2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk

Jövőre 16 csapatos lesz a Liga1, de az alsóház is EL-t érhet

 utolsó frissítés: 20:08 GMT +2, 2020. augusztus 06.

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) végrehajtó bizottsága csütörtökön bejelentette, hogy a 2019-2020-as szezon végén senki nem fog kiesni a Liga1-ből, ami egyúttal azt is jelenti, hogy jövőre 16 csapat küzdelmeit láthatjuk Románia legmagasabb osztályában.

A fentiek ellenére egy osztályozót azért láthatunk, hiszen az utolsó helyezett Chindia Târgoviște együttese lehetőséget kap a bentmaradásra. A munténiai csapat augusztus 9-én és 12-én visszavágós rendszerben mérkőzik meg a Liga2 harmadik helyezettjével, a Mioveni csapatával a következő szezon utolsó kiadó helyéért.

A csütörtöki ülés végén Răzvan Burleanu FRF-elnök bejelentette, hogy hivatalosan is befagyasztották a Playoff és a Playout tabelláját, ami azt jelenti, hogy a CFR bajnoki címe mellett a Sepsi OSK a kilencedik helyen zárt.


A következő, immár tizenhat csapatos rendszerben a felsőház továbbra is hat, míg az alsóház 10 csapatos lesz, az alsóházban viszont már nem lesznek visszavágók, minden csapat csak egyszer játszik a másikkal. A 15. és a 16. helyezett kiesik, míg a 13. és 14. helyezett osztályzót játszik a Liga2 3. és 4. együttesével.

A fenti újításokkal lehet vitázni, szeretni, vagy nem szeretni, de mindent egybevéve védhető és logikus koncepciónak tűnik. Az igazi hab a tortán viszont az, hogy jövőre az alsóházi osztályozó (7.-8. helyek között) győztese újabb osztályozót fog játszani az utolsó európai kupaindulóval, a győztes pedig indulhat az Európa-Ligában. A kaotikus lebonyolítási módot a fenti videó mutatja. Ez azért tűnik méretes ostobaságnak, mert ilyen alapon az alsóházban jutni sokkal jobban megéri, mint a felsőház aljára kerülni, feltéve, hogy minden felsőházi csapat folyamodik európai licenszért. 

Borítókép: FRF Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek