2020. október 27. keddSzabina

Sakk-vb: A koronavírus ellenére elkezdődött a Jelöltek Tornája

 utolsó frissítés: 12:06 GMT +2, 2020. március 18.

Míg a világ focirajongói számára csak olyan huszadrangú események elérhetőek a koronavírus miatt, mint a Campionato Paraibano (brazil megyei bajnokság) vagy a török harmadosztály, a sakk szerelmesei számára az év egyik legizgalmasabb eseménye, a világbajnokjelöltek tornája (Candidates Tournament) van terítéken.

A március közepétől április elejéig tartó, nyolcfős verseny győztese kihívhatja a regnáló világbajnokot, a norvég Magnus Carlsent, a decemberi döntőben. A torna lebonyolítása egyszerű, 14 fordulón keresztül mindenki játszik mindenkivel két alkalommal, egyszer sötéttel, egyszer pedig világossal.

A jekatyerinburgi versenyen öt nemzet képviselteti magát, a sakknagyhatalom Oroszországból Alekszandr Griscsuk, Jan Nyeponyascsij és Kirill Alkeszejenko vesz részt a tornán, míg a rohamosan fejlődő Kínából ketten kvalifikáltak, az egyik a végső győzelemre is esélyes Ting Li-zsen, a másik pedig Vang Hao. A maradék három helyen egy holland, egy francia és egy amerikai nagymester osztozik.

A szentpétervári gyökerekkel rendelkező, 2009 óta holland színekben versenyző Anish Giri 2016 után másodszor vesz részt a jelöltek tornáján, míg a francia Maxime Vachier Lagrave az eredetileg bejutott Radzsabov visszalépése miatt kapott helyet.

A felsorolásban utolsó, de a világranglista pontok alapján a mezőny első játékosa az amerikai Fabiano Caruana, aki nemcsak szerepelt már a Candidates-en, hanem a legutóbbit meg is nyerte. A 2018-as nagydöntőben 12 döntetlen után hosszabbításban kapott ki norvég ellenfelétől. Minden idők harmadik legmagasabb ELŐ-pontszámmal rendelkező játékosa, és Bobby Fischer óta a második amerikai, akinek sikerült világbajnoki döntőt játszani.

Attól eltekintve, hogy egyáltalán megrendezték, természetesen ezt az eseményt is beárnyékolta a koronavírus jelentette fenyegetés. Ennek köszönhetően mondta le az azeri nagymester, Tejmur Radzsabov a szereplést (az ő helyére került be a fent említett Maxime Vachier-Lagrave), de nem ez volt az egyetlen lehangoló tényező. Március 16-án egy murmanszki verseny minden résztvevőjét kórházba szállították, 17-én pedig a jelöltek tornájának otthont adó Jekatyerinburgban is regisztrálni kényszerültek az első koronavírusos megbetegedést. Ilyen előzményekkel természetesen nem meglepő, hogy Hao szerint nem biztos, hogy játszaniuk kellene, Caruana pedig nehezen kezelhetőnek tartja a kialakult helyzetet.

Az első játéknap legnagyobb meccse kétségtelenül a Giri – Nyepomnyacsij találkozó volt, ahol a holland mester kitett magáért, orosz ellenfele azonban hihetetlenül jól játszva győzelemre tudta vezetni a sötét bábukat. A parti bővelkedett eredeti megoldásokban mindkét oldalon, a győzelem azonban Nyepomnyacsijé lett.

Egy másik találkozón is eldőlt a győzelemért járó egy pont sorsa, mégpedig a két kínai házimeccsén, ahol a torna előtt némileg „outsiderként” tekintett Van Hao legyőzte a végső győzelemre is esélyesnek tartott, 2805 ELŐ-ponttal rendelkező világranglista harmadik Ting Li-zsent. Li-zsen a harmincadik lépésre komoly hátrányba került, egalizálnia pedig nem sikerült. A másik két mérkőzésen 41 és 44 lépés után döntetlen született.
 

Jelöltek Tornája 2020, 1. kör

Eredmények:

Anish Giri Jan Nyepomnyacsij 0 - 1 (Angol megnyitás, négyhuszáros változat)

Ting Li-zsenVan Hao 0 – 1 (Angol mgnyitás, Király Angol variáció)

Maxime Vachier Lagrave – Fabiano Caruana 0.5 - 0.5 (Spanyol megnyitás, 5. 0-0)

Alekszandr Griscsuk – Kirill Alekszejenko 0.5 – 0.5 (Angol megnyitás)

Borítókép: Needpix.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek