2022. aug. 16. keddÁbrahám

Tálas Huba: harcolunk, bajnokok akarunk lenni

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 18:04 GMT +2, 2018. január 10.

Tálas Elemér Hubával, a férfi kézilabda nemzeti liga élmezőnyében álló Székelyudvarhelyi KC csapatkapitányával beszélgettünk, többek között a szezon első feléről, a kiegyensúlyozottnak ígérkező bajnoki küzdelemről. A Marosludason született 31 éves beálló azt is elárulta, melyik csapatoknak szurkol a most kezdődő horvátországi Európa-bajnokságon.   


A napokban elkezdődött a téli felkészülés a Székelyudvarhelyi Kézilabda Clubnál, igaz a szerb vezetőedző, Dragan Djukics nélkül, ő a montenegrói válogatottal lesz érdekelt az Eb-n. Hogyan néz ki a heti programotok?

Kedden délelőtt kezdtünk, új erőnléti edzőink vannak. Két szerb szakemberről, Alekszandar Petrovicsról és a segédjéről van szó, akik hazájuk röplabda-válogatottjánál is dolgoznak. Nagyon híresek, labdasportokra szakosodtak, a röplabdázók mellett focistákat, kézilabdázókat készítenek fel fizikálisan. Napi két edzés szerepel a programban, még nagyon a felkészülés elején tartunk. Elsőként felmérik a játékosok terhelési képességeit, ma kezdtünk el kondizni, délután már labdajáték is lesz. Hétvégére be volt táblázva egy barátságos meccs, ez elmarad, mert az ellenfél nem tud megjelenni. A meccs helyett edzeni fogunk, vasárnap jön az első pihenőnap.


fotó: Pál Árpád
Karácsony és szilveszter között sem volt megállás, részt vettetek egy nagy hagyományú hollandiai felkészülési tornán, a Limburgi Kézilabda Napokon. A csapat szép eredményt ért el, csak a döntőben kapott ki a spanyol BM Benidormtól.

Nagyon jó torna volt a hollandiai, erős csapatokkal. Nyolc országból érkeztek a résztvevők, jó kis mérkőzéseket játszottunk. Sikerült bekerülni a döntőbe, ahol sajnos kikaptunk. Nagyon el voltunk fáradva, hiszen három nap alatt öt mérkőzésünk volt, ami azért elég megterhelő. A két sérültünk, Vjacseszlav Szadovij és Milos Dragas nem tudott részt venni ezen a kupán, rajtuk kívül mindenki lehetőséget kapott. Meg akartuk nyerni a tornát, sajnos nem jött össze, hibáztunk a végén, kimaradt pár ziccer, de nagyon hasznos volt a hollandiai kaland a visszavágókra, meg a rájátszásra nézve.

A Románia Kupában már az első körben kiestetek, ugyanakkor a bajnokságban elég jól álltok, a harmadik helyen 15 forduló után. Hogyan értékelnéd a szezon eddigi részét?

Nem mondom azt, hogy a Románia Kupa nem volt fontos számunkra. Azt szerettük volna, hogy bekerüljünk a négy közé, s ha lehet, akkor kiharcoljuk jövőre az európai kupaszereplést, ami a célkitűzésünk erre a szezonra. Ami a bajnokságot illeti, veszítettünk el olyan mérkőzéseket, amiket meg kellett volna nyerni, de ez még az elején volt. Ne felejtsük el, a nyáron körülbelül tíz új játékos jött, miközben a csapat edzőváltáson is átesett. Tordán vagy Nagybányán még nem volt együtt a csapat, de úgy érzem, most kezd összeérni a társaság. Lényeg, hogy a rájátszásra álljunk össze, ne legyen az, mind ez előtt pár évvel, amikor megnyertük az alapszakaszt, majd a nyolc között a Torda kiütöttek minket.

Egyetértünk abban, hogy ez a legkiegyensúlyozottabb bajnokság az elmúlt években?

Igen, van körülbelül hat-hét csapat, amelyik nagyjából ugyanazon a szinten van. Ide tartozik a Konstanca, Dinamo, CSM București, Steaua, Torda, Udvarhely, Temesvár, de akár a Călărași is. Kiegyensúlyozott csapatokból áll a bajnokság. Így szép, s így jó, ha egyformák a csapatok, és az utolsó percig lehet harcolni a dobogóért.

Rég óta az SzKC meghatározó játékosa vagy. Hogyan látod, a mostani a legerősebb játékoskeret mind közül? 

Ezt majd a szezon végén lehetne megmondani. Mindenképp nagyon erős a keretünk az idén, minden posztra van két ugyanolyan szintű, jó játékos. Remélem, még jobban összeérik a csapat, az edző még jobban össze tudja rakni a társaságot. Nagyon fegyelmezetett edzőnk van, aki a maximális teljesítményt követeli a játékosaitól. Bízom benne, hogy ennek eredménye lesz, s a végén ott leszünk a dobogón.


fotó: Székelyudvarhelyi KC / Facebook

Mi újat hozott a Vlad Cabát váltó Dragan Djukics?

Amire a csapatnak nagy-nagy szüksége volt, az a fegyelem. Djukics új lendületet adott a klubnak és a játékosoknak. Ő mindent maximális komolysággal kér mindenkitől, amikor ott van a pályán. Pályán kívül barátok vagyunk, de a pályán mindenki bele kell adjon apait-anyait, ha öt percet játszik, ha ötvenötöt. Ez az amúgy az edzésekre is igaz. Az edzőnknek van egy olyan mondása, hogy sírjunk edzésen, hogy aztán a mérkőzéseken nevethessünk.

A célkitűzés tehát az európai kupaszereplés kiharcolása, de meglehet vajon a bajnoki cím is?

Benne van a pakliban, mi harcolunk, bajnokok akarunk lenni. A Székelyudvarhelyi Kézilabda Clubnak ez hiányzik, volt már bronzérmünk, ezüstérmünk, megnyertük az európai Challenge-kupát. Sajnos még nem tudtunk román bajnokok lenni, sem a Románia Kupát elhódítani. Ez nagyon hiányzik, Székelyudvarhelyen mindenki azt szeretné, hogy a csapat bajnok legyen. Szerintem mindenki esélyesnek tekinthető, aki ott van az első öt-hatban. Minden attól függ, a rájátszásban ki fog jobban koncentrálni, kinek lesz kevesebb sérültje, mennyire lesznek elfáradva a csapatok.


fotó: Pál Árpád
Kicsit sem túlzás vagy elfogultság azt állítani, hogy a mezőnyből az SzKC-nak van a legjobb szurkolótábora. Udvarhelyen mindig tele van a csarnok, remek a hangulat. Hogyan hat rátok a szurkolók biztatása?

Nagyon-nagyon jó érzés, amit a szurkolók a lelátóról tudnak adni a csapatnak. Belehajtják a játékost abba, hogy fölpörögjön, jól teljesítsen. Olyan nincs, hogy az ember ne tudjon felpörögni az udvarhelyi csarnokban, nálunk az ellenfél is mindig jól játszik. Ilyen hangulat mellett, ilyen közönség előtt nem is lehet rosszul játszani.

Hogyan látod a román válogatott helyzetét?

Már két éve nem vagyok benne a keretben, amióta Xavi Pascual az edző. Be voltam hívva, de nem vállaltam, mivel nem bírtam volna a válogatottnál és a klubnál is a legmagasabb szinten teljesíteni. Pascual amúgy nagyon komoly edző, össze tudja rakni a csapatot. A horvátországi Európa-bajnokságra sajnos nem tudtak kijutni, de vannak kiváló játékosok a válogatottban. Remélem, jönnek majd az eredmények, s fogjuk látni a válogatottat a világbajnokságon, majd az olimpián.

Gondolom követed majd a horvátországi Európa-bajnokságot. Kinek szurkolsz?

Már alig várom, hogy kezdődjön az Eb. Szeretem a franciákat, mert ők kőkemény kézilabdát játszanak, persze a magyar válogatottnak is szurkolok, de a szívem mélyén a dán kézilabda tetszik a legjobban, elsősorban a gyors játékuk miatt. Tőlük is kiemelkedik Mikkel Hansen, aki az egyik kedvenc játékosom.

kézilabdaSzékelyudvarhelyi Kézilabda Clubinterjú
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Portré