2020. július 9. csütörtökLukrécia

Jelöltek Tornája: Ting Li-zsenről szól a verseny

 utolsó frissítés: 05:07 GMT +2, 2020. március 21.

A sakk szerelmesei aligha panaszkodhatnak az izgalomra a Jelöltek Tornáján. Eddig három forduló ment le a tizennégyből (az elsőről itt tájékoztattuk olvasóinkat), és mindenikben volt olyan játszma, ahol egészen a végéig nehezen lehetett eldönteni, hogy ki fog nyerni. Maxim Vachier-Lagrave és Ting Li-zsen meccse konkrétan egy lépésen múlt, egy túl messzire tolt f-gyalog okozta a kínai vesztét.

Persze volt „simázás” is, a második körben Fabiano Caruana világossal aratott rajt-cél győzelmet az outsider Alekszejenkó ellen. A parti érdekessége, hogy az amerikai nagymester karrierje során először játszotta a Nimzo-Indiai megnyitás 4.f3 variációját.


(fotó: Maria Emelianova, Chess.com)

A második játéknap legfurcsább jelenete kétségtelenül a Nyepomnyacsij – Griscsuk meccs volt, ahol a sötéttel játszó Griscsuk 4 lépésre több mint egy órát szánt, ugyanis saját
bevallása, és a videofelvétel szerint is elaludt. A sors fura fintora, hogy ennek ellenére előnyös pozíciót alakított ki, de időhiány miatt nem tudta azt győzelemre váltani. Olyant már láttunk, hogy valaki elaludjon sakkmeccs közben, de ez a legritkább esetben volt a nyerésre álló játékos.

A fentiek ellenére ez a verseny eddig Ting Li-zsenről szól. A kínai zseni a második körben azzal okozott komoly negatív meglepetést, hogy ismét kikapott, ezúttal a fent már említett francia Vachier-Lagrave-tól. Mikor már épp mindenki leírta volna a világranglista harmadik helyezettjét, jött a harmadik forduló, ahol világossal, hátrányból verte meg a torna fő esélyesének tartott Fabiano Caruanát.

A végig izgalmas meccsen a Chess.com kommentátorállásban levő két nagymester Daniel Naroditskiy és Robert Hess nagyon sokáig favoritnak tartotta az amerikait, sőt maga Ding is azt nyilatkozta, hogy sokáig nem látott világos tervet maga előtt és aggódott a játszmáért. A meccset befolyásoló hibát Caruana a passzív 22. … h6 lépéssel követte el, innen gyakorlatilag lejtmenet következett számára.

A forduló többi meccsén is történtek érdekességek, és most nem csak arra gondolunk, hogy Aleksandr Griscsuk nem aludt el a meccs eközben, hanem hogy például az idejére mindig kényesen figyelő nagymester Kirill Alekszejenko világossal három és fél percet gondolkodott a második lépésén, ugyanis nem tudta eldönteni, hogy az 1. e4 e6 után szokásos d4-et válassza-e. Az oroszt alighanem kényelmetlenül érezte magát ellenfele Francia védelme ellen.

A játékosoknak és a szervezőknek továbbra is problémát jelent a koronavírus jelentette fenyegetés, a Nemzetközi Sakkszövetség szigorúbb szabályokat is vezetett be, miután kiderült, hogy Jekatyerinburgban már hat fertőzöttet kezelnek. Először is betiltottak minden 50 főnél nagyobb versenyt április 10-ig, másrészt a játszmateremben csak a résztvevők, szervezők és stábtagok lehetnek.


Jelöltek Tornája, Jekatyerinburg

2. forduló

Jan Nyepomnyacsij (orosz) – Alekszandr Griscsuk (orosz) 0.5 - 0.5 (Spanyol megnyitás)

Maxime Vachier-Lagrave (francia) – Ting Li-zsen (kínai) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, zárt védelem)

Vang Hao (kínai) – Anish Giri (holland) 0.5 – 0.5 (Angol megnyitás, szimmetrikus variáció)

Fabiano Caruana (amerikai) – Kirill Alekszejenko (orosz) 1-0 (Nimzo-Indiai 4.f3 változat)

3. forduló

Ting Li-zsen (kínai) – Fabiano Caruana (amerikai) 1 - 0 (Szláv védelem)

Kirill Alekszejenko (orosz) – Jan Nyepomnyacsij (orosz) 0.5 – 0.5 (Francia megnyitás, Winawer variáció)

Aleksandr Griscsuk (orosz) – Vang Hao (kínai) 0.5 – 0.5 (Orosz védelem, francia támadás)

Anish Giri (holland) – Maxime Vachier-Lagrave (francia) 0.5 – 0.5 (Grünfeld védelem)

A torna állása három forduló után:
1. Jan Nyepomnyacsij 2 pont
2. Maxime Vachier-Lagrave 2 pont
3. Vang Hao 2 pont
4. Fabiano Caruana 1.5 pont
5. Alekszandr Griscsuk 1.5 pont
6. Ting Li-zsen 1 pont
7-8. Anish Giri, Kirill Alekszejenko 1 pont

Borítókép: Maria Emelianova, Chess.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek