2024. március 29. péntekAuguszta

Nem nyert a cinikus futball, Olaszország Európa-bajnok!

 utolsó frissítés: 02:28 GMT +2, 2021. július 12.

Vasárnap este sor került az év legnagyobb futballeseményére a labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjére. Anglia hazai pályán fogadta Olaszország válogatottját.

Jó lett volna látni, hogy vajon melyik csapat milyen taktikát választott a mérkőzésre, azonban az olaszok meccstervét, és ezzel a meccset is, felborította Luke Shaw második perces gólja. A Manchester United kiválósága Di Lorenzo kapitális védelmi hibája után három méterről bombázott a kapuba.

A Squadra Azzurra szinte azonnal átvette a kezdeményezést, Anglia pedig ritka cinikus módon gyakorlatilag beállt védekezni. Immobileék szinte kizárólag a Trippier-Walker-Phillips háromszöget támadták, rést ütni azonban nem tudtak a háromoroszlános pajzson.

Fordulás után Anglia nem sokat akart, még Sterling és Kane is a saját védőharmadában töltötte a játékidő nagy részét. Olaszország próbálkozott becsülettel de, Insigne és Immobile kifejezetten rossz napot fogott ki, Federico Chiesán kívül senki nem nőtt fel a feladathoz. A Fiorentina (immár a Juventusnál kölcsönben) fiatal tehetsége egyedül alakította ki helyzeteit, az egyenlítést azonban nem ő, hanem a veterán Bonucci hozta össze, aki egy kapu előtti kavarodás után idézte meg a legendás Inzaghi szellemét egy lesipuskás góllal.

 Az utolsó negyedórában az izgatott rugdosódás dominált, mindkét csapat a brutálitás határán próbált szerelni, ennek áldozatává vált Chiesa is, aki úgy tűnt némi ápolás után  folytatni tudja a 82. percben, de négy perc múlva Mancini mester kénytelen volt lecserélni Bernardeschire. A rendes játékidőben újabb gól már nem esett, így jöhetett a hosszabbítás.

Az első hosszabbítás mindkét félidejében voltak gólhelyzetek, de sem Anglia sem Olaszország nem tudott betalálni, vagy egy jó utolsó mozdulat hiányzott, vagy valamelyik hálóőr tett ki magáért. A tizenegyespárbaj hőse egyértelműen Donnarumma, aki egymaga 3 angol büntetőt hárított. Berardi első tizenegyesére Kane válaszolt, majd előnybe került Anglia, mivel Belotti kihagyta Maguire viszont belőtte. A harmadik körben egyenlített itália, Bonucci tizenegyese „megtorlatlanul” maradt, Rashford lövését Donnarumma kivédte. A negyedik sorban már a taljánoknál volt az előny, Bernardeschi belőtte, Jadon Sancho kihagyta, és bár Jorginho mindent eldönthetett volna, elhibázott esélyét nem büntette a sors, Saka tizenegyese sem ment be a másik oldalon. 

Egy hónapos sorozat végén Európa-bajnok Olaszország, a „pragmatikus” angol célfutball, a cinikus labdarúgás nem jött be Gareth Southgate csapatának. 

Európa-bajnokság, döntő
 
Olaszország – Anglia 1-1 (0-1)


Anglia: Pickford - Walker (Sancho 120.), Stones, Maguire - Trippier (Saka 70.), Phillips, Rice (Henderson 74., Rashford 120.), Shaw - Mount (Grealish 99.), Kane, Sterling 
Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Olaszország: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (Florenzi 118.) - Barella (Cristante 54.), Jorginho, Verratti (Locatelli 96.) - Chiesa (Bernardeschi 86.), Immobile (Berardi 54.), Insigne (Belotti 91.)
Szövetségi kapitány: Roberto Mancini

gólszerző: Bunoucci (67.) ill. Shaw (2.)

Borítókép: UEFA EURO 2020 Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek