2020. aug. 15. szombatMária

Hivatalos: elhalasztják a tokiói olimpiát!

 utolsó frissítés: 15:26 GMT +2, 2020. március 24.

Update: A koronavírus-járvány miatt nem rendezik meg 2020 nyarán (július 24-augusztus 9.), az eredeti időpontban az olimpiai játékokat, jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Három olimpiát nem rendeztek meg eddig (1916, 1940, 1944), valamennyi háború miatt maradt el.

Az indoklásban azt írják, hogy a WHO-tól kapott információk alapján a NOB elnöke és japán miniszterelnöke úgy döntött, hogy jelen körülmények között nem tartható meg az olimpia. El kell halasztani, de 2021 nyaráig mindenképp meg kell rendezni a játékokat. Mindezt a sportolók és az olimpia rendezésében érdekelt személyek egészségének megőrzése érdekében teszik. 

A döntéssel durván tizenegyezer sportoló rémálma válik valóra, ugyanakkor hatalmas gazdasági problémát is jelent, hiszen a többmilliárd dolláros projektnek szoros összefonódása van a politikával, gazdasággal, logisztikával, turizmussal, onine és offline marketinggel és ezeken keresztül a nemzetközi-, és sportjoggal. 

A koronavírus nem csak a nagybetűs Olimpiát, hanem már a selejtezőket is káoszba taszította, a nemzetközi sportszövetségeknek kulcseseményeket és nagy presztízsű kvalifikációs tornákat is halasztaniuk kellett. A nehézségek ellenére a NOB a végsőkig kitartott azon álláspontja mellett, hogy az olimpiai játékok programja változatlan marad, ez azonban március utolsó hetében már nem volt védhető elképzelés. 

Előzetes becslések szerint a japán GDP mintegy 1.4 milliárd dolláros visszaesést fog elszenvedni a kialakult helyzet miatt. A hírek szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak körülbelül 2 milliárd dollárnyi tartalékja van, amelynek egy részét a károk enyhítésére kényszerül fordítani. 

-------------------------

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy döntött 2021-ig elhalasztja a 2020-as olimpiai játékokat, nyilatkozta Dick Pound, a NOB tagja. A koronavírus jelentette fenyegetettség az Olimpiát sem kíméli, jelentette ki. Az elöljáró szerint állítólag Ausztrália, Kanada és Japán visszalépése miatt hozta meg döntését a bizottság.

„Nyilvánvaló, hogy a játékokat nem lehet megtartani” - nyilatkozta Ian Chesterman, az ausztrál szövetség embere is. 

Bár a NOB néhány napja négy hetet adott magának a döntésre, a hivatalos bejelentés egyesek szerint már csak órák kérdése. A Brit Olimpiai Szövetség elnöke, Hugh Robertson is úgy nyilatkozott, hogy a szigetországiak is készültek a visszalépők sorába állni. 

Borítókép: The Statesman

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek