2021. április 15. csütörtökAnasztázia, Tas

Öt cserelehetőséggel és megváltozott szabályokkal indul újra a Bundesliga

 utolsó frissítés: 10:34 GMT +2, 2020. május 15.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Szabályalkotó Testülete (IFAB) a koronavírusra való tekintettel, a terhelés csökkentésének és ezzel a játékosok egészségének megőrzése érdekében újragondolta a cserélési lehetőségeket.

Amikor a félbeszakított futballszezon folytatódik, a csapatoknak nem három, hanem öt lehetősége lesz cserélni, ez pedig értelemszerűen a német bajnokságot érinti elsőként. Amint arról már tudósítottuk kedves olvasóinkat a topligák közül a Bundesliga fog visszatérni elsőként, így szombatona 26. fordulóban már az új szabályokkal láthatjuk futballozni a német csapatokat.

Fontos adalék, hogy a cserélésre használható alkalmak száma nem változik, azaz továbbra is három alkalommal lehet helyettesíteni a pályán levő játékosokat, de mostantól nem pusztán hármat, hanem összesen ötöt. Ennek a kitételnek azért van jelentősége, hogy a csapatok ne tudják még az eddiginél is nagyobb arányban tördelni a játékot pl. a vezetés tudatában.

Az öt cserelehetőség mellett a meccsnapi keretek nagysága is megváltozott. Az eddigi 18 fős kerete helyett immár 23 fővel dolgozhatnak a klubok.

Michael Cox, a TheAthletic szakírója szerint ez alapvető változásokat hoz a játékba, hiszen az öt csere mellett a hosszabbításban adódó cserelehetőség is megmarad, azaz előfordulhat, hogy egy esetleges Bajnokok Ligája-visszavágón egy csapat 5+1 cserét hajthat végre, ami a kezdőkeret majdnem 60%-a. Ez hatalmas előny lehet a mély kerettel rendelkező gárdáknak.

A változások időtartamáról egyelőre több változat is létezik. Elképzelhető, hogy csak az idei szezonban láthatjuk őket, ugyanakkor az sem zárható ki, hogy hosszútávra tervezhetnek velük a klubok a szakemberek és szakírók is megosztottak a témában.

Borítókép: Bundesliga Facebook


Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek