2022. január 24. hétfõTimót

Könnyeivel küszködve jelentette be visszavonulását az egyik legsikeresebb romániai sportoló, Ana-Maria Popescu

 utolsó frissítés: 18:55 GMT +2, 2021. december 07.

Visszavonul Ana-Maria Popescu párbajtőröző, aki Simona Halep mellett az egyik legsikeresebb aktív romániai sportoló. A 37 éves Popescu a saját Youtube-csatornáján jelentette be a visszavonulását, miután részt vett élete utolsó világkupa versenyén Dubajban, ahol ezüstérmet nyert. 

"Úgy néz ki, hogy véget ért. Több mint 20 évet töltöttem a vívócsarnokban. Ez volt az utolsó verseny számomra. Azt hiszem, hogy készen állok erre a pillanatra, mert nincs kedvem továbblépni. Ennyi volt. Gyerekkoromtól fogva megígértem magamnak, ha megérzem a pillanatot, akkor megállok. Itt az idő. Eljött ez a pillanat, tudom, hogy nincs motivációm a továbblépésre" - mondta a könnyeivel küszködve a sportoló. 

Ana-Maria Popescu (leánykori nevén Ana-Maria Brânză) az egyik legsikeresebb jelenkori román sportoló, aki december elején vette át a 2020/2021-es szezon legjobb női párbajtőrözőjének járó elismerést. Karrierje során most ötödször lett a Nemzetközi Vívószövetség összesítése szerint a szezon legjobbja. 

Egyéniben kétszeres olimpiai ezüstérmes, a 2008-as pekingi és a 2020-as tokiói olimpián is második lett. Utóbbin emlékezetes aranytussal maradt le a győzelemről. A 2016-as riói játékokon a csapattal olimpiai bajnoki címet is nyert. Összesen öt olimpián vett részt. 

A csapattal kétszer volt világbajnok, 2010-ben és 2011-ben sem találtak legyőzőre, emellett egy bronz- és egy ezüstérmet is nyert a román női bárbajtőr válogatott tagjaként. Egyéniben egy ezüst és két bronzérme van a világbajnokságokról. Európa-bajnokságon egyéniben egyszer, 2013-ban, míg csapatban összesen hatszor diadalmaskodott.

A Román Olimpiai és Sportbizottság egy Facebook-posztban emlékezett meg a visszavonulásáról, és köszönt meg minden örömteli pillanatot, illetve minden olyan momentumot, amellyel felállni és újrakezdeni tanított, "mert büszkévé tettél mindannyiunkat, akik veled voltunk, és egész Romániát is!" 

(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek