hogy olyan szögeket és helyeket kell találni, hogy a dinamikát minél jobban ki tudd hangsúlyozni. Persze, a gyorsaság, a képminőség, az időjárási körülmények mind-mind fontosak, a fénykép viszont a fejben születik.”

Végül pedig egy válogatás a fotóiból:

motorsportFormula–1raliSzabó Attilasportfotózás
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Portré