2024. március 29. péntekAuguszta
Észt oszt a Lelátó

Kolozsvári Káosz, avagy hogy halad a Petrescu-terv?

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 17:34 GMT +2, 2021. szeptember 08.

Megvizsgáltuk a CFR körül terjengő káoszt...


Néhány napja arról írtunk a Lelátón, hogy a CFR régi-új edzője, Dan Petrescu nagytakarítást tart, a kolozsvári bajnokcsapat öt játékost kitett az UEFA-keretből, ez a szám azóta már nyolcra nőtt.


(Fotó: CFR Facebook)

A CFR-ről a négy bajnoki címen kívül a tudatos építkezés, a botrányok hiánya, a jó európai kupaszereplések jutnak általában az ember eszébe, ez a szezon azonban… mondjuk úgy, hogy sok szempontból „atipikus”. A botrányok nem kerülték el a csapatot, a Crvena Zvezda utáni eseményeket inkább ne említsük (ha valaki nem ismeri, ITT utánanézhet), a Chipciuéhoz hasonló ügy is most került először a nyilvánosság elé, a többit a klub mindig elintézte az öltözőben. A jó európai szereplés helyett inkább a „minimálisan elvárható” szintet hozta a CFR, a tudatos építkezés pedig mintha nem is létezne, amit két hónappal ezelőtt felépített a vezetés, azt az új Petrescu-éra seperc alatt ledöntötte.

A pénzügyi helyzet

A CFR pénzügyi helyzete annak ellenére rossz, hogy zsinórban négy bajnoki címért járó prémiumot kapott, és még az európai kupákban is veretes teljesítményt nyújtott. Ennek oka a román szinten hatalmas fizetési listában keresendő, a havi fizetések összege bőven átlépte a félmillió eurós határt, már a 700.000-es tartományban van. Román sajtóértesülések szerint a klub nemrég kétmillió eurós kölcsönt vett fel, hogy folytatni tudja a működését. Ezt a helyzetet tovább tetézi, hogy újabb adósságok merültek fel, ilyen pl. a Șumudică további járandósága is, bár a tréner már távozott, a klubnak még fizetnie kell, körülbelül 300.000 eurót.

Șumudică és Petrescu

Az előző edző, Marius Șumudică olyan helyzetben vette át a csapatot, ahol elkerülhetetlenül meg kell hozni néhány döntést, a tavalyi szezon végén tárgyaltuk is a keret potenciális változásait. Az Astrával bajnokságot nyerő tréner elengedte az addigi kulcsember Viníciust és Rondónt, hozta az ígéretes Tahirit és Graovacot. A távozók és érkezők teljes felsorolásától most eltekintenék, viszont van itt egy fontos, említésre méltó aspektus. A CFR vezetése hatalmasat hibázott, amikor lehetővé tette, hogy két hónappal egy távozási-igazolási hullám után Petrescu rátenyereljen az „Újraindítás” gombra, hiszen a regnáló bajnok sem engedhet meg magának ilyen pénzügyi fluktuációt, ráadásul az új program szakmai hátterébe is jócskán bele lehet kötni.


(Fotó: CFR Facebook)

Az új program

Petrescu eddig négy új játékost jelentett be, ebből kettő már játszott a CFR-nél, az érkezők: Florin Ștefan, Mihai Bordeianu, Nana Boateng és Emmanuel Cúlio. Ștefan egy teljesen érthető döntés, 26 éves, profi mentalitású, a román liga átlaga felett levő játékos, hosszú távra lehet rá alapozni és a tudása is megvan. Bordeianuval sincs komoly baj, 29 éves, ingyen jött, ismeri a közeget és nemcsak a liga átlagszintjénél jobb, hanem 1-2 játékost leszámítva a teljes ligánál.

Nana Boatengről nehéz bármit is írni, a Manchester City akadémiája nevelte, de csak a KuPS Kuopio csapatáig jutott, mielőtt Kolozsvárra költözött.

Cúlio, amennyiben játékosnak jött, teljesen védhetetlen, 38 éves és a tapasztalata súrolja ugyan a csillagos eget (450 felnőtt tétmeccs), de pont a kora miatt lassú, lassan regenerálódik és nem bírja a sorozatos terhelést. Amennyiben Cúlio egy marketingigazolás, és valójában azt az üzenetet hivatott közvetíteni a szurkolók felé, hogy „megbecsüljük a legendáinkat”, valamint tényleges másodedzői szerepet kap, nem rossz ötlet, de a kereten ez nem segít. Szóval Petrescu igazolásai vékonykák, különösen ha a távozók listáját is megnézem. Bár értem, hogy a kőkemény védekezésre és tapasztalatra alapozó ex-Chelsea-s miért pont őket szemelte ki, a CFR ezen a transzferpiacon értéket vesztett. Dan Petrescu azt is mondta, hogy ha rajta múlt volna, nem engedi el Rondónt és Viníciust, bár ez inkább volt maliciózus kritika az előző két hónap vezetésének, mintsem komolyan vehető kijelentés.

A távozók

Ahogy már a fentebb belinkelt anyagban is említettem, Giedrius Arlauskis, Iasmin Latovlevici, Guessouma Fofana, Anas Tahiri és Alexandru Chipciu is távozik az egyesülettől, de azóta másoknak is útilaput kötött a klub a talpára. Arlauskis maga akart menni, jóban volt az előző klubelnök Copiluval, nem szerette az új vezetést, Petrescu meg őt, érthető döntés.

Iasmin Latovlevici az idei évadban túlteljesítette a pályán minden elvárásomat, harcolt, futott, jól játszott, a beadásaival és a szereléseivel segítette a csapatot, emellett gólt és gólpasszt is jegyez. Az ő imidzsébe sajnos beleégett a „bármikor elborulhat az agya” jelző, Petrescu nem szereti azokat, akikre nem számíthat biztosan, lassan 35 éves, nem nagy veszteség, érthető.

Guessuma Fofana egy 28 éves, több poszton bevethető középpályás, 29 meccses Ligue1-es és 73 meccs Ligue2-es tapasztalattal, nem vagyok benne biztos, hogy nem tudott volna a csapat hasznára válni, különösen ha azt nézzük, hogy az ő posztján szereplő 38 éves Hoban továbbra is a csapat része.

Anas Tahiri nekem nagyon ígéretesnek tűnt, a románnál sokkal fejlettebb, holland futballkultúrában képezték, holland és belga elsőosztályú tapasztalata van, csak 26 éves, ráadásul a csapat legjobb passzolója, kivételesen képzett futballista, nem értem miért kell mennie.

Chipciu távozásával egyetértek, a román élvonal legjobban fizetett játékosa, ehhez képest semmit nem tett le az asztalra, 58 meccsen 3 gól és 5 gólpassz a havi 30.000 euróhoz képest jelentéktelen teljesítmény.

Cătălin Itu kitűnően teljesített ifiként, Dan Petrescunál bérelt helye volt, ezzel együtt most már nem élvezi az U21-es szabály védelmét, így kevés lehetőséget kapna. A játékos és a klub is az elválás mellett döntött, Itu néhány napja a Dinamóhoz szerződött.

Alexandru Ioniță papíron még a csapat tagja volt, gyakorlatban a vezetőség régen lemondott róla, ráadásul az új doppingügye miatt pályára sem léphetne.

Szó volt Omrani és Jonathan Rodriguez távozásáról is, azonban Denis Alibec több, mint egy hónapra kidőlt, ami miatt a CFR nem engedhette meg magának egy csatár/szélső távozását, így a kolozsváriak vezetősége visszautasította a Rizespor félmillió eurós ajánlatát a francia-algériai támadóért. Jonathan Rodriguez kölcsönbe került volna a Sepsihez, Cornel Șfaițer menedzser a GSP-nek úgy nyilatkozott, hogy az utolsó pillanatban hiúsult meg az igazolás, a CFR és a játékos nem tudott megegyezni.

A „Távozók” fejezet végére hagytam a slusszpoént, a fentiek közül azokat a játékosokat, akik még nem bontottak szerződést, a klub a többiektől elkülönítve tartja, külön kell edzeniük: ennél nagyobb imázsveszteséget nehéz elképzelni.

Következtetés

A CFR ebben a transzferszezonban elhibázott klubstratégiával operált. Edi Iordănescu elengedése nem volt hiba, ami viszont utána következett, igen. A nyugati, tervszerűen alakított futballban elképzelhetetlen az, ami Kolozsváron végbement: előbb megengedik egy edzőnek, hogy megváltoztassa a keretstruktúrát és a játékot, majd pedig kirúgják augusztus végén, aztán visszahoznak egy (mindegy milyen sikeres) régi edzőt, akinek szintén megengedik, hogy átalakítsa a keretstruktúrát és a játékot. Bármilyen furcsa is, de szerintem, ha az előbbinek megadták a változtatás lehetőségét, az utóbbinak nem kellett volna, kizárt, hogy az idei, szokásosnál is sokkal gyengébb román ligában, ahol a CFR által elküldött védőt és edzőt igazoló, csonka keretű FCSB, és a Cicăldăut eladó, sokat gyengülő Craiova az ellenfél, Petrescu ne tudta volna megnyerni a bajnokságot Șumudică keretével. Ezt érdemes lett volna meggondolni, hiszen vagy másfél millió euróval könnyített a pénztárcán, holott nem biztos, hogy szükség lett volna rá. 

A CFR minden bizonnyal idén is megnyeri a bajnokságot, a jövő azonban bizonytalan. Ilyen jellegű manővereket komoly klubok nem engedhetnek meg maguknak, még hosszú távon sem. Hogy mi történik, amikor valaki mégis rászánja magát, annak jó példája a 2013-14-es Napoli, amelyik Higuaint, Albiolt, Mertenst és Callejónt igazolta (és még egy tucat másik játékost), feltéve a rulettre a klub fejlődési potenciáját, aztán 12 ponttal esett ki a Bajnokok Ligája (F-csoport: Dortmund, Arsenal, Napoli, Marseille) csoportköréből, majd be sem jutottak, így pecsételve meg a klub hosszútávú jövőjét. Tudomásom szerint sem azelőtt, sem azután nem volt példa 12 pontos kiesésre a BL-ből, de ez a lényegen nem változtat: profi klub nem engedheti meg magának az ilyen jellegű kockázatokat. 

Borítókép: CFR Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Észt oszt a Lelátó