2021. január 22. péntekVince, Artúr

Bölöni csapata rosszkor volt rossz helyen

 utolsó frissítés: 09:36 GMT +2, 2020. április 29.

Felemás bajnoki idényt zárt a koronavírus-járvány miatt márciusban felfüggesztett és április elején véglegesen lefújt belga élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban a Royal Antwerp FC együttese. A marosvásárhelyi Bölöni László edző által irányított csapat 53 ponttal a 4. helyen zárta a Jupiler Pro League-ben való szereplést. A korábbi román válogatott Bölöni belga csapata egy kevés szerencsével akár dobogós is lehetett volna idén, ám szerencsétlenségére éppen akkor függesztették fel a focibajnokságot, amikor nem volt dobogós helyezésen a Royal Antwerp FC. Vagyis, magyarán: Bölöni László edző csapata rosszkor volt rossz helyen.

Különösen rossz időpontban érkezhetett az élvonalbeli bajnokság felfüggesztése az antwerpenieknek, hiszen a bajnoki tabellán már csak egyetlen ponttal volt előttük az 54 ponttal 3. helyezett RSC Charleroi és csak 2 ponttal előzte meg őket az 55 pontos 2. helyezett KAA Gent. Az akkor - március elején - 70 ponttal éllovas Club Brugge együtteséről valószínűsíthető, hogy a koronavírus-járvány miatt csonkává vált belga élvonalbeli pontvadászatot amúgy is fölényesen megnyerte volna.

A tervezettnél korábban véget ért Jupiler Pro League-ben bajnokká nyilvánították a Club Brugge csapatát, míg a KAA Gent lett az ezüstérmes és az RSC Charleroi kapta meg a bronzérmet. Ezzel a Bölöni László edző által irányított gárda, a Royal Antwerp FC lecsúszott a dobogóról. Némi gyógyír lehet, hogy a 4. hely megszerzésével is jogot szereztek a nemzetközi szereplésre az antwerpeniek. Ez a helyezés az Európa Liga selejtezőjében való szereplést jelent nekik, viszont lehet reményük még arra is, hogy a Royal Antwerp FC főtáblás lesz az Európa Liga következő idényében. Ugyanis még az is van, hogy a Marosvásárhelyen született tréner együttese bejutott a Belga Kupa döntőjébe. Az a mérkőzés is elmaradt a koronavírus-járvány miatt, ám ha a közeljövőben lesz lehetőség a kupadöntő megrendezésére és a Royal Antwerp FC le bírja győzni a friss bajnok Club Brugge csapatát - azaz belga kupagyőztes lesz Bölöni László edző együttese -, akkor az antwerpeni gárda főtáblás lesz az Európa Ligában.


(fotó: Royal Antwerp Facebook)

Attól eltekintve, hogy - önhibáján kívül - éppen rosszkor volt rossz helyen Bölöni László edző csapata, nem felemásnak, hanem akár még jónak is nevezhető a Belga Labdarúgó Szövetség megalapítása előtt 15 évvel alakult Royal Antwerp FC idei teljesítménye. Hiszen az erdélyi tréner együttese egyetlen egyszer sem szenvedett vereséget hazai pályán (erre az antwerpenieken kívül kizárólag csak a bajnokcsapat Club Brugge volt képes) és a belga élvonalbeli bajnokságban végig magabiztosan és egyenletesen teljesített. Eközben pedig volt még olyan időszak is, amikor zsinórban előbb a listavezető Club Brugge, majd a 2. helyen végzett KAA Gent is vereséggel volt kénytelen távozni Antwerpenből.

Az erdélyi edző csapatának teljesítményét látva valószínűsíthető, hogy a közeljövőben már nem csak azzal büszkélkedhet majd Antwerpen város lakossága, hogy a Royal Antwerp FC Belgium legrégebbi focicsapata, amelyik az ottani fociszövetség megalakulása óta folyamatosan profi szinten játszik és az 1-es regisztrációs számmal (matricule) rendelkezik, hanem azzal is, hogy bajnoki címért küzdő focicsapata van.

Lőrinczi Csaba

Borítókép: Royal Antwerp Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek