2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Észt oszt a Lelátó

Nem kakaót szürcsölget, a világbajnokság megnyerése a célja... Interjú Gaál Zsókával

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 10:28 GMT +2, 2021. november 10.

Tizennégy éves, de már elismert sakkozó, női világbajnokságot akar nyerni és az iskolában is kitűnőre vizsgázik. Gaál Zsókával, az U14-es és U15-ös női világranglisták vezetőjével beszélgettünk.


Gyerekkoromban nagyon szerettem focizni, a tömbházunk környékén azonban volt pár srác, aki szervezett formában tanulta a labdarúgást, így az én képességeim a tisztes helytállásnál többre nemigen voltak elegek. Ezzel együtt már akkor is foglalkoztatott a gondolat, hogy vajon milyen érzés lehet a világon, vagy legalábbis Európában a legjobbnak lenni valamiben.

A következő interjúalanyom biztosan kisegített volna a válasszal, ha akkoriban történetesen a szomszédom lett volna... Gaál Zsóka mindössze 14 éves, de már Európa-bajnok, sőt a világ legfiatalabb női nemzetközi mestere címet is a magáénak tudhatja. Amint arról itt a Lelátón is írtunk már, nem csak a saját korosztályát, hanem az egy évvel idősebb korosztály női világranglistáját is vezeti.

Mint bizonyára kitalálhattátok, ha játékról van szó, a "bűbájos kislány" nála csak álca lehet: Zsóka kegyetlen ellenfél a sakktáblánál, amit nemrégiben India legújabb nemzetközi nagymestere, Raja Rithvik is kénytelen volt megtanulni. Édesapja Gaál Sándor maga is sakkozó, 2176-os csúcsratinggel, és mesterjelölt múlttal rendelkezik. Zsókával és szüleivel egy Zoom-ablakban folytattunk igazán jó hangulatú beszélgetést, arra voltam kíváncsi, hogy miként látja a világot valaki, akinek az egész gyerekkorát a sakkozás határozza meg.

Amikor például azt látod, hogy miközben Te ismét edzeni mész, a veled egykorú lányok egy kávézó teraszán ülnek és kakaót szürcsölgetnek, akkor mire gondolsz?

- Hát én inkább dolgozom a "szürcsölés" helyett, és remélem, hogy meglesz az eredménye. Több edzőm is van, az életemet szinte teljesen kitölti a sakkozás, úgy vagyok vele, hogy valamit valamiért. Nagyon sokat dolgozom azért, hogy elérjem, amit szeretnék. A maximumot kell nyújtanom, ahhoz, hogy jó sakkozó legyek.

Sakk, tanulás, sakktanulás

Mennyi időt edzel egy héten?

- Nem tudok pontos óraszámot mondani, sosem számoltam össze. Általában napi 6-8-10 órákat edzek, a hét minden napján. Lehet, hogy hat és fél óra egy nap, de előfordulhat, hogy vasárnap csak öt és fél órát sakkozom.

Neked nem kell iskolába járnod, hogyan működik ez a Te esetedben?

- Az ajkai Bródy Gimnáziumban tanulok, félévente bejárok vizsgázni. Nem látogatom az órákat, de félévente vizsgáznom kell.

Mostanában ismét előkerültek azok a kérdések, hogy vajon miben segít a sakk, milyen képességeket javít? Hogyan látod ezt?

- Nagyon sok mindent fejleszt a sakk. Elsőre a felelősségérzet jut eszembe, az én lépésemért csak én vagyok a felelős, javítja a döntéshozatalt, kitűnő módszer a memória, a koncentrációs képesség és a türelem fejlesztésére is, hiszen nagyon nehéz hat órán keresztül odafigyelni, ha például klasszikus partit játszik az ember. Szerintem, ha valaki egészen kis korában nekifog sakkozni, akkor a memóriája gyorsabban és jobban ki fog fejlődni. Még akkor is nagyon sok előnye van a sakkozásnak, ha az ember nem szeretne profi szintre eljutni.

Milyen jegyeid vannak a suliban?

- Eddig szerencsére mindig kitűnőre vizsgáztam.


(így néz ki egy schnell-, vagy másnéven blitzparti)

Te úgy abszolválod ezeket a félévi vizsgákat, hogy nem veszel részt az órákon. Nem hallod a magyarázatokat, nem látod a szemléltető anyagokat, és mégis kitűnőre vizsgázol. A sakk által fejlesztett képességek segítenek neked az iskolában is?

- Szerintem igen. Mint mondtam, nagyon jó memóriafejlesztő tevékenység a sakk, a memóriára pedig szükség van az iskolában, de jól jön a türelem és a koncentrációs képesség is. Nem feltétlenül egyedül tanulom meg az iskolai anyagot, néha magántanár segítségét veszem igénybe, néha a szüleim segítenek. Most kezdem a líceumot, még nem tudom, hogy az eddigi jegyeim színvonalát fent tudom-e tartani a jövőben, de bízom benne.

Ha eljutnál egy olyan pontra, ahol muszáj lenne választani a sakk és a tanulás között, mert mondjuk egy komoly egyetemre emelt szintű érettségit kellene tenned, akkor mit választanál?

- Én profi sakkozó szeretnék lenni, női felnőtt világbajnok. Ha mondjuk 18 éves koromban már látszik, hogy nem leszek jó sakkozó, akkor azt be fogom ismerni, és el fogok kezdeni tanulni. Ha választanom kell a profi sakk és az emelt szintű érettségi között, akkor egyértelműen a sakkot választanám, viszont azért szeretnék leérettségizni és diplomát szerezni is a jövőben.

Célok

Azt mondod, hogy 18 évesen kiderülhet, hogy nem leszel „jó sakkozó”? 14 évesen, 2275-ös ratinggel, mindössze 25 pontra vagy a női nagymesteri címtől (azóta már átlépte a 2300-as határt is - a szerk.), tényleg előfordulhat ilyen forgatókönyv is?

- Igen, hát igazából bármi előfordulhat, sajnos. Most jól állok, második vagyok a világranglistán (az interjú óta már első – a szerk.), de ez nem azt jelenti, hogy belőlem biztos, hogy jó sakkozó lesz. Én mindent meg fogok tenni azért, hogy fejlődjek. Nemrég játszottam egy nagymesterkörön és nyertem 44 Élő-pontot, sajnos egy fél ponttal maradtam le arról, hogy megszerezzem életem első női nagymesteri normáját. Ebből a normatípusból három kell ahhoz, hogy megszerezzem a címet, és persze 2300 Élő-pont fölé kell lépni.


  • Az Élő-pontot (angolul: ELO-rating) Élő Árpád fizikaprofesszorról nevezték el, lényege, hogy a játékosok annak függvényében kapnak, vagy veszítenek pontokat, hogy milyen erősségű vetélytársak ellen érték el eredményeiket. Magasabb Élő-ponttal rendelkező játékos legyőzése esetén több pontot kap a sakkozó, mintha nála kisebb ratingű ellenfelet verne meg. Az Amerikában lakó magyar professzor pontszámítási rendszere forradalmasította a sakkozást.

Gaál Sándor: - Zsóka nagyon jó, hogy ilyen szerény vagy, de te már nem leszel rossz sakkozó, mert már most jó sakkozó vagy. Az a baj, hogy már annyira jól játszol, hogy nem tudok veled játszani...

Fejlődés és felkészülés

Apropó, mikor sikerült először legyőzni édesapádat?

- Azt hiszem tíz-tizenegy évesen. Korábban partiban voltam vele, de nem tudtam nyerni, de egy idő után sikerült.

Azt mondod, hogy férfi nagymesterek ellen is versenyzel, nagyon komoly mezőnyben méreted meg magad. Vajon milyen Élő-pontszámot kell elérned ahhoz, hogy reálisan esélyed legyen a női világbajnoki címre? Gyakorlatilag férfi nagymesternek is kell lenned ahhoz, hogy női világbajnok lehess?

- Igen, ez így van. Férfiak között, illetve férfi nagymesterek között azért versenyzek, mert úgy gondolom, hogy erős mezőnyben gyorsabban erősödök én is. Nagyon örülök, hogy most is tudok versenyezni és erős indiai ellenfeleim vannak a magyarországi versenyeken, mert így sokkal dinamikusabban javul a játékom.

Ha jól tudom, több szakember/edző is segíti a fejlődésedet, kik ők, és miben segítenek?

- A több edző azért fontos, hogy a játékost több impulzus érje. Az, hogy az edzők nem feltétlenül ugyanúgy közelítik meg az egyes állásokat, jól is elsülhet, mert gyakran megbeszélik egymás között és sokat lehet tanulni ezekből a helyzetekből. Az én főedzőim Papp Gábor nagymester és Bánusz Tamás nagymester. A sakkedzőkön kívül Harsányi Szabolcs Gergő sportpszichológus, Jankó Ilona középtávfutó és Mihók Juhász Barbara dietetikus is segíti a felkészülésemet.

Végül, de nem utolsósorban, melyik lépéssel nyitsz világossal, e4-gyel, d4-gyel, vagy Hf3-mal?

- Huszár f3-mal, szinte mindig. Na jó, mindig. Ennek egy vicces sztorija van. Amikor 5-6 évesen sakkoztam és láttam, hogy apa snellezik (nagyon rövid, maximum 5 perces időkorlátú parti, a német schnell, azaz „gyors” szóból jön - szerk. megj.), és mindig huszár f3-at nyit, és kiteszi a futót g2-re. Nekem ez annyira megtetszett, hogy megkértem, hogy tanítson meg. Azt mondta, hogy jó, de csak miután lejátszottam a magyar bajnokságot. Ott az utolsó forduló nem sikerült túl jól, de mikor megkértem, megtanította. Mindig viccesen magyarázott, ezért megszerettem a sakkot és ezt a megnyitást is. Így lettem én sakkozó és Hf3-játékos.

Borítókép: Gaál Zsóka Facebook-oldal

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Észt oszt a Lelátó