2021. december 9. csütörtökNatália

Asztalitenisz-vb: Jó formában várják a rajtot a magyarok

 utolsó frissítés: 12:27 GMT +2, 2021. november 23.

Jó formában várják a houstoni asztalitenisz-világbajnokság keddi rajtját a magyar küldöttség tagjai, erre szükségük is lesz, mert a jövő hétfőig tartó egyéni és páros viadalon talán minden idők legerősebb mezőnye indul.


A legutóbbi, 2019-es egyéni világbajnokságot Budapesten rendezték, de az még egy teljesen más verseny volt. A két évvel ezelőtti eseményen 109 ország játékosai vehettek részt, most viszont csak a világranglistáról lehetett kijutni a vb-re, így jelentősen szűkült a mezőny.
"Nagyon nehéz lesz, mivel nem szerepelnek úgymond gyengébb játékosok, tehát tényleg csak az elit indul majd - beszélt a Houstonban debütáló új rendszerről Bátorfi Zoltán, a női válogatott szövetségi kapitánya. - Abszolút sorsolásfüggő, hogy meddig juthatunk, de nagyon remélem, hogy egy-két kört tudunk menni. A felkészülés utolsó hete leginkább arra jó, hogy megszokhatjuk a labdát, amellyel a világbajnokságot rendezik, ugyanis az összes játékosunk másfajta labdával játszotta a legutóbbi mérkőzéseit. Ezenkívül gyakorolhatjuk a párost, vegyes párost, és finomhangolhatjuk a játékot."
Póta Georgina, Madarász Dóra és Hartbrich Leonie személyében három női játékos utazik a vb-re, párosban Póta és Madarász próbál szerencsét.
"A világbajnokság nehezebb, mint az olimpia, ott ugyanis egy országból csak két ember indulhat egyéniben, itt viszont akár négy-öt kínai, szingapúri, japán vagy német is. Bevallom őszintén, hogy nem számítok nagyon nagy sikerekre" - idézte a kétszeres Európa-bajnok Pótát a magyar szövetség hírlevele.


A férfiak szövetségi kapitánya játékosai jó formájáról számolt be.
"A közelmúltban mindenki nyert a saját bajnokságában, ami nagyon pozitív. Majoros Bence a legutóbbi két bajnokiján négy egyéni mérkőzést nyert a francia első osztályban, Szudi Ádám is nyert mindkétszer a francia élvonalban, ő volt a csapata befejező embere. Lakatos Tamás a francia másodosztályban győzött, Ecseki Nándi pedig Ausztriában szerepelt jól" - sorolta a vb-re utazó férfi játékosok legutóbbi eredményeit Muskó Péter, aki szerint a jó szerepléshez leginkább topformára és szerencsére lesz szükség.
Az időeltolódás miatt a mérkőzésekre magyar idő szerint este, illetve éjjel kerül sor, a döntőket helyi idő szerint vasárnap, illetve jövő hétfőn rendezik.
A vb keretében kerül sor a nemzetközi szövetség (ITTF) tisztújító kongresszusára, a távozó elnök, a német Thomas Weikert helyére egyetlen pályázó van, a svéd Petra Sörling. Amennyiben megválasztják, ő lesz az ITTF első női elnöke. A végrehajtó bizottságba 17-en jelentkeztek, közülük az egyik Nátrán Roland, a magyar sportági szövetség (MOATSZ) elnöke.

A houstoni vb-n szereplő magyar együttes:
női egyes: Póta Georgina, Madarász Dóra, Hartbrich Leonie

- az 1. fordulóban (a 64 közé jutásért):
Póta-Hana Matelova (cseh)
Madarász-Sarah De Nutte (luxemburgi)
Hartbrich-Lily Zhang (amerikai)

férfi egyes: Majoros Bence, Szudi Ádám, Ecseki Nándor, Lakatos Tamás

- az 1. fordulóban (a 64 közé jutásért):
Majoros-Joao Geraldo (portugál)
Szudi-Kalid Asszar (egyiptomi)
Ecseki-Niva Koki (japán)
Lakatos-Eric Jouti (brazil)

női páros: Póta Georgina, Madarász Dóra
- az 1. fordulóban (a 32 közé jutásért):

Póta, Madarász-Izabela Lupulesku, Surján Szabina (szerb)

férfi páros: Szudi Ádám, Ecseki Nándor (a duó a 2. fordulóban, a 32 között kezd)

vegyes páros: Madarász Dóra, Ecseki Nándor
    - az 1. fordulóban (a 32 közé jutásért):
Madarász, Ecseki-Adriana Diaz, Brian Afanador (Puerto Ricó-i)
    
    A címvédők:
férfi egyes: Ma Lung (Kína)
női egyes: Liu Si-ven (Kína)
férfi páros: Ma Lung, Vang Csu-csin (Kína)
női páros: Szun Jing-sa, Vang Man-jü (Kína)
vegyes páros: Hszü Hszin, Liu Si-ven (Kína)

mti./hírszerk.
Borítókép: Magyar Asztalitenisz Szövetség

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek