2024. február 27. keddÁkos, Bátor

Hiába nyert Liu Shaolin Sándor, mert kizárták, Liu Shaoang viszont bronzérmes 1000 méteren

 utolsó frissítés: 16:21 GMT +2, 2022. február 07.

Néhány percig úgy tűnt egyéniben is bajnok lesz Liu Shaolin Sándor a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyében a pekingi olimpián, de végül két szabálytalan előzés miatt sárga lapos büntetéssel kizárta a zsűri, ezzel viszont a testvére, Liu Shaoang bronzéremet szerzett. Liu Shaoang így is történelmet írt, először fordul elő a téli olimpiák történetében, hogy két érmet is nyertek a magyarok egy játékokon. Jászapáti Petra 7. lett 500 méteren a hétfői versenynapon. 

Liu Shaolin Sándor a döntő után (fotó: MTI/Kovács Tamás)

A férfiak 1000 méteres versenyszámában három magyar volt érdekelt, a Liu testvérek mellett a legutóbb olimpián ezüstérmes Krueger John-Henry is tovább jutott a szombati selejtezőből. 

A magyarok közül először Liu Shaoangot - az első magyar összetett világbajnokot - szólították rajthoz. Együtt futott a vk-sorozatot megnyerő, olimpiai bronzérmes kanadai Pascal Dionnal, a francia Quentin Fercoq-kal, a váltóval három éve világbajnok dél-koreai Li Dzsune Szeóval és a vk-12. japán Josinaga Kazukival. Remekül rajtolt, az éllovas pozíciót az utolsó előtti körig őrizte, ekkor Li megelőzte, de így is könnyedén a biztos továbbjutást jelentő második helyen haladt át a célvonalon 1:23.940 perces idővel. Következett a vk-ötödik

Krueger vk-hetedik kínai Zsen Ce-vejjel, a vk-11. ausztrál Brendan Coreyval, az olimpiai tizedik, váltóval világ- és Európa-bajnok, vk-harmadik holland Itzhak de Laattal és a török Furkan Akarral került össze. Visszalőtt rajt után negyedikként fordult az első kanyarra, majd egy látványos, de nem teljesen tiszta előzéssel feljött a második helyre, ám visszatámadták, így megint negyedik volt az utolsó kör előtt. Az utolsó kanyarban az első három egymást kilökte, így Krueger futamgyőztes lett, ám a videobíró alapján kizárták.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, a távon vk-nyolcadik, Liu Shaolin mellé a világbajnok, világcsúcstartó, vk-második dél-koreai Hvang Te Hont, a nyolc éve olimpiai bronzérmes, világbajnok holland Sjinkie Knegtet, a 21. születésnapját két napja ünneplő kínai Li Ven-lungot és az olimpiai ötödik amerikai Ryan Pivirottot sorolták. Liu Shaolin a start után a harmadik, majd a második helyen haladt, aztán az egyik kanyarban kicsúszott, miután összeakadt az előzni próbáló Knegttel. Következett a videózás, ez alapján a később a kínai riválisát is kilökő hollandot sárga lappal büntették, Liu Shaolint pedig Livel együtt továbbjuttatták.

fotó: Kovács Tamás/MTI

Az elődöntőben a két magyart a második futamba sorolták a négy éve 500 méteren győztes kínai Vu Ta-csinggal, az amerikai Andrew Heóval, a váltóval három éve világbajnok dél-koreai Li Dzsune Szeóval és az olimpiai tizedik, váltóval világ- és Európa-bajnok, vk-harmadik holland Itzhak de Laattal.

Jól rajtolt Liu Shaoang, élre állt, testvére egy ideig az utolsó volt, ám robbantott, és fél kör alatt átvette a vezetést. Öccse taktikusan belassított, hogy elé tudjon beállni. A két Liu haladt az élen, majd a hajrában a dél-koreai Li megelőzte Liu Shaoangot, aki a kanyar kijáratánál próbálta visszaszerezni a továbbjutó pozíciót, de riválisa szabálytalanul bevágott elé, így a magyar versenyző elesett. Célba érkezés után következett a videózás, Lit kizárták, Liu Shaoangon pedig A döntőbe juttatták, így ő is csatlakozott a futamgyőztes bátyjához és az éremért léphet jégre.

    

A döntőben két magyar - akiknek édesapjuk kínai - és három kínai korcsolyázó csapott össze. A közel 1000 fős nézősereg utóbbiakat támogatta, és már javában tartott a körözés, sőt, a világkupában ezen a távon vk-hatodik Liu Shaoang az élen is állt, amikor a nagy hangzavarban alig lehetett hallani, hogy leállították a versenyt, mert egy törött korcsolyapenge veszélyessé tette a pályát, amelyet javítani is kellett.

Az új rajtnál a kínaiak ismét megpróbálták "bezárni" a két magyart. Volt lökdösödés is, ebben Liu Shaoang leszakadt - akárcsak a négy éve 500 méteren győztes Vu Ta-csing -, és már nem erőltette a felzárkózást. A hajrára Li Ven-lung is elfáradt, így Liu Shaolin és Zsen Ce-vej küzdött az aranyért, amikor a magyar élre állt, volt egy kisebb ütközésük, de úgynevezett "kölcsönös felelősségnek" tűnt. A célegyenesbe fordulva a kínai két kézzel húzta vissza Liu Shaolint, aki így is elsőként haladt át a célvonalon. A zsűri aztán mindkét esetben a magyarok világklasszisát látta szabálytalannak, így nemcsak a futamból zárták ki, hanem sárga lappal a teljes mezőny végére sorolták.

 Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1000 méter:
 --------------------------------------------------------------
1. Zsen Ce-vej (Kína) 1:26.768 perc
2. Li Ven-lung (Kína) 1:29.917
3. LIU SHAOANG (Magyarország) 1:35.693
...14. Krueger John Henry (Magyarország)
    Liu Shaolin Sándort kizárták.

Liu Shaoang a virágceremónián (fotó: MTI/Kovács Tamás)

A nők 500 méteres versenyében Jászapáti Petra volt érdekelt, Kónya Zsófia a szombati selejtezőben már kiesett. A világkupában 17. magyar a negyeddöntőben két hollanddal, az Európa-bajnoki bronzérmes Xandra Velzeboerrel és vk-12. Selma Poutsmával, a három éve ezen a távon junior világbajnok amerikai Maame Bineyvel, valamint az orosz Jelena Szereginával került össze. Fantasztikus kapta el a fontos rajtot, így rajt-cél győzelmet aratott 43.476 másodperces idejével, jószerivel ellenfele sem volt, a mögötte második Poutsma ráadásul az utolsó kanyarban kicsúszott, Velzeboert pedig kizárták, így mindketten kiestek.

fotó: Kovács Tamás/MTI

Az elődöntőben Jászapáti az 1000 méteren címvédő holland Suzanne Schultinggal, a belga Hanne Desmet-vel, a hazai közönség előtt szereplő, vk-13. Csü Csung-jüvel és Csang Jü-tinggel futott. Rosszul kapta el a rajtot, a negyedikről visszaesett az utolsó helyre. Itt is haladt egészen a záró körig, ekkor előtte ketten összeakadtak, elestek és ő nagyot hajrázva szemfülesen próbálta "berúgni" magát a célba. A célfotó alapján 43.198 másodperccel harmadik lett, így a B döntőbe folytathatja, mindössze két ezreddel maradt le a másodiktól.

A kisdöntőben orosz Jelena Szeregina és a váltóval világbajnok kanadai Alyson Charles voltak Jászapáti vetélytársai. Magyarország első női vk-verseny győztese a harmadik helyről rajtolt, végül egy pozíciót javított, mert megelőzte a kanadai riválisát. Az ötfős döntőben a címvédő Arianna Fontanát hiába rajtolta le a világbajnok holland Suzanne Schulting, az olasz a hajrában visszaelőzte őt, így megismételte négy évvel ezelőtti sikerét. A bronzérmet a világcsúcstartó kanadai Kim Boutin szerezte meg.

Rövidpályás gyorskorcsolya, női 500 m:
-------------------------------------------------------
1. Arianna Fontana (Olaszország) 42.488 mp
2. Suzanne Schulting (Hollandia) 42.559
3. Kim Boutin (Kanada) 42.724
...7. Jászapáti Petra

(A cikk az MTI híreinek a felhasználásával készült.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek