2020. október 21. szerdaOrsolya

Bulgária pipa! Szoboszlai nélkül is hozta a kötelezőt a magyar válogatott

 utolsó frissítés: 23:54 GMT +2, 2020. október 08.


Sorsdöntő összecsapás előtt állt a magyar labdarúgó válogatott, hiszen egyetlen, Bulgária elleni meccs döntött arról, hogy versenyben marad-e az Európa-bajnokságra való kijutásért vívott harcban.

Marco Rossi csapata komoly hiányzóval számolhatott, hiszen Szoboszlai Dominikot nem engedte el a több koronavírusos esettel is küzdő Red Bull Salzburg.

A 17. percben vezetést szerzett a magyar válogatott. Kalmár kiharcolt egy baloldali szögletet, amit a csapatkapitány Szalai végzett el és Willi Orban érdekes, kezezésgyanús mozdulattal sodort a kapuba. Bár a játékvezető visszanézte a szituációt, az ítélet nem változott, a VAR megadta a gólt.

A magyar csapat nagy kedvvel futballozott és bár a támadóharmadban hiányzott a Szoboszlai jelentette konstans gólveszély és kreativitás, a vezetés az első 20 perc végén megérdemeltnek volt mondható. Ezzel együtt sem dőlhetett hátra Rossi csapata, hiszen a fehér mezeseknek voltak jó támadásaik, ugyanakkor azt is meg kell jegyeznünk, hogy a magyar csapat 62 százalékos labdabirtoklási fölénye meglehetősen limitálta a hazaiak lehetőségeit az első félórában. Szegény embert az ág is húzza, mondhatták volna a bolgárok, ha tudtak volna magyarul, hiszen a 31. percben cserére kényszerültek, Ivanov helyett Yomov jött.

(fotó MLSZ Facebook)

Az első felvonásban egyik csapat sem ment ész nélkül előre, mindkét gárda mértékletesnek bizonyult kockázatvállalás terén, ugyanakkor kifejezetten jó iramot láthattunk. A 37. percben Gulácsinak hatalmasat kellett védenie, hiszen Nedelev két méterről fejelhetett, de nem ez volt az egyetlen jó megmozdulása a lipcsei hálóőrnek, a ráadás perceiben is fantasztikus reflexekről adott tanúbizonyságot.


A második félidőben még be sem csukták a pályára vonuló csapatok mögött az öltözők ajtaját, máris növelte az előnyét Magyarország csapata. Kalmár rossz szabadrúgása irányt változtatott a sorfalon, a meglepett Iliev pedig már nem tudott odaérni.

Az 55. percben Lang Ádám egy ritka ostoba faultot követett el a saját tizenhatosának határán, teljesen fölöslegesen rántotta vissza a mellette futó támadót, a játékvezető így a tizenegyespontra mutatott. Nedelev már beállt a labda mögé, a VAR azonban közbeszólt és szabadrúgásra módosította az ítéletet. A pontrúgás elkerülte a kaput, de a szituáció beszédes volt: a meccsnek még nincs vége, a piros mezeseknek nagyon oda kell figyelniük.


(fotó MLSZ Facebook)
A 75. percben minden eldőlt, egy baloldali beadást követően a csereként beállt Nikolics teljesen üresen fejelhetett a kapura 4-5 méterről, ez pedig rutinfeladatot jelentett számára, így a magyar válogatott döntő, háromgólos fölénybe került.

A 89. percben Yomov szépíteni tudott egy rövid passzos, egyérintős, szemre igen tetszetős támadás végén, de ez a továbbjutás szempontjából nem osztott vagy szorzott.

Mindent egybevéve teljesen megérdemelt a magyar válogatott győzelme és továbbjutása, ez a kemény munkán és fegyelmezettségen alapuló jól szervezett játék Szoboszlaival kiegészülve elég lehet a román válogatottat kis túlzással 35 perc alatt elintéző izlandi nemzeti tizenegy ellen is. Külön bizakodásra ad okot, hogy Marco Rossi csapata úgy múlta felül ellenfelét, hogy még bőven maradt benne tartalék, hiszen a válogatottat már többször is láttuk ennél jobban futballozni. A jobb játékra szükség is lesz, hiszen az izlandi védelem stabil, mint egy jéghegy, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy egyetlen kaput találó lövést engedélyeztek a román válogatottnak kilencven perc alatt.

BULGÁRIA – MAGYARORSZÁG (0-1)

BULGÁRIA: Iliev – Cicinho, Terziev, Bozhikov, Nedyaikov – Karabelyov, Malinov – Karagaren, Nedelev, Ivanov (Yomov 31.) – Kraev
Szövetségi kapitány: Georgi Dermendzhiev

MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Orban, Lang, Szalai – Fiola, Nagy, Sigér, Holender - Sallai, Kalmár – Szalai
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

gólszerző: Orban (17.), Kalmár (46.), Nikolics (75.)

Borítókép: MLSZ Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek