2024. március 29. péntekAuguszta

U21-es EB: Magyarország annyira kikapott, hogy Románia is kiesett - videó, nyilatkozat

 utolsó frissítés: 16:35 GMT +2, 2021. március 31.

Hollandia 6-1 arányban megverte Magyarországot kedden, a magyar-szlovén közös rendezésű U21-es labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, Székesfehérváron, ezzel csoportgyőztesként jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba.


    Gera Zoltán együttese ezzel pont nélkül, csoportutolsóként zárta a tornát. A hollandok mellett az utolsó körben a románokkal gól nélküli döntetlent játszott német együttes jutott tovább a négyesből.
 
    Eseménytelenül telt a találkozó első tíz perce, majd felpörögtek a csapatok és mindkét kapu előtt veszélyes helyzeteket alakítottak ki. Negyedóra után fölénybe került a továbbjutásért küzdő Hollandia, elsősorban azért, mert a csoportkör után a tornát befejező magyar csapat nem tudott mit kezdeni agresszív letámadásával. A sorozatos holland helyzetek a szünet előtt értek góllá: a védők között kilépő Dani de Wit használta ki a ziccert.


(Kép: Hollandia U21 - Magyarország U21, forrás: MLSZ - Magyar Labdarúgó Szövetség Facebook)

    Fordulást követően a narancsmezesek azonnal növelték előnyüket Myron Boadu büntetőjével, majd alig tíz perc elteltével Cody Gakpo bombájával már hárommal vezettek. Bolla Bendegúz tizenegyesből szépített ugyan, de nem kellett sokat várni a negyedik holland gólra sem, ismét Gakpo volt eredményes. A hajrában Sven Botman és Brian Brobbey is betalált, ezzel alakult ki a 6-1-es végeredmény.

    Gera Zoltán szövetségi edző a találkozó utáni online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy fájó vereséget szenvedtek, mert ugyan egy jobb csapattól kaptak ki, de a hat kapott gól sok. Hozzátette: szétestek a végére, sokat hibáztak játékosai, amit az ellenfél könyörtelenül kihasznált.
    "Összességében sok tapasztalatot szereztek a játékosok és az edzői stáb is. A játékosok hozzáállása mindvégig rendben volt, egyedül az utolsó meccs vége nem tetszett" - értékelte együttese összteljesítményét a szakember, aki kérdésre elmondta, hogy a szövetség értékeli majd az Eb-t, az ő jövője ezután dől el.

A csoport másik meccsén Románia U21-es csapata (a nagyválogatotthoz hasonlóan) mázliszagú, hízelgő eredményt ért el Németország ellen. A végső győzelemre is esélyes német U21-es válogatott kétszázzal több sikeres passzal, majdnem háromszor annyi veszélyes támadással, és két és félszer több lövéssel is csak döntetlent ért el, köszönhetően a rossz helyzetkihasználásnak. Természetesen a német válogatott tudta, hogy a döntetlen bőven elég a továbbjutáshoz, ez valamelyest magyarázhatja a tompa teljesítményt.

Romániának rosszabb gólkülönbségének köszönhetően, a döntetlen sem volt elég a következő kör eléréséhez, és a mutatott játék alapján ez igazságosnak mondható. Mutu csapatának úgy Hollandia, mint Németország ellen „alulról” sikerült döntetlent játszania, azaz jobban játszó ellenfél ellen ért el pontosztozkodást, Magyarország ellen pedig emberelőnyben sikerült nyernie a meccs végén. 

Magyarország nulla pontja és 2-11-es gólaránya ugyan nagyon rossz teljesítmény, de a helyzetet sokat árnyalja a rengeteg sérülés és fertőzés. Gera Zoltán foghíjas csapatától ilyen ellenfelek ellen még hazai pályán sem lehetett elvárni lényegesen többet.

A fentiek miatt, a két ország utánpótlása közötti különbségekről, felelőtlen dolog lenne, pusztán az Európa-bajnokságon elért eredmények alapján következtetést levonni. Gera Zoltán az NSO kérdésére válaszolva, ugyanerre figyelmeztetett a Hollandia elleni zakó után:

„Nagyon fájó még akkor is, ha nem egy rossz csapattól kaptunk ki, mert a hat gól az nagyon sok. A harmadik-negyedik után szétestünk, sorra olyan hibákat követtünk el, amiket ilyen szinten kihasznál az ellenfél. Nagyon rossz érzés, de a helyén kell kezelni ezt a mérkőzést. Az, hogy fiatal csapatunk van, nem vigasztal, mert az eredmény attól még eredmény marad. Sajnálom a játékosokat, hiszen azért egy ilyen vereséget nehéz megemészteni, fájó ez nekik is nagyon. A román meccs letörte a fiúkat, így jöttünk a hollandok ellen, miközben tudtuk, hogy nekik több góllal kell nyerniük a továbbjutáshoz. Ennek megfelelően játszottak, mi pedig a végére szétestünk. A felelősség ezért az enyém, sajnálom ezt a részét. Sok tapasztalatot szereztünk, nemcsak a játékosok, hanem az edzői stáb is. Megismerkedtünk a nemzetközi topszinttel, hiszen a német és a holland válogatottat egyértelműen ide sorolom. Nem kell ezeket a játékosokat bántani, nyolcvan százalékuk ott lesz a következő U21-es válogatottban is. Nem abból kell kiindulni, hogy ilyen rossz az utánpótlásunk, helyén kell kezelni ezt az eredményt.”

Európa-bajnokság, csoportkör, 3. forduló

Hollandia-Magyarország 6-1 (1-0)

Hollandia: Scherpen - Teze (Zeefuik a szünetben), Schuurs, Botman, Bakker (Malacia a szünetben) - Gakpo (Dilrosun 82.), Harroui, Kadioglu (Ekkelenkamp 82.) - Kluivert (Brobbey a szünetben), Boadu, de Wit

Magyarország: Bese B. - Bolla, Varju, Mocsi, Huszti (Deutsch L. 52.) - Kata, Hinora (Csonka 52.) - Skribek (Szendrei 52.), Mezei (Palincsár 90.), Bukta - Bárány (Bíró B. 63.)

gólszerzők: de Wit (42.), Boadu (47. - 11-esből), Gakpo (58., 70.), Botman (87.), Brobbey (89.), illetve Bolla (65. - 11-esből)

(mti./hírszerk.)

Borítókép: MLSZ - Magyar Labdarúgó Szövetség - Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek