2022. január 24. hétfõTimót

David Popvici, a románok úszófenoménja lett Európa legjobb ifjúsági sportolója

 utolsó frissítés: 13:58 GMT +2, 2021. november 26.

A nyári ifjúsági Európa-bajnokságon robbant be a köztudatba három aranyéremével a román úszósport legújabb sztárja, David Popovici, aki csütörtökön az Európai Olimpiai Bizottság a legjobb ifjúsági korú (nyári) sportolónak választott idén. 

Popovici nem csak az római ifjúsági Európa-bajnokságon elért eredményeiért kapta az elismerést, a formáját az tokiói olimpián is megőrizte, ahol a 100 méter gyors döntőjében a 7. lett, míg 200 méteren a 4. helyet szerezte meg. Utóbbiról be is szúrok egy videót. 

Ősszel pedig a kazanyi rövidpályás Európa-bajnokságon megnyerte a 200 méter gyorsot.

Összesen öt jelöltje volt az egykori lengyel teniszezőről, Piotr Nurowskiról elnevezett díjnak: a 13 éves brit gördeszkás, Sky Brown, aki bronzérmet nyert a tokiói olimpián és aranyat az idei X Gamesen, a 18 éves spanyol taekwondos, Adriana Cerezo Iglesias, aki ezüstérmes volt Tokióban, a 16 éves orosz tornász, Viktoria Listunova, aki a csapattal olimpia bajnok lett, míg a bázeli Európa-bajnokságon az egyéni összetettet nyerte meg, a 17 éves szerbiai magyar Világos Adriana, aki az idei U20-as atlétikai világbajnokságon gerelyhajításban lett bajnok, illetve Popovici. A díjjal 15 ezer, 8-8 ezer, 5 ezer, illetve 3-3 ezer eurós pénzdíj is járt a sportolóknak. 

Idén adták át 10. alkalommal a díjat, romániai sportoló eddig egyszer volt jelölve, 2012-ben a tornász Larisa Iordache második lett. Magyarországi sportoló eddig négyszer volt jelölve a díjra, 2014-ben Szilágyi Liliána úszó, 2017-ben Nagy Réka úszó, 2018-ben Késely Ajna úszó, míg 2019-ben Pusztai Liza vívó volt a jelöltek között. A téli versenyzők közöl Tálabos Attila rövidpályás gyorskorcsolyázót jelölték a díjra 2019-ben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek