2022. május 27. péntekHella

Feszültséggel teli döntetlenek a sakkvilágbajnokság döntőjében

 utolsó frissítés: 21:59 GMT +2, 2021. november 29.

Kiegyenlített erők összecsapását láthattuk a 2021-es sakkvilágbajnokság döntőjének első szakaszában. Mindhárom, eddig lejátszott mérkőzés döntetlennel zárult a norvég címvédő Magnus Carlsen és az idei kihívó, az orosz Jan Nyepomnyascsij között.

A sakkvilág legkomolyabb versenyének döntőjét november 24 és december 16-a között tartják, Dubájban. Az esemény 14 szabványmérkőzést foglal magába és értelemszerűen az a játékos nyer, aki előbb éri el a 7,5 pontot (győzelem 1, döntetlen 0,5, vereség 0 pont).

A kihívónak, a világbajnok jelöltek versenyét megnyerő Nyepomnyascsijnak nem könnyű a dolga, hiszen ellenfelét, a 2013-óta regnáló bajnokot, a valaha élt legtehetségesebb játékosok egyikeként tartják számon. Magnus Carlsen, minden idök legmagasabb pontszámát tudhatja magáénak (2882 pont), olyan legendákat kerülve le ezzel a világranglistán, mint Garri Kaszparov vagy Bobby Fischer.

A két döntős már korábban is találkozott, ami nem meglepő, hiszen ugyanabban az évben, 1990-ben születtek és így több korosztályos versenyen, így az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is összemérhették erejüket. Nyepomnyascsij ezeken a versenyeken nagy arányban le tudta győzni Magnust.

A negyedik mérkőzésre kedden kerül sor, a világos bábukat Carlsen vezeti majd. A finálét számos orgánum közvetíti. Polgár Judit kommentálásával a chess24-en lehet követni, de a világ legnagyobb sakkoldala a chess.com is műsorra tűzte, ahogy a Nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE Youtube-csatornáján is nézhető.

Borítókép: Nemzetközi Sakkszövetség, Facebook-oldal

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek