2020. november 28. szombatStefánia

Nemzetek Ligája: Magyarország beérte pontszámban Oroszországot!

 utolsó frissítés: 08:24 GMT +2, 2020. november 16.

Az Év Meccse után három nappal, azaz vasárnap este, a magyar válogatott Szerbia együttesét fogadta a Nemzetek Ligájában. Az Izland elleni továbbjutás  után a meggypiros mezesek felszabadultan és nyomás nélkül játszhattak, ugyanakkor azért nem ártott odafigyelni az eredményre is, hiszen volt még matematikai esély arra, hogy a csoport utolsó helyén végezzen a csapat. Szerbia ellen Marco Rossi csapatának legalább egy döntetlenre volt szüksége a B-ligában való biztos bentmaradáshoz.

Az már régóta világos volt, hogy ezen a héten nem a Szerbia elleni meccs a fontos, így nem is tűnt akkora problémának, hogy az Izland elleni keretből öt kezdő is kiesett, ezzel együtt a bivalyerős szerb keret elleni magyar kezdőcsapat védősora azért távolról sem volt életbiztosítás, ha figyelembe vesszük, hogy a debütáló Kecskés Ákos játszott Lang Ádám mellett. Őszintén szólva a kezdőt látva úgy gondoltuk, hogy ez egy bekalkulált vereség lesz, hiszen a csapat erős pontjaiból csak Nagy Ádám és Szoboszlai lépett pályára

A mérkőzést a szerbek kezdték jobban, az első negyedóra végén már vezetett is, az Alekszandar Jankovics által veztett csapat, Radonjics gólja híven mutatta meg, hogy mi a baj a védelemmel. Az hogy Lang Ádám fejbárbajt veszített nyilván nem jó, de nem is lenne akkora baj, ha mögötte Kecskés biztosítani tudna, de nem tud, mert Radonjics nagyon-nagyon csúnyán lefutja. Az Olimpique Marseille balszélsője ezután Botkát csapja be egy lövőcsellel, majd Dibusz ellentétes irányba lőve, okosan betalál. 

A magyar válogatott hátrányban támadott az egyenlítésért, a csapat többet birtokolta a labdát, hittel és küzdeni akarással játszott a Gera Zoltán által irányított csapat. Az hogy sebességben nem fogja megverni a magyar válogatott a szerbet, az világos volt, ezért inkább úgy gondoltuk, hogy szögletből vagy valamilyen rögzített játékszituációból egyenlíthet a csapat, azonban nem ez történt.

A 40. percben, azaz a félidő végén, ami lélektani szempontból fontos része a mérkőzésnek, a magyar válogatott egyenlíteni tudott, nem is akármilyen góllal. Nikolics kimozgott a falból a helyére pedig a vele egyérintősdit játszó Kalmár futott be, aki ajtó-ablak helyzetben nem hibázott. A legjobb ebben a támadásban, hogy látszik rajta a tudatosság, nem egy szerencsés talált gól, hanem egy okosan felépített passzjáték eredménye. Azt már csak félve tesszük hozzá, hogy nem a Bundesligában edződő Szalai - Sallai páros lőtte, hanem kis túlzással a B-csapat. Az első félidő statisztikáiból a passzpontosságot érdemes kiemelni, a magyar válogatott 83%-os pontossággal operált, ebben a mutatóban Nagy Ádám és Sigér Dávid alkotott nagyot, mindketten 90%-os hatékonyság fölött végeztek.


A második félidőben az akkurátus passzolásnak se híre se hamva nem volt, mindkét csapat tucatnyi hibát követett el. Hibás átadások és pontatlan oldalváltások jellemezték a játékot, a kapuk szinte egyáltalán nem forogtak veszélyben, kicsit talán az volt az érzése a nézőnek, hogy mindkét gárda megelégedett a döntetlennel.

A döntetlen persze, mint a bevezetőben írtuk elég is volt, csakhogy a csoport másik meccsén meglepetés született, az eddig nyeretlen török válogatott legyőzte Oroszországot, így most Magyarország úgy csoportmásodik, hogy pontszámban utolérte a Szbornaját, és csak a rossz egymás elleni mérlegnek köszönheti pozícióját. Ha az utolsó fordulóban Oroszország pontot hullajtana Szerbia ellen, míg Magyarország valahogy legyűrné Törökországot, akár még a csoportelsőség is meglehetne, ami azt jelentené, hogy a következő évadban Magyarország Európa krémjével mérkőzne meg és ami őszintén szólva sokkal nagyobb bravúr lenne, még az Európa-bajnokságra való kijutásnál is. 

A csoportkör utolsó fordulójára november 18-án kerül sor. 


NEMZETEK LIGÁJA, B-LIGA, 3. CSOPORT, 5. FORDULÓ


MAGYARORSZÁG–SZERBIA 1–1 (1–1)

Magyarország: Dibusz – Botka, Lang, Kecskés – Bese (Gyurcsó, 78.), Nagy Á., Sigér (Nego, 58.), Holender (Hangya, 68.) – Kalmár, Szoboszlai (Schäfer, 78.) – Nikolics (Könyves, 58.). 
Szövetségi kapitány: Marco Rossi (a koronavírusos olasz trénert ezúttal Gera Zoltán helyettesítette)

Szerbia: Dmitrovics – Milenkovics, Szpajics, Gudelj – Radonjics (Vlahovics, 79.), Lazovics (Gacsinovics, 58.), Lukics, Ne. Makszimovics (Grujics, 62.), Risztics (Mladenovics, 62.) – Jovics, Tadics (Sz. Milinkovics-Szavics, 79.). 
Szövetségi kapitány: Alekszandar Jankovics (Ljubisa Tumbakovicsot helyettesítette)
Gólszerző: Kalmár (39.), ill. Radonjics (17.)

Borítókép: Magyar Labdarúgó Szövetség Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek