2021. április 15. csütörtökAnasztázia, Tas

Dakar: Az első hét végén Gyenes Mani a 3. a Malle Motóban, Szalay kiesett

 utolsó frissítés: 16:36 GMT +2, 2021. január 09.

Ahhoz képest, hogy amikor 2020 végén interjút készítettünk nem sok jóra számított, Gyenes „Mani” Emánuel igen előkelő helyen zárta a Dakar első hetét. A szatmári motoros saját elmondása szerint egy rendkívül komoly sérülés miatt nem tudta a megszokott felkészülését elvégezni, így nem sorolta magát az esélyesek közé.

A fentiek ellenére a címvédő jól rajtolt, a prológot megnyerte, az első szakaszt pedig kicsit kevesebb, mint négy óra alatt telejesítve az első helyen rajtolt. Az első hat etapból mindössze egyszer esett ki a legjobb négyből, a harmadik fordulóban lett hatodik, viszont nemcsak az első, hanem a negyedik napon is az élen végzett. A versenyző szerint a csütörtöki nap volt a legnehezebb, amikor nagyon fáradtan a dűnéken nem tudta tartani a tempót az élen száguldókkal. Mindent összevetve az Autonet Team versenyzője eddig kitűnően teljesít.

Az Opel Dakar Team szomorú döntést volt kénytelen meghozni, Szalay Balázs és Bunkoczi László kénytelen volt feladni a versenyt. A páros a pénteki dűnés etapon elindult ugyan, azonban vissza is fordult néhány kilométer után, mivel az autó csak kétkerék meghajtással működött, ez pedig igen csekély esélyt adott a sikerre. A döntés a jelenlegi szabályok értelmében kizárást von maga után. Egy joker lehetőség még lett volna, a tartalék alkatrészek azonban fogytán voltak így bár fájdalmas, de logikus és észszerű döntést hozott a csapat.

A sorozat feladása után mindkét versenyző nyilatkozott az NSO-nak, Szalay László, akinek ez már a 15. versenye, az első Dakarjához hasonlította a jelenlegi helyzetet, ahol „minden egyes nap szenvedés volt a rossz rajthely és a technikai gondok okán”, Bunkoczi pedig a jövőre gondolva értékelt: „A Dakaron a siker titka az egész éves felkészülés, nekünk az autó felkészítésére most két hetünk volt, hiszen viszonylag későn derült ki, hogy tudunk indulni, és ez lett az eredmény. Nincs más hátra, mint hazamenni, és nekiveselkedni a munkának, hogy újra eljöhessünk.  ”

Szalay: „Nem tudjuk folytatni…” Pokolian fájdalmas döntést volt kénytelen meghozni a Szalay Balázs, Bunkoczi László...

Posted by Opel Dakar Team on Saturday, January 9, 2021

A 12. Dakarján a vajdasági Saghmeister Gábor a 20. helyen áll a Malle Moto kategóriában, a Fazekas Károlyból, Horn Albertből és Csákány Péterből álló kaminos csapat pedig 15. lett az utolsó napon, összetettben pedig a 13. helyről várja a folytatást.

Borítókép: Gyenes Mani Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek