2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Romániának új úszósztárja van születőben: David Popovici

 utolsó frissítés: 21:41 GMT +2, 2021. július 11.

Már Florin Cîțu miniszterelnök is gratulált a 16 éves új román úszófenoménnak, akit hirtelen egyből az olimpia egyik esélyesének kiáltottak ki. Itt van:

Ha vannak emberek, akinek jól jött az olimpia egy évvel történő elhalasztása, akkor a 16 éves David Popovici biztosan közéjük tartozik. Egy évvel korábban meg a kvalifikációs ideje sem volt, míg most, két héttel az olimpia előtt a római ifjúsági Európa-bajnokságon elért ideje alapján rögtön esélyesként emlegetik az olimpia királyszámának, a 100 méteres gyorsúszásnak a megnyerésére. 

Popovici már a budapesti Európa-bajnokságon felhívta magára a figyelmet, ahol a 100 gyorson döntőt úszott, és 48,08-es idővel a 6. helyen végzett. Bár magasan a legfiatalabb volt a döntőben, az oroszok csodagyerekére, Andrej Minyakovra is két és fél évet vert, de ez még nem lett volna világra szóló teljesítmény, ahhoz kellett a héten mutatott római forma is.

A 4*100-as gyorsváltóval kezdődött a sztori, amikor a váltó első embereként 47,56-os időt úszott,  és egy századdal megjavította a 100  gyors éppen aktuális ifjúsági világrekordját. Lényegében neki köszönhetően szerzett ezüstérmet a (David Popovici, Gergely Mihály, Ștefan Cozma és Patrick Sebastian Dinu összeállítású) váltó, hiszen az első emberként két és fél másodperces előnyre tett szert a többi csapattal szemben, amit aztán a többieknek részben sikerült megőrizni. Bár áttörte a sokak számára megúszhatatlannak tűnő 48 másodperces álomhatárt, de még ezzel sem tartották volna feltétlen olimpiai esélyesnek. 

Ehhez kellett a 100 gyors döntőjében elért 47,30-as idő is, ami már akármelyik világverseny döntőjében megállná a helyét, például a korábban már említett budapesti Európa-bajnoki döntőben Kliment Kolesnyikov 47,37-tel győzött. A felnőtt világcsúcs, amelyet még 2009-ben csodadresszben úszott a brazil César Cielo Filho 46,91. Az öt évvel ezelőtti riói olimpián ausztrál Kyle Chalmers 47,58-cal győzött, míg a 2012-es londoni játékokon az amerikai Nathan Adrian 47,52-vel lett első, és igazából csak a 2008-as pekingi viadalon nem kapott volna aranyat ezért az időért, akkor a francia Alain Bernard 47,21-gyel nyert.

Nem mellesleg a 47,30 világranglista-vezető idő idén, bár az nem valószínű, hogy az olimpia után is az marad, oda javulni kell. Ha David Popovici meg tudja őrizni a formáját a tokiói versenyig, akkor valószínűleg számolni kell vele a döntőben. Ott azért sűrű lesz a mezőny, valószínűleg ott lesz (az idei idők alapján) a korábban már említett Kliment Kolesnyikov és Andrej Minyakov, az amerikaiak favoritja Caeleb Dressel, a címvédő Chalmers, illetve az idei Európa-bajnokságon jeleskedő olasz Alessandro Miressi is, és mind tudnak 47,30 körüli időt. Minden azon múlok, mint az olimpiák esetében sokszor, hogy egy versenyző mennyire tudja kizárni a semmi máshoz nem hasonlító körülményeket.

"Reméltem, és számítottam arra, hogy ismét meg tudom dönteni az ifjúsági világrekordot, de azt nem gondoltam, hogy ilyen gyors leszek" - nyilatkozta Popovici a 100 döntője után, ami azért inkább azt sejteti, hogy azért őt is meglepte egy kicsit az eredménye. 

fotó: LEN

A sztorinak ugyan az ifjúsági Eb-n még nincs vége, de az már nem valószínű, hogy 200 méter gyorson vagy az 50 méter gyorson bajnoki esélyei lennének az olimpián, oda még többet kell fejlődni. Bár a 200 méter gyors elődöntőjében is ifjúsági világrekordot úszott 1:45,26-tal, de ez még messze van Duncan Scott 1:44,47-es idei világranglista-vezető idejétől, amit a brit válogatón úszott, hogy a német Paul Biedermann 1:42,00-es csodadresszes világcsúcsúról ne is beszéljünk. Az 50 gyors döntőjében vasárnap elért 22,22-es idő a budapesti Eb döntőjéhez sem lett volna elég, nemhogy egy olimpia döntőhöz. Csak viszonyításképen Cielo Filho világcsúcsa 20:91. 

Érmeket csak azért nem írtam (természetesen mindhárom egyéni számban bajnok lett), mert nem igazán mérvadó, olimpia előtt két héttel azért nem feltétlen a legjobbakat indította minden válogatott, az olimpia résztvevők lehet már arra koncentrálnak. 

úszás
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek