2024. március 29. péntekAuguszta

Negyedik lett a 16 éves román csodaúszó, David Popovici a 200 gyorson

 utolsó frissítés: 11:38 GMT +2, 2021. július 27.

Bátor versenyzéssel, a dobogóról mindössze 2 századdal lemaradva a negyedik helyen végzett David Popovici a tokiói olimpia a 200 méteres gyorsúszásának döntőjében. A 16 éves román úszó ideje 1:44,68. A számot a brit Tom Dean nyerte 1:44,22-es idővel. 

Popovici jól kezdett, a surranópályán (1-es) haladva 50 méternél még a második helyen fordult, majd fokozatosan lemaradt a dobogóról, a medence másik felében úszó dél-koreai Sunwoo Hwang, brazil Fernando Scheffer és a brit Dean egymást húzva megelőzte őt. 150 méternél már úgy tűnt, hogy lemarad, csak a 6. helyen fordult Popovici, akinek az utolsó hosszon aztán sikerült megújulnia, megelőzte az erejével teljesen elkészülő dél-korai versenyzőt, illetve a végére szintén nagyon elfáradó amerikai Kieran Smith-t is, és megközelítette a brazil versenytársát, akit viszont sajnos már nem sikerült megelőznie, így 2 századdal lemaradt a dobogóról. Az aranyat a brit Tom Dean szerezte meg, akinek az utolsó métereken már nagyon elfogyott az előnye az esélyesebbnek tartott honfitársával, Duncan Scott-tal szemben, végül mindössze 4 századdal győzött. A bronzot a brazil Scheffer nyerte. 

Ha azt vesszük, hogy az ifi Eb-n mutatott forma alapján a 200 méter a gyengébb száma, Rómában mindössze 1:45,26-os idővel győzött, és egyébként most először került 1:46,00 alá, akkor 100 gyorson egyértelmű éremesélyesként lehet vele számolni. A 100 gyors előfutamai kedd délután kezdődnek. 

Az úszódöntők másik romániai résztvevője, a 100 háton versenyző Robert Glință végül a 8.helyen végzett. A számban kettős orosz győzelem született, Jevgenyij Rilov 51,98-as idővel lett aranyérmes, míg Kliment Kolesnyikov mindössze 2 századdal lemaradva nyerte az ezüstöt. A bronz az amerikai Ryan Murphy-é lett 52,19-es idővel. Glință ideje 52,95. 

Milák Kristóf a várakozásoknak megfelelően a legjobb idővel, míg a Rióban bronzérmes Kenderesi Tamás ötödikként jutott a 200 méter pillangó szerdai fináléjába a tokiói olimpia úszóversenyének keddi elődöntőjéből. A világcsúcstartó és toronymagas esélyes Milák kétséget sem hagyott afelől, hogy ez az ő felségterülete, 1:52.22 perces ideje több mint két és fél másodperccel jobb, mint a második brazil Leonardo de Deusé. Kenderesi 1:55.17 perccel ötödikként kvalifikálta magát a döntőbe. A címvédő Hosszú Katinka a hetedik idővel bejutott a 200 méter vegyes szerdai fináléjába. A világcsúcstartó Hosszú futamában 2:10.22 perccel csak az ötödik helyen csapott célba, de a másik futamból csak ketten előzték meg, így biztosította helyét a fináléban. (hírszerk.)

FRISSÍTÉS: "Azt hiszem, hogyha egy kicsit hosszabbra hagyom a körmöm, akkor már meglehetett volna a harmadik hely, de ez nem számít. Úgy jöttem ide, hogy minél jobban szeretnék teljesíteni, és ez sikerült. Nem lehetnék boldogabb. (...) Az eredeti célom nem az volt, hogy érmet nyerjek, hanem hogy minél több tapasztalatot szerezzek, és mindenkinek meg tudjam mutatni, hogy milyen szintre tudom hozni a gyorsúszásom (a crawl kifejezését használta, ami mászást, csúszást jelent elsősorban, de a sportban a gyorsúszásra is használják a kallózó mozdulatok miatt). Nem gondolom, hogy elvesztettem egy érmet, inkább úgy vélem, hogy nyertem egy negyedik helyet" - nyilatkozta Popovici a vegyes zónában a döntő után. Elmondta, szerinte szinte tökéletesen építette fel a versenyét, és elégedett azzal, ahogyan sikerült azt megvalósítani a medencében. Az előtte álló 100 méteres távról pedig azt nyilatkozta, hogy legalább olyan jó teljesítményt szeretne nyújtani benne, mint 200 méteren tette. 

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek