2022. aug. 16. keddÁbrahám

Tokió 2020: Hihetetlen izgalmak után bronzérmes a magyar férfi kardcsapat

 utolsó frissítés: 14:11 GMT +2, 2021. július 28.

Bronzérmet nyert a magyar férfi kardválogatott a fegyvernem szerdai csapatversenyében a tokiói olimpián. Ebben a számban legutóbb 25 éve, Atlantában végeztek dobogós helyen - a másodikon - a magyarok. A Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András, Gémesi Csanád összeállítású gárda az esti helyosztón 45-40-re nyert a németek ellen.

fotó: MTI/Illyés Tibor

A szerdai verseny negyeddöntőjében a magyarok az amerikaiak elleni könnyed sikerrel kezdtek (45-36), majd két tussal alulmaradtak az olaszokkal szemben (43-45), míg a németek előbb magabiztosan verték az oroszokat (45-28), majd kikaptak a világbajnoki címvédő és londoni ötkarikás bajnok dél-koreaiaktól (42-45).  

A bronzmeccsre a várakozásoknak megfelelően cseréltek a magyarok, Decsi Tamást Gémesi Csanád váltotta, és a németek is módosítottak, a brassói születésű Szabó Mátyás helyett Richard Hübers lépett pástra.

Az első asszóban éppen ő volt Szilágyi ellenfele, akit 5-1-nél váltott Gémesi. Utóbbi küzdelmes 5-5-öt vívott a kétszeres Európa-bajnok Max Hartunggal, majd következett a világbajnok Szatmári összecsapása a csapatban világ- és Európa-bajnok Benedikt Wagnerrel. Az első kör után 15-9-re vezettek a magyarok.

Gémesi 5-2-re verte Hüberst, Szilágyi 5-4-re Wagnert, Szatmári pedig 5-1-re Hartungot, így a záró etap előtt 30-16 állt az eredményjelzőn.

Az utolsó kör aztán rendkívül küzdelmesen alakult magyar szempontból. Először Gémesi 5-4-re megverte Wagnert, majd Szatmári 6-5-re alulmaradt Hübersszel szemben, így az egyéniben háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi 40-26-nál vette át a stafétabotot.

Hartung volt az ellenfele, aki megpróbálta teljesíteni a lehetetlen küldetést, és szinte sikerült is neki. 6-0-lal indított, majd egészen 43-40-ig tornázta fel a csapatát. Szilágyi láthatóan szenvedett, de végül sikerült bevinnie két tust, majd térdre rogyott, és amikor a mérkőzésvezető végre megengedte, berohanó társaival összeölelkezve ünnepelte a páston a rég várt ötkarikás csapatérmet.

Szilágyi az egyéni arany után második érmét nyerte a japán fővárosban, a magyar küldöttségnek pedig ez a negyedik dobogós helyezése, két arany és egy ezüst után az első bronza. (mti)

olimpia
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek