2020. aug. 15. szombatMária

Mégis lesz Európa-bajnokság Marosvásárhelyen

 utolsó frissítés: 17:23 GMT +2, 2020. július 08.

A koronavírus-járvány rányomta bélyegét a teljes sportéletre, határon innen és túl. Nem meglepő, hogy a pandémia kitörése utáni megszorítások értelmében az eredetileg június közepére tervezett marosvásárhelyi terep triatlon és duatlon bajnokságot eltörölték, most azonban jó hírekkel szolgálhatunk mindkettő szerelmeseinek. 

Az Európai Triatlon Szövetség úgy döntött, hogy Marosvásárhely mégis Európa-bajnokságot rendez szeptemberben: 12-én a krossz triatlont, míg szeptember 15-én a krossz duatlont, a 2020-as Krossz duatlon és Krossz Triatlon Európa-bajnokság keretein belül.

Marosvásárhelyen nem először rendeznek kontinensviadalt, 2019-ben kilenc tornát is tartottak ugyanazon Multisport Európa-bajnokságon belül, ezeken összesen 40 ország képviseltette magát és több mint 1500 sportoló mérkőzött meg. 

Az idei megmérettetésen tehát triatlon és duatlon lesz, a verseny egyik főszervezőjét, Klosz Viktort kérdeztük a részletekről, aki elmondta, hogy az idei felforgatott év ellenére is legalább 30 országból várnak versenyzőket. A díjalap 16.000 euró lesz az elitkategóriában, a versenyre pedig bárki nevezhet, aki bármelyik triatlon szövetségnek a tagja.  


(fotó: Transilvania Cross Festival)
Lelátó: Milyen célokat tűztek ki maguk elé?

Klosz Viktor: Rövidtávon szeretnénk sportra buzdítani mindenkit, fiatalokat és időseket egyaránt, ugyanakkor egyfajta folyamatosságot is szeretnénk létrehozni, az elején még kevés versenyző és látogató jött, aztán szép lassan egyre többen lettek. Szeretnénk évről évre megrendezni a sorozatot és nagyobbá tenni, a hosszútávú cél pedig egy világverseny megszervezése lenne. A sporton kívül a rendezvénynek vannak egyéb pozitív hozadékai is, például a marosvásárhelyi turizmusra gyakorolt élénkítő hatás. 

Lelátó: A rendezvénysorozat csak az elitsportolóknak szól?

Klosz Viktor: Nem, inkább közösségi élmény, ahol mindenki jól érzi magát. Van két verseny, amely az amatőrök körében nagy sikernek örvend és hozzáadott értéket képvisel, ilyen az éjszakai úszás és éjszakai szaladás programja. Idén, ha minden jól megy, akkor egy úszómaratonnal is kedveskedünk látogatóinknak, a kolozsvári ORCA Klub jóvoltából. Nagy gondot fordítunk arra, hogy mindenki jól érezze magát. 

Borítókép: transylvaniacrossfestival.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek