2022. aug. 15. hétfõMária
Észt oszt a Lelátó

Dilettáns vagy cinikus? Néhány gondolat az UEFA-ról a Craiova-Honvéd tükrében

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 10:21 GMT +2, 2019. szeptember 23.

Az UEFA teljesen érthetetlen módon rendre visszautasítja a Honvéd jogos fellebbezését, ráadásul elviselhetetlen cinizmussal teszi. Járható-e az Európai Labdarúgó-szövetség útja vagy brand lesz az UEFA MAFFIA logó?


Többször is írtunk már a Lelátón az augusztus elsején lejátszott Craiova – Honvéd mérkőzés botrányos végéről, biztos ismeritek a sztorit, a csapból is ez folyt egy bő hónapja. Ha valaki mégsem ismerné a történetet, akkor röviden annyit kell tudni, hogy a Ion Oblemenco stadionban játszott selejtezőn bíró pajtást előbb fejbe dobták egy hanggránáttal, majd 30 percet állt a játék, kérdésessé téve a folytatást. Ami fontos, hogy ilyen helyzetben a játékvezetői testületnek egy biztonságos, zárt, ún. kontroll szobában kell meghoznia a döntést, ehhez képest Craiován a pálya szélén döntöttek, úgy hogy a meccset biztosító védelmi szolgálat elöljárója közölte a játékvezetőkkel, hogyha rendbontás miatt lefújják a találkozót (ami automatikusan a Honvéd továbbjutását jelenti), akkor nem tudja garantálni senkinek a testi épségét. A spori nem fújta le a meccset, tizenegyeseket pedig a hazaiak lőtték jobban, így ők jutottak tovább.

Az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség) több vizsgálatot is indított az ügyben, a hivatalos verziót ITT linkelem (augusztus hatodikát kell nézni), a Craiova ellen a következő vádakat fogalmazták meg:

1. Pirotechnikai eszközök használata
2. Tárgyak pályára dobása
3. Nem kielégítő szervezés
4. Rasszista incidensek
5. Szurkolói zavargások

Az augusztus 6-i döntés értelmében a román csapatot 60.000 euróra és három zárt kapus meccsre büntették (amiből kettő felfüggesztett kétéves próbaidőre). A felsorolt pontokból a pirotechnika és a rasszista incidensek annyira mindennaposak a mai futballban, hogy szerintem maximum a Lippai Sólymok csapatát nem büntették meg (még) miatta, a zavargások és a bedobálások kérdése kissé neccesebb, ugyanakkor távolról sem ritka, még a topbajnokságokban sem (arra emlékszünk, hogy Figot megdobták egy disznófejjel a Nou Campban?).

Ami a fenti felsorolásból igazán durva, az a nem kielégítő szervezés. Gyakorlatilag ugyanis arról van szó, hogy a hazaiak biztonságért felelős szervezete megzsarolta a bírókat. Nehéz a vezető által elmondottakat nem úgy értelmezni, hogy „ha lefújjátok a meccset és kiesik a Craiova, akkor senki nem lesz biztonságban”. Innentől az a kérdés, hogy sportszakmai alapokon dőlt-e el a meccs kimenetele? A válasz szerintem egyértelműen nem, az én meglátásom szerint egy megfélemlített bírói kar döntött úgy, hogy megfélemlített játékosok vívjanak tizenegyespárbajt. Ha ez így volt, a Craiovát ki kellett volna zárni az Európa Ligából és az UEFA döntése dilettáns és cinikus.


Ne értsetek félre, egyáltalán nem arról beszélek, hogy a Honvédnak kellett volna továbbjutni. Ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor azt mondom, hogy örültem volna, ha továbbmegy a Kispest, bírom a csapatot és a szurkolóik is ritka jó arcok, de tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy ki kvalifikált a következő körbe, mert az AEK Athén ellen egyik csapatnak sem volt reális esélye. A görögök a Craiova elleni első, kinti meccsen eldöntötték a továbbjutást (0-2), nem kérdés, hogy a Honvédot is búcsúztatták volna.

A Honvéd megfellebbezte a Craiova továbbjutását, amit először augusztus 5-én elutasított az Európai Labdarúgó-szövetség. A Honvéd nem hagyta annyiban, szeptember 18-án egy öttagú bizottság előtt ismertette az álláspontját. Mendelényi Dániel tulajdonos a honvedfc.hu-nak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy szerinte az UEFA szabályrendszere „nem ad lehetőséget arra”, hogy igazuk legyen, és hogy az UEFA ügyvédje azt mondta, hogy értelmetlenné vált az eljárás, mert a Craiova is kiesett az EL-ből. Komolyan? Értelmetlen kivizsgálni egy sportrendezvényen történt kvázi testi sértést, értelmetlen kivizsgálni, hogy egy klub nem tudja garantálni a résztvevők biztonságát, értelmetlen kivizsgálni, hogy sportszakmától független okok miatt szereznek előnyt a pályán, csak azért, mert a vétkes már kiesett a sorozatból? Ennél cinikusabb kijelentést én még soha nem hallottam és pláne visszás egy olyan szervezettől ilyent hallani, aki pusztán azért is zárt már ki klubot európai kupasorozatból (Legia Varsó), mert néhány percig olyan játékos játszott, akinek elvileg nem lett volna szabad. Hát hol van itt az arányérzék, hol van a felelősségvállalás, a sportszerűség? Ez vajon beleférne az UEFA állandóan nyomott „Respect” kampányfilmjébe?

Miután a honvedfc.hu-n elolvastam az interjút, megkerestem Végh Hantát, aki a pattintós kőkorszak óta írja a CSAKBLOGot, ami túlzás nélkül a magyar internet egyik legszínvonalasabb (és legidézettebb) szurkolói blogja. Arra voltam kíváncsi, hogy milyen további lehetőségei vannak a klubnak, elképzelhető-e, hogy a Nemzetközi Sport Döntőbíróság elé jut az ügy, és hogy milyen következtetéseket lehet levonni az Európai Labdarúgó-szövetség döntéséből.

Szerinte - és ezzel egyet kell értenem -, az UEFA gyakorlatilag kimondta, hogy a mérkőzéseknek NEM szükséges a pályán eldőlniük, a bírót meg lehet dobálni, megsérülhet, lecserélhetik, a döntést a szabálykönyvvel ellentétben NEM zárt térben kell meghozni és még bőven sorolhatnánk a különböző szabálysértéseket. Azzal, hogy az UEFA ezeket a szabálytalanságokat nem szankcionálja, gyakorlatilag a saját szabálykönyvével megy szembe. Az én költői, de egyáltalán nem költőinek szánt kérdésem az lenne, hogy hihet-e bárki, vagy egyáltalán lehet-e hinni egy komplett szórakoztató iparágban, még ha olyan nagy is, mint a labdarúgás, ha az azt vezető szövetség ennyire ostoba/becstelen/obskurus/cinikus (a kívánt rész aláhúzandó) módon hozza meg a döntéseit és a saját szabályait sem tartja/tartatja be?

A Nemzetközi Sport Döntőbíróság kérdése Végh Hanta szerint egyelőre nyitott, a klubnak nincs hivatalos álláspontja ez ügyben, kedvezőtlen ítélet esetén viszont a szurkolók elvárják, hogy a klub "a lehetséges legutolsó fórumig elmenjen az európai normalitásba vetett hit igazáért”.

Én szkeptikus vagyok a történettel kapcsolatban. Ne legyen igazam, de sokkal valószínűbbnek tartom, hogy az UEFA elsikálja az ügyet, mint hogy a labdarúgás és a sport szellemiségének megfelelő döntés születik. Abban sem vagyok teljesen biztos, hogy a Honvéd a Nemzetközi Sport Döntőbírósághoz akar fordulni, ha akarna, valószínűleg kiadott volna egy közleményt, ezzel is nyomást gyakorolva az UEFA döntéshozói karára.


(fotó: Supporters Not Customers)

A futball idén két nagy pofont is kapott. Az egyik maga tény, hogy ilyesmi megtörténhetett, a másik pedig, hogy az UEFA, akinek az lenne a dolga, hogy tiszta versenyeztetést biztosítson, cinikus módon szőnyeg alá próbálja seperni a történteket, olyan mondvacsinált okokra hivatkozva, hogy a Craiova úgyis kiesett. 

Az UEFA sokat kockáztat. 10 éve még nem volt divat UEFA MAFFIA feliratú lehúzósokat, pólókat, molinókat gyártani, ma viszont komoly kereslet mutatkozik rájuk, Kolozsváron is van már néhány olyan sportbár, vagy sima mezei kocsma, ahol ilyesmi megjelenik.

Zárásként felsorolok néhányat azok közül a klubok közül, akiknél bizonyíték van arra, hogy a szurkolóik az elmúlt években UEFA-ellenes rigmusokat énekeltek vagy kiabáltak sportrendezvényeken: Crvena Zvezda, West Ham United, Spartak Moszkva, PAOK Szaloniki, Legia Varsó, Malmö FF, Fenerbahce S.K., PSV Eindhoven. Ami ezekben a csapatokban közös, az az, hogy általában húzóerők a saját bajnokságukban. Az egyedüli kivétel ez alól a West Ham, de ők egy világbrand. Az UEFA iránt egyre növekvő ellenszenv ijesztő, vajon megteheti-e egy szervezet, hogy azokkal épít ki hosszútávon ellenséges kapcsolatot, akik direkt és indirekt a legfőbb bevételét jelentik?

Nyitókép: csakfoci.hu

UEFA
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Észt oszt a Lelátó