2022. aug. 15. hétfõMária

Kindának lenni a Góliátok között – Románia legsikeresebb snowboardosával beszélgettünk

Kovács Ágnes Kovács Ágnes utolsó frissítés: 15:47 GMT +2, 2018. február 01.

Nem sikerült kvótát szereznie a téli olimpiára, mégis ott lesz Pjongcsangban, az ötkarikás csúcseseményen pályanyitóként csúszhat. A csíkszeredai Kinda Géza a Lelátónak mesélt pályafutásáról, a snowboardcross szakágról, illetve terveiről.   


Románia legsikeresebb snowbordosának, Kinda Gézának mindig is feltett szándéka volt, hogy egy napon profi hódeszkázóvá váljék. Csíkszeredában – ahol a hokit tekintik nemzeti sportnak – nem volt ez egy magától értetődő választás, még annak ellenére sem, hogy a Madarasi Hargita mindössze egy órányira fekszik a várostól.

 „Az hogy valakiből snowboardos legyen, egy mese volt. Főleg a kilencvenes években, amikor én kezdtem, nem volt túl sok kilátás ezen a téren, hiszen még Ausztriába is csak vízummal lehetett kiutazni” – mondja Kinda Géza a vonal túlsó végén.

A kihívás ellenére mégis egy életcéllá vált ez számára, és az elmúlt 15 év során, amióta profi snowboardosként utazik egyik világkupáról a másikra, bebizonyította, hogy érdemes nagy célokat kitűzni magunk elé, még akkor is, ha a megoldások nem mindig kézenfekvőek.


fotók: Kinda Géza / Facebook

Romániában ugyanis, mint azt maga a sportoló is hangsúlyozza, nincsenek kifejezetten a hódeszkázásra kialakított pályák, parkok vagy olyan körülmények, létesítmények, amelyek lehetővé tennének például egy világkupára való felkészülést. Az ország területén mindössze két olyan snowpark van, ahol professzionális körülmények közt lehet elsajátítani a cross vagy a szabadstílusú snowboard alapjait: egyik a Madarasi Hargitán, amelyet éppen Kinda sportklubja, a Ride More menedzsel, a másik pedig Szeben megyében, az Arena Platoș.

„Romániában és főként Erdélyben, a mikroklíma, a rengeteg hó és a természeti adottságok lehetővé tennék, hogy létrejöhessen a téli sportok paradicsoma – mondja Géza – Tehát arra, hogy egy ilyen hely kiépüljön megvannak a feltételek, s turisztikai szempontból is hatalmas előrelépést jelentene a környékünk számára. A probléma az, hogy egyelőre nem született meg egy ilyenfajta befektetés senki részéről. Ha ez a jövőben megtörténik, akkor biztos vagyok benne, hogy ez nagyon sokat fog jelenteni nemcsak a turizmus, hanem a sportolók számára is.”

Igény, mint mondja, lenne rá, hiszen már a Hargitán létesített kisebb méretű parkjukat is nagyon sokan, fiatalok és gyerekes családok egyaránt látogatják. Addig viszont, amíg létrejönnek a romániai snowparkok, minden hivatásos versenyző, így Kinda is arra kényszerül, hogy edzései nagy részét a világ különböző részein végezze. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az év több mint felét az otthonától távol tölti.

„Nem mondom, hogy könnyű, viszont nem én vagyok az egyetlen, aki arra kényszerül, hogy külföldön dolgozzon. Talán az én helyzetem annyival előnyösebb, hogy a munkám egyben a hobbim is, tehát, amikor dolgozom, akkor egyúttal szórakozom is.”

Ez a szórakozás viszont nem éppen sétagalopp, hiszen elmondása szerint, a komolyabb edzések, főleg az olimpiát megelőzően már augusztus végén, szeptember elején megkezdődnek. Többnyire Svájcban, Ausztriában, Argentínában, Új-Zélandon vagy ott, ahol éppen alkalmasabbak a körülmények és a pályák a lecsúszásra. A decembertől induló versenyszezont, amely nagyjából április elejéig tart, tehát három hónap intenzív felkészülés, tréning előzi meg.

„A szezon során ugyanis már nincs ideje az embernek technikai edzéssel foglalkozni, csak a versenyekre fókuszál, utazik és közben megpróbál pihenni is” – meséli Géza, aki pályafutása során mindezt (utazást, felkészülést, versenyzést) egyedül oldotta meg. Mindeddig. Az olimpiai kvalifikációk során ugyanis egyre inkább egyértelművé vált számára, hogy egy támogató csapat nélkül nem tudja tovább tartani a lépést a profikkal.

„Már azt is sikerként lehet elkönyvelni, hogy eddig ki tudtam húzni a középmezőnyben anélkül, hogy egy professzionális csapat állt volna mellettem. A kvalifikációk és világkupák során viszont azt tapasztaltam, a csapatok felkészültsége sokkal jobb az eddigieknél. A technikusok, fizioterapeuták, edzők, mindenki sokkal többet bevetett, mint eddig valaha.” Nem meglepő tehát a lemaradás, ahogy az sem, hogy Kinda jelenleg a világranglista 82. helyét foglalja el és még így is a legsikeresebb a román snowboardosok között.

Sérülések hátráltatták, de pályanyitóként ott lesz Dél-Koreában

A pjongcsangi olimpia sokáig elérhető célként lebegett a szeme előtt. Legalábbis tavaly februárig, amikor az olaszországi Európa Kupa során hatalmasat bukott, a gerince három helyen is eltört, s bár a baleset és az ezt követő lábadozás az aktív versenyzés szempontjából nem vett el sokat, az olimpiai álmot alapjaiban megingatta. Addig ugyanis úgy érezhette, hogy csúcsformában van: a versenyeken, időmérőkön olyan versenyzők között, akik azóta már világkupákat nyertek és jó esélyekkel indulnak most az olimpián is, kifejezetten eredményes volt.

Augusztustól viszont már ott állt a deszkán, fizikailag ismét toppon volt. A helyzet azonban csak ezután fordult igazán rosszra. Decemberben ismét nagyot esett, elvesztette az eszméletét, agyrázkódást kapott és hiába volt hátra még három világkupa, ekkor már tudta, hogy az olimpiai kvalifikáció számára ennyi volt.

Az érzés ellenben nem volt ismeretlen, 2014-ben a szocsi téli olimpia ugyancsak egy karnyújtásnyira volt tőle. „Ha választanom kellene, akkor azt mondanám, hogy a 2014-es olimpiáról való lemaradásomat nehezebb volt feldolgozni. Az jobban fájt, mert ott talán még közelebb voltam a kijutáshoz, mint ebben az évben. Most azért tavaly február óta adagoltam magamnak a tényt, hogy lehet, mégsem jön össze. Viszont nagyon sajnálom, mert úgy érzem, hogy tényleg lett volna esélyem. Az elmúlt tíz év munkája, ha nem is elveszett, de nem tudta kifutni azt a pályát, amit kellett volna, nem tudott igazán kicsúcsosodni az egész” – vallja be Géza, aki ennek ellenére pályanyitóként és pályatesztelőként jövő héttől ott lesz Dél-Koreában.

S noha a kvótát szerzett snowboardosokat már mind ismeri a korábbi versenyekről, kupákról, és közülük a legtöbbel jó barátságot is ápol, azért kíváncsian várja a február kilencedikén rajtoló téli játékokat. „Leginkább az egésznek a hangulatára, magára a lebonyolítására, kivitelezésére vagyok kíváncsi. A képeket elnézve az már biztos, hogy ez az egyik legkomolyabb pálya, látszik, hogy rengeteg pénz van benne.”S hogy szerinte ki lesz az olimpiai bajnok snowboardcrossban? „Szerintem Pierre Vaultierre. Ő van a legjobban felkészülve, négy évvel ezelőtt Szocsiban is ő nyert. Ha minden rendben megy, akkor szerintem most is meglesz az arany. Abszolút megérdemelné”– véli Kinda, aki emellett elmondta azt is, hogy a snowboardcross egyike azon sportoknak, ahol nagyon könnyű rontani, s éppen ezért a legkisebb hiba is sokba kerülhet. Ráadásul az egyszerre csúszó öt-hat versenyző akarva-akaratlanul is keresztezheti egymás útját. A felkészültség mellett tehát nagyon sok mindenen múlik a jó eredmény.

„Csak, hogy érzékeltessem mennyire véletlenszerű és szerencsefüggő ez az egész: aki idén decemberben a montafoni világkupát megnyerte, az két hétre rá a cerviniai világkupán már nem kvalifikálta magát az első negyvenbe.”

Peking 2022? Ki tudja...

Véletlenszerűsége ellenére a snowboard nem az a sport, amit az ember még akár 35-40 évesen is versenyszerűen űz, ezért, amikor arról kérdezem, hogy megcélozza-e a 2022-es pekingi téli olimpiát, pár pillanatig elgondolkodik.

„Nem tudom – mondja végül. – Az az igazság, hogy a snowboardcross egy elég nagy kihívást jelentő sport, főként a sebessége és a technikai részek miatt. Meg persze a sérülésveszély is viszonylag magas. Szóval, amikor már pár csont eltört az egészet nehezebben viseli és tudja feldolgozni a tested. Úgyhogy nem mondom azt, hogy nem, viszont azt sem, hogy igen. Egyelőre ez még nagyon messze van. De valószínűleg inkább nem, mint igen” – zárja le végül a témát.

Kinda Géza akkor sem fog unatkozni, ha felhagy az aktív versenyzéssel. Tervei közt szerepel, hogy másoknak is továbbadja tudását és edzőként folytassa a romániai snowbordozás felvirágoztatását. Addig is a hódeszkázás kiegészítéseként, majd motocrossozik, biciklizik és szörföl mert, mint az beszélgetésünk végén kiderül, őt ezek a sportok éltetik és számára ezek jelentik az aktív pihenést.

Kinda Géza
Született: 1983. július 16-án, Csíkszeredában
Klubja: Ride More
Fontosabb eredményei:
2018. 01. 27. Európa Kupa, Grasgrehen, Németország: 13. hely
2018. 01. 13. Európa Kupa, Isola 2000, Franciaország: 13. hely
2017. 02. 25. Európa Kupa, Colere, Olaszország: 8. hely
2017. 02. 21. Nemzeti Bajnokság, Bansko, Bulgária: 3. hely
2017. 01. 21. Világkupa, Solitude Mountain Resort, USA: 39. hely
2016. 03. 18. Európa Kupa, Lenk, Svájc: 3. hely
2016. 03. 12. Európa Kupa, Puy St. Vinzent, Franciaország: 9. hely
2016. 02. 27. Világkupa, Bokwang, Korea: 49. hely
2016. 01. 24: Világkupa, Feldberg, Németország: 40. hely
2016. 01. 10. FIS, Dolni Morava, Csehország: 1. hely
2015. 01. 25. FIS, Sedrun, Svájc: 7. hely
2013. 03. 01. Nemzeti Bajnokság, Krynica Zdroj, Lengyelország: 4. hely
2012. 03. 31. Nemzeti Bajnokság, Borovets, Bulgária: 1. hely 

Ilyen egy snowboardcross-verseny, Kinda Géza fehér megkülönböztetőben:

Kinda Gézasnowboardtéli olimpiaPjongcsang 2018interjú
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Portré