2020. július 9. csütörtökLukrécia

Breaking: Felfüggesztették a Jelöltek Tornáját

 utolsó frissítés: 13:26 GMT +2, 2020. március 26.

Amit a tornán nem túl jó teljesítményt nyújtó Alekszandr Griscsuk vizionált, csütörtökön végül megtörtént. A Nemszetközi Sakkszövetség a koronavírus járvány miatt felfüggesztette a Jekatyerinburgban rendezett Candidates Tournamentet, azaz a világbajnokjelöltek tornáját.

A március 15-én kezdődött verseny érdekes módon a világ legmagasabb színvonalú sporttornája volt, hiszen egyetlen másik sportban sem versenyzett a világelit. A tornából hét fordulót játszottak le, azaz pont a felét, mikor a szövetség meghozta döntését.

A különös pikantériája a kialakult szituációnak, hogy volt egy játékos (Tejmur Radjabov), aki a fertőzésveszély miatt aki lemondta a szereplést, az ő helyére pedig az a francia Maxime Vachier-Lagrave került, aki jelen pillanatban vezeti a tornát.


(fotó: Maria Emelianova, Chess.com)

A FIDE hivatalos honlapján megjelent sajtóközlemény szerint az eddig elért eredmények megmaradnak, a torna folytatásának időpontjáról azonban még nem döntöttek. 

A Chess.com információi szerint az orosz légteret lezárták, ezért a Nemzetközi Sakkszövetség úgy döntött, hogy a játékosokat különgéppel utaztatják Amszterdamba, ahonnan mindenki biztonságban hazatérhet. 

A FIDE határozatlan időre a 2020-as Sakkolimpiát is elhalasztotta, így idén könnyen lehet, hogy komoly versenyek nélkül maradunk. 

7 forduló után az állás:
1. Maxime Vachier-Lagrave 4.5/7
2. Jan Nyeponyacsij 4.5/7
3. Fabiano Caruana 3.5/7
4.-5. Anish Giri, Wang Hao 3.5/7
6. Alekszandr Griscsuk 3.5/7
7. Ting Li-zsen 2.5/7
8. Kirill Alekszejenko 2.5/7

Borítókép: Maria Emelianova, Chess.com
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek