2021. június 25. péntekVilmos

Hivatalos! A francia miniszterelnök véget vetett a bajnokságnak

 utolsó frissítés: 08:56 GMT +2, 2020. április 29.

Kedd délután hivatalossá vált, amit régóta lehetett sejteni, a Ligue1 2019-2020-as kiírásának küzdelmei nem folytatódnak, az ország hivatalosan is befejezettnek tekinti a francia bajnokságot. Ezzel a francia pontvadászat lett az első topliga, amit lefújnak a járvány miatt.

Először Édouard Philippe, Franciaország miniszterelnöke nyilatkozott, szerinte mivel Franciaország május 11-ig meghosszabbította az ország lezárását és a koronavírus-járvány sem csitul, egyértelművé vált, hogy a bajnokságok nem folytatódatnak egyik sport professzionális ligáiban sem (ide értendő természetesen a francia másodosztály, a Ligue2 és a harmadosztály is).

Kedd este megszólalt a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) elnöke is, Noel Le Graet a L’Equipe mértékadó napilapnak nyilatkozott. Az elöljáró megerősítette a miniszterelnök szavait és hozzátette, hogy a Coupe de France (Francia Kupa) döntőjének megrendezéséről még nem mondott le. A PSG és a Saint Etienne közötti fináléra augusztusban kerülhet sor.

Bár a korábbi hírek arról szóltak, hogy június közepén folytatódhatnak a meccsek (akárcsak a román felsőházban a Ligue1-ben is 10 forduló lenne hátra), most már biztos, hogy ebben az idényben nem látunk több francia futballt. Ennek a levét leginkább a klubok isszák meg, hiszen csapatonként több millió euró jogdíjtól esnek el.

A bajnoki idény végső sorrendjéről, a Bajnokok Ligája-helyekről, az Európa Liga szereplőiről és a kiesőkről a májusi gyűlésen fognak dönteni.

A Ligue1-ben jelenleg érvényes szabályok alapján, az első három csapat a Bajnokok Ligája csoportkörébe kerül, a negyedik pedig az Európa Liga csoportkörébe. A kupagyőztes szintén a kisebbik nemzetközi kupa főtáblájára kerül automatikusan, míg a Ligakupa (Coupe de la Ligue) győztese a 2. selejtezőkörben indul. Ha a Kupa és a Ligakupa győztese is kvalifikál az európai kupákba a bajnokság 5. és 6. helyezettje is EL-selejtezőt játszik. Idén valószínűleg így lesz, mivel a PSG megnyerte a Ligakupát és favoritnak számít a Saint Etienne ellen a Francia Kupa döntőjében.

A Ligue1 állása:
1. PSG 68 pont
2. Marseille 56 p
3. Rennes 50p
4. Lille 49 p
5. Reims 41 p
6. Nice 41 p
.
.
18. Nimes 27 p
19. Amiens 23 p
20. Toulouse 13 p

Borítókép: Francia Labdarúgó-szövetség Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek