2022. aug. 16. keddÁbrahám

Tokió 2020: Óriási fölénnyel olimpiai bajnok Milák Kristóf 200 méter pillangón

 utolsó frissítés: 07:27 GMT +2, 2021. július 28.

A világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf olimpiai csúccsal nyert aranyérmet 200 méter pillangón a tokiói olimpia úszóversenyének szerdai napján. A szám másik magyar indulója, Kenderesi Tamás a negyedik helyen végzett.

fotó: MTI/Kovács Tamás

A 21 éves magyar klasszisa már az első 50-en élre állt, hiába kezdett be tőle megszokott módon a dél-afrikai Chad le Clos, London ötkarikás bajnoka. Milák féltávnál ugyan visszaesett a harmadik helyre, de a második százra fordulva magabiztos előnyre tett szert, mert közvetlen riválisai fáradni kezdtek, míg a Rióban bronzérmes Kenderesi szokásos taktikájával versenyzett, azaz a mezőny hátsó felében, hatodik-hetedik tempózott energiát spórolva az utolsó 50 méterre.

A hajrában már csak az volt a kérdés, hogy Milák milyen idővel diadalmaskodik, végül 1:51.25 perccel, minden idők harmadik legjobb eredményével, megdöntötte a legendás Michael Phelps pekingi, 2008-as olimpiai csúcsát, eközben a Rióban bronzérmes Kenderesi egészen a negyedik helyig jött fel, végül 1:54.52 perccel csapott a célba, hét századdal lemaradva a bronzéremről. Milák a magyar olimpiai csapat harmadik érmét, közte a második aranyát nyerte a japán fővárosban.

A címvédő és világcsúcstartó Hosszú Katinka a hetedik helyen végzett 200 méter vegyesen, magához képest rendkívül gyenge, 2:12.38 perces idővel ért célba, egy pillanatig sem volt versenyben a dobogóért.

 fotó: MTI/Kovács Tamás

Ötvenhét év után van magyar döntős férfi 100 méter gyorson

Németh Nándor remek versenyzéssel jutott a 100 méter gyors szerdai elődöntőjéből bejutott a csütörtöki fináléba. A 21 éves magyar sprinter 47.81 másodperces idejével három századot faragott saját országos csúcsából, amivel hetedikként jutott tovább. Németh hatalmas bravúrt hajtott végre, ugyanis a klasszikus számban legutóbb éppen Tokióban, az 1964-es játékokon volt magyar döntős, akkor Dobay Gyula hetedik lett. Szintén döntőben jutott 100 gyorson a román David Popovici, aki magabiztos versenyzéssel, 47,72 másodperces idővel a saját elődöntőjében a negyedik, míg összesítésben az ötödikként jutott döntőbe. 

A világ- és Európa-bajnok Kapás Boglárka a szerdai elődöntőből a harmadik idővel jutott a csütörtöki fináléba 200 méter pillangón. A 28 éves versenyző egyéni legjobbjától mindössze kilenc századdal elmaradva, 2:06.59 perces idővel kvalifikálta magát a döntőbe.

olimpia
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek