2021. április 15. csütörtökAnasztázia, Tas

Bordeianu ki, William Soares be. Egy kulcsjátékos eladásának margójára.

 utolsó frissítés: 16:33 GMT +2, 2021. február 09.

Bár hivatalos bejelentés még nem történt (és valószínüleg nem is fog), mindannyiunk számára világos, hogy a Liga1 regnáló bajnokáról szóló pletykák igazak, a CFR Kolozsvár megvált egyik legfontosabb középpályásától, Mihai Bordeianutól.

A védekező középpályás, és a belső középpályás posztján is bevethető 28 éves játékos 2018 januárjában érkezett a Vasutashoz, miután kitűnő teljesítményt nyújtott Botosányban. Dan Petrescu irányítása alatt három bajnoki címet és egy Szuperkupát is nyert a liga egyik legjobb és legstabilabb teljesítményét is az asztalra tevő játékos.

A CFR szombati bajnokija előtti sajtótájékoztatón a kolozsváriak trénere elmondta, hogy nemcsak nem akarta elengedni Bordeianut, hanem még szeretett volna játékost hozni a középpályára. Ez nyilván nem sikerült, klubhoz közeli források szerint a szaudi Al Qadisiyah kifizette az 1.2 millió eurós kivásárlási záradékot majd 60.000 eurós havi fizetést kínált, ami háromszoros-négyszeres fizetésemelést jelentett Bordeianunak, erre pedig a moldvai játékos nem tudott nemet mondani.

Egy rövid ideig úgy tűnt, hogy a CFR csak a téli átigazolási időszakban kényszerül elengedni játékosát, az arab csapat azonban kifizette a kivásárlási záradékban foglalt összeget és ezzel jogot nyert a játékossal való tárgyalásra. A ,,többi történelem”, ahogy mondani szokták. Hogy hibázott-e a CFR ennél az üzletnél, az jó kérdés, ha meg akarták tartani Bordeianut akkor igen, valószínüleg ennél nagyobb záradékot kellett volna a szerződésbe tenni.

A CFR nyert ugyan egy milliót az üzleten (Bordeianu vételára 2018-ban 200 ezer euró volt), sőt az eladással az idei átigazolási mérleg is jócskán plusszos, azonban elvesztett egy kulcsjátékost, ráadásul nem az elsőt az elmúlt években, gondoljunk csak Culióra, Țucudeanra vagy az ,,őrült litvánra”, Arlauskisra. Pont egy éve írtunk arról , hogy mi kellhet a CFR-nek ahhoz, hogy olyan dominánssá tudjon válni Romániában, mint a Dinamo Zagreb Horvátországban, vagy mint a Ludogorec Razgrad Bulgáriában. Nos ebbe nem fér bele sok kulcsjátékos rövid időn belül való elvesztése, de a szurkolók még ne kételkedjenek a csapat menedzsmentjében, elvégre az eredmények nem adnak rá okot.

Természetesen miután kiderült, hogy Bordeianut nemigen tudja megtartani a csapat, azonnal a tettek mezejére lépett az igazolásokért felelős stáb, így a kolozsvári csapat október 19-én, délután bejelentette William Soares da Silva szerződtetését. A brazil játékosnak egy híján 300 felnőtt tétmeccs van (klubszinten) a lábában, ebből 98 a portugál élvonalban, 157 pedig a másodosztályban, de megfordult a SerieB-ben is.

BUN VENIT, WILLIAM SOARES DA SILVA! CFR 1907 Cluj anunță un nou transfer! William Soares Da Silva a semnat cu echipa...

Posted by Fotbal Club CFR 1907 CLUJ-NAPOCA on Monday, October 19, 2020

Karrierjének legjobb csapata az Fc. Porto volt, a luzitán élgárdában azonban nem tudott bemutatkozni, olyanokkal vívott csatát a játékpercekért, mint a később a Manchester Citybe is eljutott Fernando Reges, a brazil válogatott Josef, vagy az a Joao Moutinho, aki a maga 127 válogatottságával, az Európa-bajnokságon és a Nemzetek Ligájában elért elsőségével Portugália középpályájának egyik sarokkövét jelenti az elmúlt tíz évben.

Ismerve a CFR scoutingját és Dan Petrescu preferenciáit, látatlanban is valószínűsíthető, hogy egy labdabiztos, taktikailag jól képzett játékos csatlakozott a regnáló bajnokhoz, kérdés azonban, hogy egy lassan 32 éves brazil játékos mekkora impaktfaktorral bírhat, ha a klub nem adja alább az elvárásait, mint a bajnoki cím és az európai csoportkörből való továbbjutás.

Borítókép: CFR Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek