2022. aug. 15. hétfõMária
Észt oszt a Lelátó

Mit tartogathatnak a következő szezonok a CFR-nek a hetedik bajnoki cím után? - II. rész

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 17:15 GMT +2, 2021. május 31.

A CFR bajnoki címét és jövőjét tárgyaló cikksorozat második része.


Az egy héttel ezelőtt megjelenő első részben körüljártuk, hogy milyen körülmények között nyerte meg a CFR a hetedik bajnoki címét, most pedig azt próbáljuk meg megfejteni, hogy milyen változtatásokra lesz szükség a Kolozsvári Vasutasnál, ha tovább akarja folytatni, az immár négynél tartó bajnoki sorozatot.

A keret változásai

Komoly változtatásokra biztosan szükség van, ez nem puszta vélemény, egyrészt vannak fontos távozók (Burcă és Bordeianu), másrészt néhány játékos teljesítménye is hagy kívánnivalót maga után. Ha ez nem lenne elég, a Liga1 és az emberi fizikum szabályaiból is komoly játékosmozgásra lehet következtetni. A Liga1 szabályai az ifijátékosokat érintik, hiszen legalább kettővel a kezdő tizenegyben kell felállnia minden csapatnak, utóbbi pedig nyilván a futballból lassan kiöregedő játékosokra vonatkozik.

A kiöregedés több játékost is érint, Paulo Vinícius 36, a csapatkapitány Mário Camora 34, Ovidiu Hoban 38 (!), Ciprian Deac és Mario Rondón 35 éves, ezek még a CFR mércéjével is igen magas számok.

A kolozsvári egyesület előszeretettel alkalmaz 28-29 éves, vagy akár annál egy-két évvel idősebb futballistákat, aminek bőven van sportszakmai alapja, hiszen nagyjából ebben a korban teljesítenek a legjobban. 28 és 32 között sebességben, állóképességben nagyjából karrierje csúcsán focizik az átlagjátékos, miközben már bőven van elég tapasztalata és mentális ereje ahhoz, hogy csapata segítségére váljon. Természetesen ennek megvan a maga ára, hiszen az ügynökök az ilyen korban levő ügyfeleiket értékesítik a legdrágábban, emiatt a CFR bérkerete is igen borsos.


(fotó: Mário Camora a bajnoki cím ünneplése során, forrás: CFR Facebook)
A fent említett játékosoktól nem kell feltétlenül megválni, az azonban egyértelmű, hogy az idei játékperceknek jövőre lényegesen kisebb részét fogják megkapni. Rondón 2100 percéből nagyjából a felét a Liga1-ben kapta, a többit az európai és a román kupában, ami akár még bele is férhet jövőre, Deac 3500 és Camora 4000 fölötti perce azonban már nem, bár tény, hogy a 35 évesnél idősebb játékosok „különítményéből” messze a portugál-román csapatkapitány teljesített a legkiegyensúlyozottabban a szezon során. Deac különösen az évad végére fáradt el, nem kérdés, hogy jól jön számára a hosszú nyári szünet. A pótlásokról nevek szintjén egyelőre nem érdemes foglalkozni, ha a regnáló bajnok nem változtat az igazoláspolitikán, akkor ingyen hoz 28 és 32 közötti játékosokat, különösen ügyelve arra, hogy két egyforma nemzetiségű ne legyen köztük. A viccet félretéve a tavalyi szezonban igazolt (30 éves) 31-szeres izlandi válogatott Rúnar Sigurjónsson egyértelműen pótlásnak jött (és egyelőre szenzációs igazolásnak tűnik), ahogy a Botoșani játékosa Jonathan Rodriguez is, akit a klub még nem jelentett be hivatalosan, de jövő héten minden bizonnyal ez is megtörténik. A Sepsi játékosát szintén nem jelentette be a klub, de Rachid Bouhenna átigazolását Hadnagy Attila is megerősítette.

Az U21-es szabályról is érdemes szót ejteni, hiszen a jövő szezontól a 2000 január 1. után születettek fognak ifinek számítani, ez pedig azt jelenti, hogy Costache mellett Ciobotariu, Itu és Carnat is kiesik a kategóriából. Ebből a négyesből a CFR helyében szerintem csak Itut érdemes megtartani, bár Costache sokat fejlődött, nem látom melyik poszton kaphatna 1000 fölötti játékpercet, miközben figyelembe véve, hogy 23 éves, a fejlődéséhez kb. 2500 kellene. A CFR legbiztosabb ifije a következő szezontól Claudiu Petrila lesz, aki kitűnő teljesítményt nyújtott a Sepsiben, 33 meccsen 6 gólt és 1 gólpasszt tett a közösbe. Rajta kívül túl sok opció nincs a második, fiataloknak szánt posztra, hiszen a jelenlegi keretből csak Joca és Gîdea felel meg a korkövetelményeknek. Pletyka szintján felmerült az UTA-s Denis Rusu, aki 2370 perc alatt két gólt és két gólpasszt jegyez, és az aradiak legjobb ifije volt, a játékjoga pedig a lippai Șoimii csapatánál van, azaz könnyen megszerezhető.

Teljesítmény szintjén is akadnak elvarrandó szálak a bajnoknál, a kulcsembernek távolról sem nevezhető, 35 éves, hisztikirály Latovlevicre nincs szükség, ahogy Omrani és Chipciu sem lehet büszke magára. A francia-algériai támadó továbba is kiemelkedő képességű futballista, de ipari mennyiségben képes elszórakozni a helyzeteit és folyamatosan motiválatlannak tűnik. Tudom, hogy amikor a 2015-16-os szezonban a marseille-i öltözőben Mandanda, Manquillo, Lassana Diarra, Anguissa, Diaby, Cabella vagy Michy Batsuhayi jött szembe vele az öltözőben, akkor nem úgy képzelte, hogy 27 évesen Kelet-Európában fog futballozni, de ha már itt van, akkor illene teljesítenie. Amint láthatjuk, a CFR a játéka nélkül is bajnokságot tud nyerni, ha már csak az árcímkéjéből tud profitálni a csapat, akkor el lehetne adni. Hasonló a helyzet a román válogatott Chipciuval is, aki 2100 perc alatt szerzett két gólját nemigen teszi ki az ablakba, még akkor sem ha ehhez társul négy gólpassz is. Kettőjük pici árának összegéből kijönne három ligaelit húzóember, lehet hogy a CFR vezetésének érdemes lenne elgondolkoznia az eladásukon.

Az edző személye

Ami az edzőkérdést illeti, Edi Iordănescu, ahogy az előző részben is írtam, elég nagy talány. Bár a tréner „elvégezte” a házi feladatot és megnyerte a Liga1-et, ezt korántsem tette meggyőző teljesíménnyel. Különösen a támadószekció teljesítménye hagy kívánnivalót maga után, lehet, hogy a CFR-nek olyan edzőre lenne szüksége, aki jobban kezeli a csapat offenzív blokkját, hiszen az európai selejtezők miatt, immár két fronton kell helyt állni, nem csak egyen. Kellemetlen ebben a helyzetben állást foglalni, hiszen felmerül a kérdés, hogy ha a bajnoki cím megszerzése nem elég, akkor mit kellett volna tennie Iordănescunak, hogy megtarthassa a pozícióját, ami legyünk őszinték egy legitim kérdés.

A bukaresti sportsajtó az utóbbi időben ismét elővette Adrian Mutu Kolozsvárra költözésének témáját. Figyelembe véve, hogy három Liga1-szinten kitűnő edző is elérhető, Cosmin Olăroiu, Marius Șumudică és Dan Petrescu, nehezen tudom elképzelni, hogy egy bajnokcsapathoz egy 11 meccses, felnőttcsapatnál sehol nem bizonyított trénert neveznének ki a CFR élére. Ezzel együtt azt is meg kell jegyezni, hogy mindhárom tréner ellen szólnak érvek. Olăroiu lassan tíz éve nem edzett Európában, csapatai az Egyesült Arab Emirátusokból, Szaúd-Arábiából és Kínából kerültek ki, Șumudică botrányos jelenetei és kijelentései szórakoztatók ugyan, azonban negatív hatással vannak az öltözői hangulatra, Petrescu pedig rossz szájízzel távozott.

Ha tényleg benne van a pakliban a kokainozós és pincérverős botrányairól elhíresült Mutu kinevezése, inkább maradjon Iordănescu, egy keretátépítésre váró, hosszú távú projektet elképzelő klub élére nincs rosszabb választás, mint egy tapasztalatlan, több egóval, mint tudással rendelkező, levitézlett egykori sztár.

Borítókép: CFR Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Észt oszt a Lelátó