2021. aug. 4. szerdaDomonkos

 Carlsen és Nakamura végzett az élen, Kaszparov nyolcadik

 utolsó frissítés: 13:25 GMT +2, 2020. szeptember 14.

   A norvég világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai Hikaru Nakamura holtversenyes elsőségét hozta az a nemzetközi online gyorssakk-torna, melyet az amerikai ex-világbajnok Bobby Fischer emlékének szenteltek, s melynek tíz résztvevője között egy amerikai mecénásnak, a Saint Louis Chess Clubnak köszönhetően 150 ezer dollárt osztottak fel.  


    A viadalt körmérkőzéses rendszerben bonyolították le úgy, hogy a három nap alatt a Fischer-féle random, vagy más néven Sakk960 szabályai szerint mindenki játszott mindenkivel, s egy-egy parti alap-játékideje 20 perc volt.  A néhai nagymester kitalálta változat lényege az, hogy a játszma kezdetekor a bábuk elhelyezése nem hagyományosan, hanem többféleképpen történhet, s összesen 960 féle megengedett alapállás létezik.

A sakkrajongók számára különleges csemegével szolgált a megmérettetés, hiszen tizenhat év után először mérkőzött meg a 13. világbajnok, Garri Kaszparov és a regnáló világelső, Magnus Carlsen.

        A hétvégi torna két győztese egyformán 31 250 dollárral gazdagodott, a 6-6 pontos Carlsen és Nakamura mögött harmadikként 5,5 ponttal az örmény Levon Aronjan végzett, míg a sportág történetének 13. világbajnoka, az orosz Garri Kaszparov nyolcadik lett a kilenc partiban szerzett 3,5 pontjával.

(mti./hírszerk)
Borítókép: Garry Kasparov Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek