2024. február 27. keddÁkos, Bátor

Liu Shaoang: úgy keltem fel, hogy olimpiai bajnok leszek!

 utolsó frissítés: 16:50 GMT +2, 2022. február 13.

Már a reggeli ébredésnél úgy érezte, hogy olimpiai bajnok lesz - magyarázta az MTI-nek nyilatkozó Liu Shaoang, Magyarország történetének első egyéni téli olimpiai aranyérmese a rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres számának döntője után vasárnap. 

"Már előző este, lefekvéskor átgondoltam a futamokat, próbáltam pozitív érzéseket felidézni. Reggel nyugodtan keltem, és úgy ébredtem, hogy olimpiai bajnok leszek" - mondta az 1000 méteren és a vegyesváltóval pekingi bronzérmes, négy éve Phjongcshangban a férfi váltóval aranyérmes gyorskorcsolyázó. "Belül számítottam rá, de ezt csak magamnak mondogattam, és úgy éreztem magam, mint amikor legutóbb ezen a távon megnyertem a világbajnokságot".

Liu Shaoang - becenevén Ádó - felidézte, hogy nagyon nehezen került ki Pekingbe, hiszen a tervezett elutazás előtt koronavírusos lett, és amikor egy héttel a többiek után megérkezett a kínai fővárosba, kellemetlenül érezte magát, egyedül volt, mert a társai éppen edzésen voltak.

"Kellett egy nap, mire jól éreztem magam, aztán a vegyes váltó is jól sikerült. Az 1000, az 1500 méter és a férfi váltó viszont nem úgy jött össze, ahogy szerettük volna. Egy idő után már azt mondogattam, hogy nem várhatok a szerencsére, nekem kell érte tennem. A versenyzői éveim minden tapasztalata, a kudarcok is benne voltak a mai győzelemben. Ez az aranyérem nem az én érdemem, hanem az egész csapaté" - fogalmazott a 23 éves sportoló. Megjegyezte, az elődöntőt keményebbnek érezte, mint a finálét, ahol taktikusan kellett mennie, és megőriznie az első helyet, ahonnan rajtolhatott.

"Remélem, ezzel a sikerrel sokaknak okozunk örömöt, Magyarországnak pedig olyan élményt, amelyre majd szívesen emlékeznek vissza az emberek" - mondta Liu Shaoang a történelmi aranyérme után. Elárulta: szeretett nagypapája négy éve nem nézte a tévében a férfi váltó döntőjét, amikor először aranyérmes lett, de most reméli, hogy nem így volt.

"Testvérem is nagyon büszke rám, boldogan fogunk hazamenni!" - mondta.

A győzelem pillanatát is visszafogottan ünnepelte. (fotó: Kovács Tamás/MTI)

A magyar küldöttség már a harmadik érmét nyerte a kínai fővárosban, ugyanis a vegyesváltó és Liu Shaoang 1000 méteren egyaránt harmadik helyen zárt.

Remegő hanggal nyilatkozott az M4 Sport kamerája előtt öccse győzelme után Liu Shaolin Sándor, aki külön kiemelte, hogy Shaoang a koronavírus-fertőzésből kilábalva állt oda és csinálta meg az első egyéni magyar olimpiai aranyat a téli olimpiák történetében. Elmondása szerint, Liu Shaoang nagyon ügyes volt, és ő most a világ legboldogabb bátyja.

„Próbáltam csökkenteni rajta a terhet, segíteni neki, a futam alatt is végig kiabáltam, hogy tartson ki, de nem tudom, hogy hallotta-e.” Állítása szerint nem azt mondta neki, hogy meg tudja csinálni, hanem azt, hogy milyen korcsolyázással csinálhatja meg, tanácsokat próbált adni, nem a nyomást növelni.

„Hát basszus, nem hiszem el, annyira boldog vagyok” - mondta Liu Shaolin Sándor. 

Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edző-menedzsere szerint nagyon megérdemelte a csapat, hogy Liu Shaoang személyében legyen olimpiai aranyérmese Pekingben. A férfi 500 méteres szám döntője után az MTI-nek elmondta, szerencsésnek érzi magát, hogy megélhette ezt a napot.

"Liu Shaoang volt a legesélyesebb, hogy behúzza ezt az aranyérmet. Nagyon megérdemeltük ezt. Nagyon sokan részesei ennek a történelmi sikernek, nemcsak azok, akik itt vannak Pekingben, hanem azok is, akik most otthon vannak és szurkoltak nekünk. Másodszorra élhettem át ezt az érzést, hogy ez a kis ország a nagy korcsolyázó hatalmakkal szemben is eredményes tud lenni, és fel tud állni a világ tetejére. Nagyszerű érzés, de előtte azért voltak bennünk feszültségek" - mondta Bánhidi.

A szakvezetés és a bátyja gratulál Liu Shaoangnak (fotó: Kovács Tamás/MTI)

A szakember kiemelte, hogy jót tett a döntőnek, hogy a kínaiak elsőszámú versenyzője, a címvédő és világcsúcstartó Vu Ta-csing nem jutott be, így nem kellett extra bonyodalomtól tartani, nem volt stressz a futam előtt és alatt.

"Fantasztikus lesz hétfőn, az éremátadón meghallgatni a magyar himnuszt! Ez egész életre felejthetetlen lesz" - fogalmazott Bánhidi.

Hangsúlyozta, hogy most mindhárom férfi versenyzőt, nemcsak Liu Shaoangot, hanem a negyeddöntőben kiesett Liu Shaolin Sándort és Krueger John-Henryt is erősebbnek érezte, mint két napja, azonban az akkori időeredményeik alapján kedvezőtlen pozícióból rajtolhattak, ezért nem jutottak tovább. (mti/hírszerk/telex)

fotó: Kovács Tamás/MTI

A dobogósok (fotó: Kovács Tamás/MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek