2020. október 27. keddSzabina

A svédek csodaugrója megdöntötte Szerhij Bubka 26 éves rekordját

 utolsó frissítés: 14:44 GMT +2, 2020. szeptember 18.

Armand Duplantis 6,15 méterre javította a férfi rúdugrás szabadtéri világrekordját a római Gyémánt Liga-versenyen csütörtök este. A svéd atléta második kísérletre vitte át a magasságot, átadva a múltnak a Szerhij Bubka 1994-ben felállított 6,14 méteres rekordját.

A svédek 20 éves csodaugrójától nem teljesen váratlan a csúcsdöntés, idén februárban kétszer is megdöntötte már a fedettpályás világrekordot, előbb a a lengyelországi Torunban 6,17 métert ugrott, majd a glasgow-i fedett pályás Grand Prix versenyen 6,18 méterre javította a csúcsot. 

Bár a koronavírus-járvány jelentősen átalakította az idei atlétikai szezont, ez az amerikai apától és svéd anyától származó Mondo teljesítményén nem nagyon látszott meg. Mind a 15 versenyét megnyerte idén, a Gyémánt Liga-sorozat szinte minden állomásán megugrotta a 6 métert. Oslóban még 5,86 méterrel nyert, de után Monacóban 6 méter, Stockholmban 6,01 méter,  Lausanne-ban 6,07 méter, Brüsszelben pedig 6 méter volt a győztes ugrása. Egyébként már a lausanne-i ugrása is minden idők második legjobb szabadtéri eredmény volt.

A nemzetközi szövetség 2000 óta nem különbözteti meg a fedettpályás és a szabadtéri világrekordot, egy csúcsot tart nyilván, így a mostani eredmény hivatalosan a legjobb szabadtéri teljesítmény.

Borítókép: au.sports.yahoo 

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek