2024. március 29. péntekAuguszta

Peking 2022: Liu Shaolin, Krueger és Liu Shaoang is elődöntős 1500 méteren

 utolsó frissítés: 13:46 GMT +2, 2022. február 09.

Mindhárom magyar, Liu Shaolin Sándor, Kruger John-Henry és Liu Shaoang is továbbjutott a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres negyeddöntőjéből a pekingi olimpia szerdai versenynapján.


A 36 indulót hat futamba sorolták, mindegyikből a legjobb három helyezett, valamint a három leggyorsabb negyedik jutott az elődöntőbe.
A magyarok közül elsőként a vegyesváltóval szombaton bronzérmes, 1000 méteren a döntőben kizárt, a világkupában ezen a távon hetedik Liu Shaolin kezdett a kanadai Pascal Dion, az izraeli Vladislav Bykanov, az orosz Gyenyisz Ajrapetjan, a lett Roberts Kruzbergs és a lengyel Michal Niewinski ellen, és gond nélkül lépett tovább. A táv elején ugyan hatodik helyen "utazott", de két kör alatt az élre állt, így futamgyőztes lett 2:09.213 perces új olimpiai csúccsal. Ez az idő egyben országos csúcs is, mert 27 ezreddel jobb Burján Csaba 2016-os eredményénél.
Következett a vk-ban 17. Krueger - aki amerikai színekben négy éve 1000 méteren ezüstérmes volt, két napja viszont a negyeddöntőből kizárták és 14. lett -, neki a világcsúcstartó holland Sjinkie Knegt, a vegyesváltóban ezüstérmes olasz Yuri Confortola, a japán Josinaga Kazuki és Mijata Sogo, valamint a kínai Cseng Tien-ji jutott. Ebből a hatosból a magyar short trackes úgy lépett tovább harmadikként 2:12.525 perccel, hogy két körrel a vége előtt robbantott, addig megbújt a mezőny végén.
Zárásként az 1000 méteren és a vegyesváltóval bronzérmes, vk-14. Liu Shaoang megkapta a két napja vitatott körülmények között aranyérmes kínai Zsen Ce-vejt, a francia Sebastien Lepape-ot, az olasz Luca Spechenhausert, a brit Farrell Treacyt és az orosz Danyiil Ejbogot. Nem volt kérdés, hogy a hazai és a magyar versenyző biztosan kerül az elődöntőbe: mindketten ugyanazt a taktikát választották, azaz hátul köröztek, majd a hajrá előtt könnyedén előretörtek a megfogyatkozott riválisokat körbekorcsolyázva, és egymás mögött vonatoztak a célba. Végül Zsen lett a futamgyőztes és Liu Shaoang a második 2:15.376 perccel.

mti./hírszerk.

Borítókép: Hunskate - Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Facebook-oldal

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek