2022. január 24. hétfõTimót

Sakkvilábajnoki döntő: Nagy verést kap Nyepomnyascsij, Carlsen közel a címvédéshez

 utolsó frissítés: 13:03 GMT +2, 2021. december 08.

Csütörtökön folytatódott a sakk-vb, ezúttal a kihívó Jan Nyepomnyascsij vezette a világos bábukat.

A kezdeti döntetlenek után a címvédő Magnus Carlsen villámgyorsan a szakadék szélére taszította orosz kihívóját, kétmeccses előnyt szerzett. Hogy lássuk mit is jelent a két megnyert meccs nyolc találkozón, az ezelőtti fináléban, Fabiano Caruana ellen, Carlsen egyetlen győzelmet sem ért el a klasszikus szakaszban, mind a 12 parti döntetlennel zárult.

A csütörtöki játszmában, a „Nepo” becenévre hallgató orosz, először a párharc során, az 1.c4 nyitólépést választotta. Több esélye is volt előnyös helyzetet kialakítani, ezeket azonban nem ragadta meg, ráadásul a 27. lépésben c6-tal tisztet nézett el. A norvég világelső könnyedén nyerte meg a partit, és ezzel alighanem a világbajnoki címet is, hiszen öt játszmával a vége előtt a három pontos előny elképzelhetetlenül soknak számít. Jan Nyepomnyascsij a hírek szerint felkért egy másik orosz szupernagymestert és egykori kihívót, Szergej Karjakint arra, hogy segítsen a finálé hátralevő meccseinek stratégiájában.

A tizedik mérkőzésre szerdán kerül sor, a világos bábukat Carlsen vezeti majd. A finálét számos orgánum közvetíti. Polgár Judit kommentálásával a chess24-en lehet követni, de a világ legnagyobb sakkoldala a chess.com is műsorra tűzte, ahogy a Nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE Youtube-csatornáján is nézhető.

Borítókép: Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE - International Chess Federation), Facebook-oldal

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek