2024. március 29. péntekAuguszta

Vége az A-csoportnak, Svájc elgyepálta Törökországot, de Wales a biztos továbbjutó

 utolsó frissítés: 21:59 GMT +2, 2021. június 20.

Vasárnap este az A-csoport utolsó meccseit is lejátszották, Olaszország Wales ellen, Svájc pedig Törökország ellen igyekezett bizonyítani.

Olaszország két meccs után hat ponttal és 0 kapott góllal biztos továbbjutónak számított, őszintén szólva Walesnek sem volt sok aggódnivalója, négy ponttal és +2-es gólaránnyal szinte biztosan csoportmásodik helyen maradtak Bale-ék. Ez a biztonságérzet egyébként látszott is a szigetországiakon, Page csapata elég visszafogott teljesítményt nyújtott, ki is kapott 1-0-ra. A taljánok találatát az Atalanta játékosa Pessina szerezte Verrati átadásából.

Ahhoz, hogy ez a mentalitás visszaüthessen Svájcnak négy góllal kellett volna nyernie Törökország ellen, és bár ez szinte teljesíthetetlenül epikus feladatnak tűnt, Seferovic és Shaqiri révén, 26 perc után már 2-0-ra vezetett a jórészt Bundesliga-játékosokból álló csapat.

A második félidőben Törökország Kahveci 18 méteres bombájával szépíteni tudott, de nem sokáig örülhettek Senol Günes fiai, egy mintaszerű támadás végén Shaqiri tökéletesen csavart Cakir fölött a hálóba, beállítva a 3-1-es végeredményt.

A csoportot Olaszország nyerte háromból hármat nyerve, ráadásul kapott gól nélkül, a második helyen Wales jutott tovább négy ponttal és +1-es gólaránnyal, a harmadik pedig Svájc négy ponttal és -1-es gólaránnyal. A csoportutolsó, az EB egyik legrosszabb teljestményével a 0 pontos, 1-8-as gólarányú Törökország lett.

Olaszország ellenfele a B-csoport (Hollandia, Ukrajna, Ausztria, Észak-Macedónia) harmadik helyezettje lesz, Wales pedig a B-csoport (Belgium, Oroszország, Finnország, Dánia) másodikja lesz. 

Borítókép: UEFA Euro 2020 Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek