2024. március 29. péntekAuguszta

Robbant a bomba, Szoboszlai kimaradt az EB-keretből

 utolsó frissítés: 20:24 GMT +2, 2021. június 01.

A sérült Szoboszlai Dominik mellett a kapus Tóth Balázs és a védő Spandler Csaba maradt ki a jövő hét pénteken kezdődő, részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott 26 fős keretéből.


Marco Rossi szövetségi kapitány kedden az ausztriai saalfeldeni edzőtáborban sajtótájékoztatón hirdette ki végleges keretét.
"Jobb egy élő szamár, mint egy halott orvos" - idézte édesapja egyik mondását az olasz szakvezető Szoboszlai kapcsán. "Szoboszlai nincs jó állapotban, még kis időre sem tudnánk pályára küldeni. Utolsó percig reménykedtem, de ez csak remény volt, így nem ért váratlanul, számítottam erre az eshetőségre is".
Rossi kifejtette, pár edzés után szemmel is látható volt, hogy nincs teljesen rendben az RB Leipzig futballistája, ezt pedig a fizikai adatok is megerősítették.

"Számomra fájdalmas, hogy nem számíthatok rá, de nem sodorhatom veszélybe a pályafutását sem szövetségi kapitányként, sem emberként" - fogalmazott az 56 éves tréner, aki a Szoboszlai posztján bevethető Kalmár Zsolt sérülését és a rendkívül nehéz csoportriválisokat említve megjegyezte, nem volt kegyes a sors a magyarokhoz az Eb előtt. "Mindenki sajnálja Szoboszlait, de most már előre kell tekinteni. Szerintem a játékostársai is levették, hogy nem számíthatunk rá".
Az ugyancsak kimaradó Tóth Balázs kapcsán arról beszélt: az döntött a ferencvárosi Bogdán Ádám javára, hogy utóbbi nagyszerű szezonzárást tud maga mögött, ezzel szemben a Puskás Akadémia hálóőre az idény végén éppen sérült volt. Megjegyezte, a jövőben továbbra is számít majd a felcsúti játékosra.

"Régimódi edző vagyok, ezért kapus poszton egyértelmű hierarchia van, csak különleges esetben térek el tőle, így a sorrend Gulácsi Péter, Dibusz Dénes és Bogdán Ádám" - jelentette ki Rossi.
A szűkített keretből ugyancsak kimaradó Spandlert illetően azt emelte ki, hogy a megsérült Hangya Szilveszter posztján, szélső védőként nem tud rá számítani, mert ő kizárólag belső védőnek tartja, mivel hiányzik belőle az alapsebesség.
"Eleinte nehezen találta a helyét, aztán feloldódott. Mindenképpen van jövője a válogatottban" - mondta Rossi a Puskás Akadémia védőjéről.
A keretben három újonc szerepel Bolla Bendegúz, Schön Szabolcs és az OTP Bank Ligában gólkirály Hahn János személyében. Rossi utóbbi kettőről ejtett szót:
"Az atletikusságukkal győztek meg. Schön a szélen is bevethető, míg Hahn az elmúlt szezon mérkőzései után az edzéseken is kiváló teljesítményt nyújtott, ráadásul nagyszerűen beilleszkedett a csapatba".
A csoportriválisokról Rossi azt emelte ki, hogy a világbajnok francia, a címvédő portugál, illetve a német keretben húsz olyan játékos van, aki szerepelt a Bajnokok Ligája elődöntőjében.
"Akár mindhárom csapat elődöntős lehet a tornán, kettő pedig döntős. A nagy erejük a hatalmas egyéniségekben rejlik" - fogalmazott Rossi.
A magyar csapat pénteken Ciprussal, majd jövő hét kedden Írországgal játszik felkészülési mérkőzést a Szusza Ferenc Stadionban. Rossi elárulta, ezeken rotálni fogja a játékosait, hogy senki se fáradjon el. A magyarok az Eb csoportkörében június 15-én a címvédő portugálokat, négy nappal később a világbajnok franciákat fogadják a Puskás Arénában, majd június 23-án a németek vendégei lesznek Münchenben a zárófordulójában.

    A magyar labdarúgó-válogatott 26 fős kerete:

kapusok:
Bogdán Ádám (Ferencváros), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig)
védők:
Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár FC), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (MOL Fehérvár FC), Kecskés Ákos (Lugano), Lang Ádám (Omonia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Szalai Attila (Fenerbahce), Willi Orbán (RB Leipzig)
középpályások:
Cseri Tamás (Mezőkövesd Zsóry FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Holender Filip (Partizan Beograd), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Bristol City), Nego Loic (MOL Fehérvár FC), Schäfer András (DAC), Sigér Dávid (Ferencváros)
támadók:
Hahn János (Paksi FC), Nikolics Nemanja (MOL Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (Mainz), Varga Kevin (Kasimpasa), Varga Roland (MTK Budapest)

(mti./hírszerk.)
Borítókép: MLSZ - magyar labdarúgó Szövetség Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek