2021. február 25. csütörtökGéza

Botrány! Oroszországot eltiltották két olimpiától

 utolsó frissítés: 18:57 GMT +2, 2020. december 17.

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) végleges döntést hozott, és két évre eltiltotta Oroszországot mindennemű nemzetközi sporteseménytől. A 2014-es, Szocsiban rendezett olimpia után vádolták azzal az országot, hogy államilag irányított és szervezett körülmények között doppingoltatták játékosaikat.

Az illegális teljesítménynövelést főként Moszkvában folytatták, az ebben vezető szerepet vállaló Grigori Rodcsenkov bevalotta, hogy a kötelezően adandó mintákat kicserélték tiszta mintákra. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egy nagyon súlyos, négy éves eltiltást szeretett volna kiszabni Oroszországra, a CAS azonban ezt két évre csökkentette.

Ez a tiltás azt jelenti, hogy az eseményeken nem játsszák le az orosz himnuszt, nem lesznek orosz zászlók, és orosz színekben sem szerepelhet senki a jövő évre halasztott tokiói olimpián, a 2022-es téli olimpián, valamint a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon sem. Még azok a sportolók is csak semleges színekben indulhatnak, akik bizonyítani tudják, hogy semmilyen kapcsolatban nem álltak a doppingszervezettel.

A történetnek különös színezetet ad, hogy a jövő évi labdarúgó-Európa-bajnokság egyik házigazdája pont Oroszország lenne, az ország válogatottja ráadásul már ki is jutott a kontinensviadalra.

Borítókép: Russian Olympic Team Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek