2024. március 29. péntekAuguszta

Vinícius varázslatos góljával nyert a CFR és előrelépett a táblázaton - VIDEÓ

 utolsó frissítés: 23:44 GMT +2, 2020. október 17.

A Liga1 7. fordulójában a CFR a Botoșani együttesét fogadta a Fellegváron. Dan Petrescunak komoly fejtörést okozhatott a kezdőtizenegy felállítása, hiszen egyrészt egyik stabilan kezdő ifijátékosa (Costache és Itu) sem volt bevethető, másrészt nemrég a csapat egyik legfontosabb belső középpályása is elhagyta a klubot (vajon hivatalos bejelentés miért nem érkezett a CFR részéről?).

A kolozsvári gárda az ifik helyére a 22 éves Denis Ciobotariut és Andrei Jocát nevezte, kettőjüknek együtt van összesen 200 Liga1-es perce, így világos volt, hogy egyiküket pár perc után le fogja cserélni. Némi meglepetésre Joca volt az „áldozat”, a nagybányai támadó helyére Chipciu érkezett.

A CFR jó szokásához híven magához ragadta a kezdeményezést, aminek eredményeként már a 15. percben meg is szerezte a vezetést. Camora baloldalon begyalogolt a tizenhatosba, majd a védőkkel nagyot bírkózó Debeljuh elé tálalt, aki másfél méterről egy ütemtelen mozdulattal el is tudta csúsztatni a labdát a szöget rosszul záró Hankic mellett.

A 26. percben a teljes CFR-védelem végigmozizta, ahogy Fili elé visszapattan a bogyó, és  a támadó egy kis igazítás után a kapuba bombáz. Némileg szerencsés körülmények között született a gól, ugyanakkor a védelem is hibázott, Dan Petrescu biztosan nem dicsérte meg Ciobotariut a szünetben.

A kapott találat után a CFR-nek voltak helyzetei, több lövéssel próbálkozott a gárda, mint a Botoșani, gól azonban nem született az első játékrészben. Ennek oka a nem túl pontos befejezésekben keresendő, de tény, hogy Hankic is mutatott be nagy védést.

A játék jó iramú volt, mindkét csapat agilis támadófocit játszott, a hazaiak leginkább a balszélt és a beadásokat erőltették, az oldalvonal mellől hol Camora, hol Chipciu ívelt be, de Djokovic lábán is otthon érezte magát a labda. A vendégek a támadóharmadban leginkább rövidpasszos játékkal operáltak, keresték a nyitott passzsávokat, és nem egyszer meg is találták.

A második félidőre Dan Petrescu Pereirát cserélte Hoban helyére, ez nem feltétlenül volt egy jó csere, bár Pereira karrierje során rengeteg poszton játszott, alapjában véve mégiscsak szélső (vonalszélsőként és tükörszélsőként is megállja a helyét) és ez nagyon látszott a középpályáról a szélek felé irányuló passzainál. Ezzel együtt felállt védelem ellen a CFR egy nagyon verszatilis támadójátékot mutatott, a játékosok sokszor és gyorsan váltogatták a posztjaikat, Camorát néha a kapuval szemben a tizenhatos vonalánál találtuk, máskor a belsőközéppályás Djokovic adott be.

Az utolsó félórára Deac és Debeljuh helyére Omranit és Rondónt is a pályára küldte a regnáló bajnok. Szinte azonnal meg is szerezhette volna a vezetést a csapat, Vinícius a kapuba is fejelt, a játékvezető azonban támadófault (?) címén érvénytelenítette a találatot.

Vinícius alighanem megharagudott az elvett gólért, mert a 76. percben az ellenfél tizenhatosában (!) kicselezett két védőt (!!) és jobbal bivalyerős löketet küldött a kapuba (!!!). A brazilnak ez volt a 14. gólja a Liga1-ben és ez a teljesítmény igencsak megsüvegelendő, ha figyelembe vesszük, hogy egy belsővédő tette az asztalra.

A vezető gól megszerzése után a CFR nem vett vissza, a játék képe sem sokat változott. Az utolsó 30 percre a bajnok mintha sokkal jobban kiismerte volna ellenfelét, Keyta cselein kívül nem sokat engedett a hátránytól elkedvetlenedő Botoșani-nak.

Mindent összevetve a CFR győzelme teljesen megérdemelt, a csapat támadása sokkal jobb, mint a válogatott szünet előtt volt, ugyanakkor a védelem nem olyan sziklaszilárdságú, amilyennek az elmúlt években megszokhattuk. Hogy ez mire lesz elég a bajnoki cím szempontjából még a jövő zenéje, és korai lenne latolgatni, azonban csütörtökön a CSKA Szófia elleni találkozón ízelítőt kapunk abból, hogy ez a futball milyen messzire viheti a csapatot az Európa Ligában. 

Liga1, 7. forduló

CFR Kolozsvár - Fc Botoșani 2-1 (1-1)

CFR Kolozsvár: Bălgrădean - Susic, Ciobotariu, Vinicius, Camora - Djokovic, Hoban, A. Păun - C. Deac, Debeljuh, A. Joca 
Cserepad: I. Rus - Cestor, L. Aurelio, Carnat, Chipciu, Omrani, Rondon, Vojtus 
Edző: Dan Petrescu

FC Botoșani: Hankic - Fl. Plămadă, A. Moescu, Șeroni, Țigănașu - D. Croitoru, Ed. Florescu, Ongenda - M. Roman I, Keyta, R. Fili 
Cserepad: Ed. Pap, M. Luțu, Melinte, Târșă, Chalakiadakis, Caia, Tîrcoveanu 
Edző: Marius Croitoru

gólszerzők: Debeljuh (15.), Vinícius (76.) ill. Fili (26.)

Borítókép: CFR Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek