2021. szeptember 20. hétfõFriderika

Tokio2020, Bácsi Péter: egy-két érem a realitás a birkózóknál

 utolsó frissítés: 17:07 GMT +2, 2021. július 15.

A szakvezetés konkrét elvárásokat nem fogalmazott meg az olimpiára utazó birkózó-válogatottal szemben, de Bácsi Péter szakmai igazgató szerint egy-két érem megszerzése a realitás Tokióban.


A hatfős csapatból öten - Korpási Bálint, Lőrincz Tamás, Lőrincz Viktor, Szőke Alex és Sastin Marianna - vettek részt csütörtökön Tatán a sajtónyilvános edzésen, a szabadfogású Muszukajev Iszmail Oroszországban készül
 "Benne van a csapatban a jó eredmény, egy-két érem a realitás, akár arany is lehet, de egy olimpia mindig speciális verseny, a mostani pedig még inkább az. Világbajnoki és Eb-érmes birkózókról beszélünk, így elvárható a jó szereplés" - fogalmazott Bácsi Péter, utalva koronavírus miatti korlátozásokra. Hozzátette, ehhez kell alkalmazkodni, és a magyar csapat szerencsésnek mondhatja magát, hogy folyamatosan tudott készülni a játékokra, még ha a versenyek színvonala és a résztvevők száma el is tért a megszokottól.
"Úgy kell élesíteni a formát, hogy kint már csak az átállással kelljen foglalkozni, és azzal, hogy mindenki hozza súlyát" - hangsúlyozta.
Sike András, a kötöttfogásúak kapitánya szerint a birkózók már versenylázban égnek, mindenki egészséges, egyedül Lőrincz Tamásnak fáj kissé a bordája.
"Négy hét felkészülés van mögöttünk, külföldi partnerekkel is tudtunk edzeni, török, bolgár, egyiptomi és algériai birkózókkal. Hasznos időszak volt" - mondta. Sike András úgy vélekedett, a koronavírus-járvány extrém helyzetben fel is boríthatja az erőviszonyokat, ha például valaki pozitív tesztet ad, ezt elkerülendő pontosan kell követni az előírt protokollt.
"Nagyon sűrű a mezőny minden súlycsoportban, általában van 6-8 ember, aki a végső sikerre is esélyes. Ha sikerült a csúcsformát jól időzíteni, akkor az elvégzett munka részünkről eredményben is meg fog mutatkozni" - fogalmazott.


Szőke Alex (97 kg), aki első olimpiájára készül, úgy vélte, jó állapotban van, elvégezte a tervezett munkát, az utolsó hetekben pedig a forma kiélezésén lesz a hangsúly.
"Tavaly év elején az a célt tűztem ki, hogy jussak ki az olimpiára. Nekem jól jött a halasztás, egy évet erősödtem, még ha nem is gondoltam volna, hogy első olimpiám ilyen különleges lesz" - mondta a junior Európa-bajnok birkózó.

Hozzátette, súlycsoportjában van öt nagyágyú, a többieket, ha jó formában van, meg tudja verni. A célja az első öt közé kerülés, és a dobogós helyezést sem tartja kizártnak.
Bacsa Péter, a nemzetközi szövetség vezetésének, a bürónak a tagja versenyigazgatóként lesz jelent Tokióban. Az MTI-nek elmondta, a koronavírus-járvány miatt sokkal nehezebb helyzetben voltak a szervezést illetően, mint korábban, rengeteg új feladatot kellett megoldani. Rióhoz képest jelentős változás történt az indulói létszámot tekintve, minden súlycsoportban 16-an léphetnek szőnyegre.
"Így sokkal egyszerűbb a lebonyolítás, két győzelemmel mindenki az éremért mérkőzhet. A már megszokott módon, két nap alatt rendezik meg egy kategória küzdelmeit, az első napon a nyolcad-, negyed- és elődöntőkre kerül sor, a másodikon pedig a vigaszági mérkőzéseket, illetve a helyosztókat rendezik meg" - nyilatkozott Bacsa Péter, akinek közvetlen irányítása alatt négy sportigazgató, összességében pedig mintegy 100 fős stáb dolgozik.
Jelezte, mivel a japánok 15-20 éve nem rendeztek nagy birkózóversenyt, egy-két dolgot "helyre kellett rakni", de sikerült a nyelvi nehézségek okozta problémákat is megoldani.
Bacsa Péter kiemelte, Nenad Lalovic, a nemzetközi szövetség elnöke azt kérte tőle, nagyon figyeljen oda, hogy ne ismétlődjenek meg a rióihoz hasonló botrányos esetek, amikor például Lőrincz Viktor erősen vitatható bírói ténykedés mellett veszítette el bronzmérkőzését, és lett ötödik.
"Teljes sorcsere történt a bírói karban, a mostani tagokat jól ismerem, kizártnak tartom, hogy előforduljon olyan részrehajló bíráskodás, mint Rióban" - jelentette ki.  
A birkózók első küldöttsége, a kötöttfogásúak jövő szombaton kelnek útra Tokióba.

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek