2022. aug. 16. keddÁbrahám

Tokió 2020: Aranyérmes a román női kétpárevezős

 utolsó frissítés: 07:52 GMT +2, 2021. július 28.

Nagy napjuk volt a román evezősöknek a sportág első éremosztó napján szerdán, kezdésnek a Simona Radiș és Ancuța Bodnar alkotta kétpárevezős aranyérmet szerzett, majd nem sokkal később Cristian Pascari, Ștefan Berariu, Mugurel Vasile Semciuc, Mihăiță Vasile Țigănescu négyese ezüstöt nyert. 

Bodnar és Radiş esélyesként érkezett versenyre, 2019-ben Linzben ezüstérmesei voltak a számnak, illetve az előző két Európa-bajnokságon (Poznan 2020, Varese 2021) győztek. Az előfutamokban mutatott forma alapján is egyértelműen számolni lehetett velük. A döntőben aztán nem nagyon hagytak kétséget afelől, hogy ők a legjobbak, már az elején átvették a vezetését, amelyet aztán egészén a végéig megőriztek, és olimpiai csúcsnak számító 6:41,03 idővel győztek. A korábbi rekord a briteké volt, a 2012-es olimpián mentek 6:44,33-at. 

Az ezüstérmet a új-zélandi páros nyerte szinte négy másodperccel lemaradva, Brooke Donoghue és Hannah Osborne ideje 6:44,82, míg a bronzot a holland Roos de Jong és Lisa Scheenaard kettőse szerezte meg 6:45,73-as idővel. 

Ez volt a román evezés 20. olimpiai aranyérme. 

Nem sokat kellett várni a következő román éremre. A férfiak kormányos nélküli négyesében szintén esélyesnek számított a román egység, idén Európa-bajnoki ezüstöt nyertek, de  2019-es világbajnokságról is volt már ezüstérmük az elmúlt olimpiai ciklusból. Végül esélyeshez méltón versenyezve, mintegy fél másodperccel lemaradva a győztes ausztrál négyestől az olimpián is ezüstérmet nyertek. A Cristian Pascari, Ștefan Berariu, Mugurel Vasile Semciuc és Mihăiță Vasile Țigănescu alkotta négyes ideje 5:43,13. Az olimpiai bajnoki címet az Alexander Purnell, Spencer Turrin, Jack Hargreaves és Alexander Hill alkotta ausztrál négyes nyerte 5:42,76-os idővel, és ezzel megdöntötték a britek 20 éve tartó uralmát. A bronzérmet az olaszok szerezték meg, Matteo Castaldo, Marco di Costanzo, Matteo Lodo, Giuseppe Vicino négyese 5:43,60 idővel lett harmadik. 

Frissítés: A döntők után szervezett elődöntőkben is sikeresek voltak a román egységek, női könnyűsúlyú kétpárban A döntőbe jutott a Ionela Cozmiuc és Gianina Beleagă alkotta kettős. Szintén A döntős a Marius Cozmiuc és Ciprian Tudosa párosa a kormányos nélküli kettesek versenyében, illetve a női nyolcas is kiharcolta az A döntőbe. 

olimpia
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek