2021. március 7. vasárnapTamás

Hosszabbításos győzelemmel EB-résztvevő a magyar válogatott!

 utolsó frissítés: 14:08 GMT +2, 2021. február 20.

Igazi thrillert játszott a magyar válogatott péntek este, Ivkovics csapata Benke Szilárd szenzációs dobásával hosszabbításban győzte le Ausztriát.

A nagy győzelmet hozó meccs nem indult túl jól, hiszen a magyar válogatott 9-3-ára azonnal 9-0-val válaszolt az osztrák csapat, amely szép lassan előnyt épített ki. A magyar dobások nem működtek az első negyedben, sőt a másodikban sem, ami szemmel láthatóan elvette a játékosok önbizalmát. A második negyed elején 12 pont volt a különbség (31-19), időt is kért a csapat de ez lényegi változást nem hozott. Az osztrák csapat a nagyszünet előtti három percben „belealudt” a nagy előnybe, így egyszámjegyűre csökkentette hátrányát a válogatott.

A második félidőben sokkal jobban ment a triplázás és általában a támadás is a csapatnak, különösen Vojvoda Dávid volt elemében. Az egyenlítés viszont nehezen jött össze, Keller Ákos többször is kihagyta mindkét büntetőjét (végül 2/8-at hozva katasztrofálisnak mondható 25%-kal zárt). Egy perccel a vége előtt 73-73-nál jött el először az egál állás, a rendes játékidő végén 75-75-t mutatott az eredményjelző.

A hosszabbításban Váradi nagy hármasával már három ponttal is vezetett a csapat, az ellenfél viszont Klepeis révén egyenlített. 80-81-nél Keller megint kihagyta a büntetőit, Benke Szilárd viszont 11 másodperccel a vége előtt hatalmas, palánkos triplával szerezte mega vezetést és a győzelmet a csapatnak.

A csapat legjobbja Vojvoda Dávid volt, aki 50%-kal dobta a hárompontost (4/8) és 22 pontot szerzett, de a Jolly Joker ezúttal Benke volt, aki kulcspillanatokban szerzett létfontosságú pontokat. Kettőjükön kívül Váradi, Filipovity és Eilingsfeld is tíz pont fölé jutott.

Bár a selejtezőből még két csoportmeccse hátra van, a magyar válogatott ezzel 2017 után ismét kijutott az Európa-bajnokságra. Az akkori, Kolozsváron rendezett csoportot nagy sikerrel abszolválta a gárda, hiszen Csehország és Románia legyőzésével továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba.

A válogatott legközelebb február 21-én, vasárnap Ausztriát, 22-én pedig Ukrajnát fogadja.

Borítókép: illusztráció, a válogatott Ukrajna elleni meccsén készült. forrás: Magyar férfi kosárlabda-válogatott

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek