2022. aug. 15. hétfõMária
Észt oszt a Lelátó

Egy ostoba döntés margójára

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 18:16 GMT +2, 2020. december 01.

A CFR hétfőn „közös megegyezéssel” megvált attól az edzőtől, amelyik három év alatt három bajnokságot nyert.


Bevallom, amikor 2017 nyarán kinevezték Dan Petrescut a CFR élére, felemás érzéseim voltak dologgal kapcsolatban. Nem voltam benne biztos, hogy jó edző lesz, de tudtam, hogy egy taktikailag rendkívül jól képzett szakemberről volt szó, hiszen a nyolcvanas évek végén az európai kupadöntőt játszó Steaua után a Serie A mellett a Premier League-ben is letette névjegyét. Nem 1-2 szezonról beszélünk perememberként a topligákban, hanem 12 bajnoki évadról, amely során 300 körüli meccset játszott. Nyilvánvaló, hogy mindent tudott játékosként a modern futballról, és abból kiindulva, hogy az (azóta megszűnt) Unirea Urziceni csapatával román bajnokságot nyert, sőt a Bajnokok Ligájában 8 pontot szerzett (2009-10), az is világos, hogy játékostapasztalatait megfelelő környezet esetén, át tudja ültetni edzői gyakorlatába.


(fotó: Dan petrescu a Chelsea mezében, forrás: Dan Petrescu Facebook)

A kezdet nem volt könnyű, idő kellett, úgy Petrescunak, mint a csapatnak, az összehangolódás egyáltalán nem ment könnyen, de szép lassan kirajzolódott egy filozófia, amihez a csapat konzekvensen ragaszkodott. A CFR-ből egy nehezen megverhető, makacsul védekező csapat lett, olyan, amelyik ellen egyetlen edző sem szeretne hátrányba kerülni. Az első évben úgy nyert bajnokságot a bukaresti edző, hogy fele annyi gólt kapott, mint ahány meccset játszott, 36 találkozón összesen 19 gólt engedett ellenfeleinek, a támadás sem ment azonban rosszul, összesített táblázaton a CFR támadósora második volt a Liga1-ben. A többi évad történelem, a CFR, a tréner második és a harmadik szezonjában is bajnok lett, az pedig, hogy ez alatt az idő alatt Petrescu megjárta Kínát nem oszt és nem szoroz.

Játékszemlélet és eredmények

A Petrescura jellemző filozófia és taktikai simulékonyság a nagyobb csapatok ellen, tulajdonképpen a tavalyi szezonban csúcsosodott ki, amikor az Európa Ligában az olasz Lazio, a francia Rennes és a skót Celtic ellen játszott a CFR. Legyünk őszinték két topligás és egy európai kupákban rutinos, nagynevű (és nem mellesleg sokkal gazdagabb) csapat ellen a csoport negyedik helye volt a realitás. A kolozsvári gárda ehhez képest 12 pontot szerzett ebben a csoportban (legyőzve a Laziót és a Celticet, valamint oda-vissza verve a Rennes-t) és továbbjutott, ráadásul az egyenes kieséses szakaszban sem talált legyőzőre, a Sevilla pusztán idegenben rúgott góljának (egyes szám) köszönhette továbbjutását két döntetlen után. Ha jobban belegondolunk, Dan Petrescu lemeccselte a későbbi Európa Liga-győztest, csak egy nagyon apró, videóbíróval észrevett kezezésnek köszönhette a spanyol topcsapat, hogy a kolozsvári gárda nem szerzett vezetést a Ramón-Sánchez Pizjuánban 2 perccel a rendes játékidő vége előtt.

Szóval van három év alatt három bajnoki cím és egy, a román futball jelenét tekintve egészen fantasztikus európai menetelés. Ilyen eredményeket évtizedes viszonylatokban is csak a FCSB tud felmutatni, de az ex-juhász által vallási alapon működtetett futballklub az utóbbi két évben még a közelébe sem került a csoportkörnek. Mindent egybevéve elmondhatjuk, hogy a CFR Románia legjobb futballcsapata volt az elmúlt három évben, és ez nem kis részben volt köszönhető Dan Petrescunak, aki mindenért (is) felelt, a csapattaktikától az edzőtáboron keresztül az új igazolásokig. Még mi is írtunk róla a Lelátón, hogy a következő lépés a regnáló bajnoknak a totális Liga1-dominancia és ezzel párhuzamosan az európai kupákban való szereplés.

Az egykori Chelsea-játékos nagy hatalmat kapott a klubnál, gyakorlatilag mindent ő döntött el, és igen, a nagy hatalom nagy felelősségel jár, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a csapat eredményei által Petrescu vállalta a felelősséget. Az egyetlen komoly kritikája az lehetne, hogy ritka idegesítő nyilatkozatokat adott. Gyakorlatilag bárkivel játszott tétmeccset a gárda, borítékolható volt, hogy Petrescu „nagyon nehéz meccsre” számít, hogy az ellenfél felkészült és hogy jó játékosai vannak. Természetesen ennek pszichológiai okai is voltak, sok tréner próbálja így levenni a terhet a játékosairól, Arséne Wengertől Carlo Ancelottiig.


(forrás: CFR Facebook)

A jelenlegi szezon és a menesztés

A jelenlegi szezonra a CFR kerete sokat gyengült az Európa Ligában nagyot alkotó tavalyihoz képest. A csapat elvesztette az „őrült litvánt”, Giedrius Arlauskis kapust, aki tavaly 4000 fölötti percet volt a pályán, és bravúrjaival elévülhetetlen érdemeket szerzett úgy a bajnoki cím kivívásában, mint az európai menetelésben. A hálóőr mellett a rutinróka, belső középpályán bármilyen poszton bevethető, 2000 perc fölött kapó Emmanuel Cúlio is távozott. A 2800 percet játszó, középpálya motorjaként funkcionáló Mihai Bordeianut Petrescu kifejezett kérése ellenére adta el a CFR, és akkor a Celtic ellen idegenben győztes gólt szerző, visszavonult Țucudeanról szót sem ejtettünk.

A koronavírus-járvány rányomta bélyegét a jelenlegi évadra, hiszen nagyon rövid nyári pihenőt kaptak a csapatok, ami miatt a játékosok nyári regenerációra szánt ideje lecsökkent, ez pedig drasztikusan megnövelte a sérülékenységüket. Ki az, akit extra módon érintett a sérülékenység? Naná, hogy a tavalyi idényben szinte márciusig kettős terhelés alatt levő CFR-t. Bajnokságot is kellett nyerni, Európa Ligában is helyt kellett állni (ráadásul selejtezőkből jutott a csapat a legjobb 32 közé, ez plusz hat meccset azaz 540 percet jelent), pihenni pedig nem maradt idő. Ha ehhez hozzávesszük a teljesen kontrollálhatatlan és fejét időnként fel-felütő járványt, akkor teljesen kaotikusnak nevezhetjük a mostani szezont, amit jól jellemez, hogy a jobboldali bekk, Cristi Manea gyakorlatilag a lelátóról lett belsővédő az Európa Ligában, mert egyszerűen elfogytak az opciók, ideértve a csapat egyik legfontosabb emberét Viníciust. 


(A képen látható kulcsemberek közül senki nem áll rendelkezésre, forrás: CFR Facebook)

Itt van tehát egy meggyengült keret, amelyet rendszeres sérülések és fertőzések sújtanak, ezzel a kerettel pedig Petrescu november elsején vesztette el az első meccset (azt is ordas bírói hiábknak köszönhetően), úgy, hogy közben ismét az Európa Liga csoportkörébe vezette a csapatot, ahol két meccsen négy pontot gyűjtött. A Medgyes ellen elveszített találkozó után egy győzelem mellett négy vereséget szenvedett novemberben, ebből kettő az AS Roma ellen volt (lásd ITT és ITT), egy az UTA elleni hazai bajnoki, egy pedig a harmadik kerettel történt a Poli Jászvásár ellen a Románia Kupában.

Amit fontos megemlíteni, hogy a négy vereségből csak kettőt lehet vitatni, hiszen az AS Roma elleni két találkozó esetében már a sorsoláskor várható volt, hogy a csapat alulmarad, senki nem gondolhatta komolyan, hogy a nagyságrendekkel jobb kerettel rendelkező római gárda ellen a pontszerzés reális elvárás lehet. Az UTA és a Poli elleni vereségeken lehet vitatkozni, de szerintem egyik meccsen sem focizott rosszul a CFR, pláne ha figyelembe vesszük a körülményeket és a maródiak listáját. 


Pont egy hónapja, a Medgyes ellen gyanús körülmények között elvesztett meccset követően botrányba fulladhatott volna a Liga1, a CFR tulajdonosa, Neluțu Varga ugyanis kilátásba helyezte, hogy nem engedi pályára lépni csapatát, Dan Petrescu pedig arról beszélt, hogy szeretne elmenni a klubtól. Kis idő múlva lecsillapodtak a kedélyek és Marius Bilașco, a csapat vezetőségi tagja arról beszélt, hogy a tréner biztosan marad a klubnál, sőt ezt később Petrescu is megerősítette. 

A fentiek fényében érthető, hogy miért olyan megdöbbentő, hogy a CFR elengedte edzőjét. Természetesen két lehetőség van, vagy tényleg úgy döntöttek a felek, hogy közösen döntenek az elválásról, vagy Petrescut kirúgták, és a pozitív marketing miatt kommunikálták „közös megegyezésnek” ezt a történetet. Egy dolog azonban biztos. Egy olyan csapat, mint a CFR egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy három nappal egy sorsdöntő Európa Liga-találkozó előtt elengedjen egy olyan kaliberű, tudású és eredményességű edzőt, mint Dan Petrescu, különösen akkor, amikor a fél csapat hiányzik sérülés vagy fertőzés miatt. Ha jobban belegondolunk, ilyen helyzetet láttunk már néhány éve a Premier League-ben, amikor José Mourinho bajnoki címvédőként sorra vesztette el a meccseit a Chelsea-vel. Apró különbség, hogy Mourinho csapata már-már a kiesés ellen küzdött és a klub tulajdonosa továbbra sem akarta elbocsátani, miközben Petrescu harmadik a Liga1-ben, mindössze két meccsre az első pozíciótól, ráadásul áll még az európai kupákban és semmi nem indokolja, hogy rosszabb edző lenne mint tavaly. 

Urmărește mai jos conferința de presă a lui Dan Petrescu organizată astăzi!

Posted by Fotbal Club CFR 1907 CLUJ-NAPOCA on Monday, November 30, 2020


A közösségi médiában hatalmas hozzászóláscunami alakult ki, a kommentelők nehezményezik a klub eljárását és előrevetítik a CFR eredményeinek drasztikus visszaesését. Őszintén szólva messzemenően egyetértek velük, pláne ha a román sportmédia pletykái beigazolódnak és Adrian Mutu lesz a csapat következő trénere. Dan Petrescut nem féltem a munkanélküliségtől, meg nem erősített sajtóinformációk szerint az a Celtic kereste meg a mai nap folyamán, amelyik úgy néz ki, hogy kilenc év után először nem nyeri meg a bajnokságot, és amelyiket Petrescu tavaly gyengébb kerettel is kivert a BL-selejtezőből. A távozó trénert tehát nem kell félteni, a CFR-t annál inkább, mert a csonka keret mellé tényleg nem hiányzik más a katasztrófához, mint egy olyan edző, akinek eddig 11 felnőttmeccse van. 

Borítókép: Dan Petrescu Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Észt oszt a Lelátó