2020. október 21. szerdaOrsolya

Izland győzött, Románia biztosan nem lesz ott a következő Eb-n

 utolsó frissítés: 23:58 GMT +2, 2020. október 08.

Izland 2-1 arányban legyőzte a román labdarúgó-válogatottat Reykjavíkban a 2021-re tolódott Európa-bajnokság pótselejtezőjének "elődöntőjében". Ezzel eldőlt, hogy Románia biztosan nem lesz ott a kontinenstornán, Izland viszont mindent eldöntő mérközésen Magyarországgal játszik.

A hatalmas téttel bíró mérkőzésen az első jegyezhető helyzetre a 6. percig kellett várni, amikor a hazaiak kapuja előtti kavarodás után kezezés miatt kértek büntetőt a román játékosok, ám a játékvezető sípja néma maradt. Izland viszont a 17. percben az első kapura tartó lövéséből betalált: a hazaiak szárjra, Gylfi Sigurdsson (Everton) addig sodródott befele a románok tizenhatosának vonalánál, amíg lövőhelyzetbe nem került, majd Tătărușanu kapujának bal alsó sarkába nem rúgta a labdát laposan. 1-0.

A gól után kisebb zavar következett a románok játékában, a 22. percben Sigurdsson újra veszélyes lövéssel próbálkozott, de Tătărușanu ezúttal védeni tudott. A 27. percben a román hálóőr hálója újra megrezdült, egy jó indítás után Finnbogason juttatta a labdát a kapuba, de a vonalbíró is lest jelzett, és a döntést a videóbíró is megerősítette.

A 35. percben viszont a leszászló sem mentette meg a román csapatot, egy felpördített labdából Sigurdsson került újra nagy helyzetbe a büntetőterületen belül, az izlandi csatár a labdát belsővel a román kapuba csavarta. 2-0. A román válogatt helyzete nem csak az eredményjelző, hanem a mutatott játék miatt is egyre kilátástalanabbá vált az első félidő végére.

Forrás: uefa.com

A kilátástalan helyzetet jól jelzi, hogy Mirel Rădoi szövetségi kapitány a második félidőre lecserélte az egész támadósort, Alibec helyett Pușcaș lépett pályára, a tapasztalt Deacot Iancu váltotta, míg Mitriță helyére Ianis Hagi állt be. 

A cserék azonban nem igazán pezsdítették fel a román csapat játékát, Izland továbbra is céltudatosabb és szervezettebb focit mutatott, sőt, az 58. percben még úgy tűnt, Tătărușanu bravúrján múlott, hogy Izland egy szép ellentámadás végén nem húzott el három góllal. A videóbíró viszont kevéssel az izlandi helyzet után félbeszakította a játékot, és egy korábbi román szögletnél elkövetett izlandi könyöklés miatt, percekig tartó videózás után, büntetőt ítélt a román csapatnak, amelyet Alexandru Maxim magabiztosan értékesített. 2-1. A semmiből jött a gól, de felcsillant a remény a román csapat számára.

A gól jót tett a románok játékának, de a kisebb fellángolás után az izlandiak lassan újra visszavették a mérkőzés irányítását, nagy helyzethez viszont egyik csapat sem jutott. A 78. percben egy vitatható helyzetben újra büntető miatt reklamáltak a román csapat tagjai, a játékvezető a videóbíróval való rövidebb konzultálás után viszont nem adott tizenegyest.

A hajrára az izlandiak egyre nagyobb hangsúlyt fordítottak a védekezésre, és a román csapat is veszélyesebb játékot választva kitámadott, de újabb nagy helyzetre nem került sor, így Izland jutott tovább a pótselejtező következő körébe, a magyar válogatott elleni “döntőre”. És az is eldőlt, hogy a román csapat tévéből, vagy legfennebb a lelátóról követheti a jövő évi Európa-bajnokság bukaresti mérkőzéseit.   

Izland–Románia 2–1 (2–0)

Gólszerzők: Sigurdsson (17., 35.), illetve Maxim (63.)

Izland: Halldorsson – Palsson, R. Sigurdsson, Arnason (Ingason 86.), H. Magnusson – Traustason, A. Gunnarsson, Bjarnason, Gudmundsson (Sigurjonsson 83.) – Sigurdsson, Finnbogason (Sigthorsson 75.) 

Románia: Tătărușanu – Manea, Bălașa, Burcă, Camora – Stanciu (Cicâldău), Crețu, Maxim (Keseru 80.) – Deac (Iancu 46.), Alibec (Pușcaș 46.), Mitriță (Hagi 46.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek