2022. aug. 16. keddÁbrahám

Ketten viszik a román zászlót a tokiói olimpia megnyitóján

 utolsó frissítés: 18:13 GMT +2, 2021. július 01.

Mădălina Bereș evezőst és Robert Glință úszót jelölte zászlóvivőnek a Román Olimpiai és Sportbizottság, tehát ők vihetik a román zászlót a szűk egy hónap múlva kezdődő játékok megnyitóján - tájékoztat a bizottság. 

A NOB Végrehajtó Bizottsága még tavaly márciusban határozott úgy, hogy a játékok történetében először mind a 206 nemzeti olimpiai bizottságban, valamint a menekültekből álló olimpiai csapatban is legalább egy női és egy férfi sportolónak kell lennie, továbbá a nemzeti olimpiai bizottságokra vonatkozó szabályokat is megváltoztatták, így azok már egy nőt és egy férfit jelölhetnek ki, hogy közösen vigyék az országuk zászlaját a nyitóünnepségen. A NOB akkor arra biztatott mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel. Ennek nyomán dönthetett úgy a Román Olimpia és Sportbizottság, hogy két személyt nevesít zászlóvivőként. 

A 27 éves Bereșnek a tokiói lesz a második olimpiája, 2016-ban az evezős csapat tagjaként már nyert egy bronzérmet. A nyolcas tagjaként 2017-ben világbajnok is volt, és összesen hatszoros Európa-bajnok. Evezésben 36 romániai sportoló kvalifikálta magát a játékokra, ez a legnépesebb delegáció, és nekik lesz a képviselője a sportolónő. Ez a negyedik alkalom, hogy evezős a zászlóvivő, Iulică Ruican az 1996-es atlantai játékokon, Elisabeta Lipă pedig a 2000-es sydney-i és a 2004-es athéni olimpián vihette a kék-sárg-piros trikolort.

A 24 éves Glințănek is második olimpiája lesz a tokiói. Egyébként az első sportoló volt, aki kvalifikálta magát a játékokra. Az idei budapesti Európa-bajnokságon első románként lett bajnok 100 méteres hátúszásban, de már vannak ezüst és bronz érmei erről a távról korábbról. Korábban még nem volt olyan romániai úszó, akit zászlóvivőként nevesítettek. 

A legtöbbször a kajakos Aurel Vernescu vihette, neki jutott ez a megtiszteltetés 1964-es tokiói, az 1968-as mexikóvárosi és az 1972-es müncheni játékokon is. Legutóbb a tornász Cătălina Ponor vitte a román zászlót a nyitóünnepségén, míg 2012-ben Horia Tecău teniszező volt a szerencsés. Korábban a média felvetette, hogy Simona Halep vihetné a zászlót, de azzal, hogy sérülésre hivatkozva lemondta a szereplését, az is eldőlt, nem viheti azt. 

Magyarország egyelőre még nem döntött arról, hogy ki vagy kik vihetik a zászlót a megnyitó ünnepségén.  (hírszerk.)

olimpia
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek