2024. március 29. péntekAuguszta

Nem áll le a Hosszú Katinkáról szóló dokumentumfilm forgatása

 utolsó frissítés: 19:04 GMT +2, 2020. április 02.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készül a Szupermodern Stúdió Katinka című dokumentumfilmje, amely a háromszoros olimpiai bajnok tokiói olimpiára való felkészülését mutatja be.

Bár a járvány miatt a hasonló jellegű projektek általában szünetelnek, a stáb mégis forgat, hiszen Katinka a járvány ellenére nem áll le a tréninggel. Saját bevallása szerint megdöbbentette az olimpia elhalasztása, de az edzést nem hagyja abba.

„Természetesen megrendített az olimpia elhalasztásának híre, de pár nap alatt alkalmazkodtam az új helyzethez, már az új edzéstervem is összeállt. A járvány miatt most különösen vigyázok másokra és persze magamra, kizárólag edzeni járok el otthonról, de a versenyek nagyon hiányoznak. Humorral és kreativitással próbálom pótolni, új kihívásokon töröm a fejem, most például bokszolni szeretnék. Bízom benne, hogy a filmen visszanézve ez a vészhelyzet, minden fájdalmával és megpróbáltatásával együtt, egy furcsa útelágazásnak tűnik majd, amiből mindannyian sokat tanulunk.”


(fotó: Szvacsek Attila)

A februárban elindított forgatás fókuszában az olimpiára való felkészülés áll, a jelenlegi vészhelyzet pedig része ennek. A stábnak olyan különleges kihívásokkal is szembe kell néznie, mint a védőruhák, maszkok, kesztyűk használata filmkészítés közben, de a forgatási kellékek fertőtlenítése is nagy feladat. Pálinkás Norbert rendező ugyanakkor kiemelte, hogy a film pont ettől lesz különleges.

 „Minden dokumentumfilm rendező vágya, hogy valami olyan extrém esemény történjen a forgatás alatt, amit a kamera megörökít az utókor számára, amire még álmában sem gondol senki – ez most nekünk sajnos maximálisan összejött. Lelkileg, fizikailag és szellemileg is óriási kihívás ebben a vészterhes időben leforgatni ezt a filmet, de állunk elébe. Szó szerint renden kívüli időt élünk, amely rendkívüli alkotásokra sarkall. Szerencsések vagyunk, hogy Katinka a filmünk hőse, az ő példája napról napra itt lebeg előttünk: mindent belead, semmi és senki nem tántoríthatja el a céljától, alázatos, szorgalmas, kitartó és soha nem adja fel. Őt kell követnünk - minden értelemben.” 


(fotó: Szvacsek Attila)

És hogy mi motiválja a stábot, a Nemzeti Filmalapot és a Szupermodern Stúdiót a dokumentumfilm elkészítésére? Nos erre Köbli Norbert forgatókönyvíró, kreatív producer válaszolt a legtömörebben:

,,Hosszú Katinka egy magyar szuperhős, mi pedig az első magyar szuperhős filmet készítjük - egy lányról, aki köztünk él, olyan, mint mi, de a benne lakó erő emberfeletti. Filmesként erre keressük a választ: mi Katinka szuperereje? Mi az a tehetség, mi az a tulajdonság, amitől szárazon és vízen fejhosszal kitűnik a mezőnyből?"

A portréfilm a tervek szerint a tokiói olimpia után kerül majd a mozikba.

Borítókép: Szvacsek Attila

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek