2024. február 27. keddÁkos, Bátor

Liu Shaoang olimpiai bajnok a rövidpályás gyorskorcsolyások 500 méteres versenyében

 utolsó frissítés: 15:09 GMT +2, 2022. február 13.

Liu Shaoang olimpiai bajnok a rövidpályás gyorskorcsolyások 500 méteres versenyében a pekingi téli olimpián. 

fotó: MTI/Kovács Tamás

A szám világbajnoka rajt-cél győzelmet aratott az ötfős fináléban, amelyben az orosz Konsztantyin Ivlijev lett az ezüst- és a kanadai Steven Dubois a bronzérmes mögötte.

Ezzel a sikerével Liu Shaoang Magyarország első egyéni olimpiai bajnoka lett a téli játékokon. A magyar küldöttség már a harmadik érmét nyerte a kínai fővárosban, ugyanis a vegyesváltó és Liu Shaoang 1000 méteren egyaránt harmadik helyen zárt.

A negyeddöntőkben még három induló volt, Liu Shaoang mellett Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry is indult. A húszfős mezőnyt négy ötfős csoportba sorolták, mindegyikből a legjobb kettő, valamint a két leggyorsabb harmadik lépett tovább az elődöntőbe.

A magyarok közül először a szám világkupagyőztese, a vegyesváltóval pekingi bronzérmes, 1500 méteren hatodik, 1000 méteren pedig két szabálytalanság miatt a mezőny végére sorolt Liu Shaolin futott. Ellenfele a címvédő és világcsúcstartó kínai Vu Ta-csing mellett a szám vb-bronzérmeseként az olasz Pietro Sighel, valamint a francia Sebastien Lepape és a lett Roberts Kruzbergs volt. Shaolin a selejtezőben elért időeredménye alapján az előnytelen 4-es pozícióból a rajtolt, ám jó startjának köszönhetően gyorsan harmadik lett, az utolsó körnek is így vágott neki. Próbált kívülről előzni, ám Kruzbergs a végén visszajött rá, és célfotóval megelőzte, így Liu Shaolin kiesett 40.700 másodperces idővel.

A vegyes stafétával szintén harmadik helyezett, 1000 méteren még amerikai színekben négy éve olimpiai második, ezen a távon a világkupában 9. Kruegernek a szám Európa-bajnoka, az orosz Konsztantyin Ivlijev, az 1500 méteren aranyérmes dél-koreai Hvang Te Hon, valamint a belga Stijn Desmet és a kazah Abzal Azsgalijev jutott ellenfélnek. Krueger a második helyről startolhatott, de a rajt során megbotlott , így az első kör végére negyedik lett. Hiába próbálkozott, lemaradt, és csak ötödik lett 40.844 másodperccel.

A vegyesváltóval és 1000 méteren is pekingi bronzérmes, 1500-on pedig negyedik, ezen a távon vk-negyedik Liu Shaoang - aki a hármas pályáról rajtolt - az 1500 méteren második kanadai Steven Dubois, honfitársa, Jordan Pierre-Gilles, az izraeli Vladislav Bykanov és az amerikai Ryan Pivirotto ellen bizonyíthatott. Liu Shaoang igyekezett megmenteni a magyarok becsületét. A második helyről kicsúszott előle Pierre-Gilles, ennek köszönhetően hamar a biztos továbbjutást érő második helyen találta magát, majd egy remek előzéssel megnyerte futamát 40.386 másodperccel, ami a harmadik legjobb idő volt a mezőnyben. 

Az elődöntőből aztán Liu Shaoang futamgyőztesként jutott döntőbe. A tíz indulót két futamba sorolták, mindkettőből az első két helyezett az A, a harmadik és negyedik a B döntőbe került. Liu Shaoang - aki ezúttal a legjobb, 1-es pályáról rajtolt - az 1500 méteren második kanadai Steven Dubois-val, a címvédő és világcsúcstartó kínai Vu Ta-csinggel, az 1500-on aranyérmes dél-koreai Hvang Te Honnal és a kazah Abzal Azsgalijevvel került azonos futamba.

Nem kapta jól el a rajtot, Dubois megelőzte. A szám magyar világbajnoka aztán két körrel a vége előtt parádésan visszaelőzött, és már nem engedte át az éllovas pozíciót, magabiztosan verte vissza az előzési szándékokat, így megnyerte a futamot 40.157 másodperces idővel. Mögötte Azsgalijev lett a második, Dubois-t pedig továbbjuttatták, mert Hvang kilökte az utolsó kanyarban. A nagy favorit Vu viszont harmadikként csak a kis döntőben szerepelhet.

Liu Shaoang legjobb idejének köszönhetően a döntőben az egyes, legkedvezőbb pályáról rajtolhat, márpedig innen valamennyi futamát megnyerte ezen a távon a mostani idényben. Vele futott a kazah Abzal Azsgalijev, az orosz Konsztantyin Ivlijev, az olimpiai ezüstérmes kanadai Steven Dubois és a szám vb-bronzérmese, az olasz Pietro Sighel. A 23 éves gyorskorcsolyázója remekül kapta el a rajtot, és minden előzési szándékot gond nélkül visszavert - főleg Ivlijev támadta -, így végül történelmi sikert ért el. 

A magyar küldöttség már a harmadik érmét nyerte a kínai fővárosban, ugyanis a vegyesváltó és Liu Shaoang 1000 méteren egyaránt harmadik helyen zárt.

 A rövidpályás gyorskorcsolya versenyek vasárnapi eredményei:

férfi 500 méter:
---------------------------------
1. Liu Shaoang (Magyarország) 40.338 másodperc
2. Konsztantyin Ivlijev (Orosz Olimpiai Bizottság) 40.431
3. Steven Dubois (Kanada) 40.669

női váltó:
---------------------------
1.Hollandia (Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer, Yara van Kerkhof, Rianna de Vries) 4:03.409 p
2. Koreai Köztársaság (Szeo Vi Min, Csoj Min Dzson, Kim A Lang, Li Ju Bin, Park Dzsi Jun) 4:03.627
3. Kína (Han Jü-tung, Csü Csun-jü, Csang Csu-tung, Fan Ko-hszin, Csang Jü-ting) 4:03.863 (mti)

short track
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek